28 martie 2024
ActualitateInspectia Sociala Regionala este in chinurile facerii

Inspectia Sociala Regionala este in chinurile facerii

Interviu cu Ioana Calustian, inspector sef al Inspectiei Sociale Regionale Nord-Est Bacau

– Infiintata pe hartie cu mai multe luni in urma, institutia pe care o conduceti de la inceputul lunii ianuarie functioneaza in fapt?
– Ordinul de numire in functie, dupa ce am castigat concursul, a fost dat in 3 ianuarie, dar decizia a ajuns mai tarziu. Inca suntem in curs de organizare. Deocamdata, am ales ca sediu cladirea Directiei de Munca si Protectie Sociala, la etajul V, dar ne mai gandim deoarece acolo ne trebuie multi bani pentru amenajarea spatiilor si cheltuieli de capital, iar de la bugetul de stat nu se dau pentru acestea. O perioada pot sa mai stau in sediul Serviciului Public de Asistenta Sociala al Primariei Bacau. Ca personal, in cele sase judete pe care le cuprinde regiunea, respectiv Bacau, Neamt, Vaslui, Iasi, Suceava si Botosani, vom avea numai 30 de oameni, cu tot cu inspectorul sef. In echipa de conducere vor mai fi doi adjuncti, unul pe economic si celalalt pe
monitorizarea serviciilor sociale. Acum avem un psiholog pentru Bacau, trei persoane la Iasi, cate una la Suceava, Botosani si Neamt si doua la Vaslui. Ca dotare, vom avea sapte masini tip Logan, dar nu avem inca niciuna. Ne vor trebui, pentru ca vom face mult teren.
– Ce trebuie sa intelegem prin Inspectia Sociala? Ce menire va avea aceasta?
– Institutia va desfasura activitati de control, evaluare si monitorizare a serviciilor sociale prestate de toti furnizorii cu acest profil din cele sase judete. Este vorba de toti furnizorii de servicii sociale publici si privati, centrele de zi, fundatiile, organizatiile neguvernamentale, inclusiv cultele care vin in sprijinul oamenilor. Vom inspecta modul in care sunt respectate drepturile cetatenilor beneficiari ai serviciilor sociale, administrarea fondurilor destinate acestora, calitatea prestatiilor. Pentru inceput, insa, vom merge pe evaluarea serviciilor si consilierea furnizorilor.
– Multe organizatii neguvernamentale care acorda servicii sociale nu sunt acreditate. Veti verifica si legalitatea functionarii furnizorilor?
– Vom controla, monitoriza si evalua respectarea prevederilor legale in ce priveste indeplinirea conditiilor de acreditare a furnizorilor, in functie de serviciile acordate. Sunt, insa, multe organizatii neguvernamentale care nu sunt acreditate. In judetul nostru sunt peste 100 de organizatii care presteaza servicii sociale, dar pe cele acreditate le poti numara pe degete. Va fi foarte dificil sa le verificam pe cele neacreditate. Apoi si bisericile desfasoara activitati sociale pentru persoanele aflate in dificultate. Nici bsericile nu sunt acreditate in acest sens. Or, daca nu au acreditare, prin care sunt precizate foarte bine serviciile, pot face orice cu persoana beneficiara.
– Dar cei care incalca legislatia risca, totusi, niste repercusiuni. Ce masuri puteti lua impotriva lor?
– Depinde de gravitatea abaterii. Daca este vorba de o infractiune, atunci sesizam organele abilitate. Dar noi avem dreptul sa ridicam acreditarea unui furnizor, daca nu sunt respectate prevederile ei, sau sa amendam. Valoarea amenzilor este intre 5.000 si 10.000 lei.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri