28 martie 2024
ActualitateIndragostiti de România

Indragostiti de România

Friederike Lenen este o tânara nemtoaica de 31 de ani, economist, de profesie. Am intâlnit-o intâmplator, in aceasta vara, pe când se afla prin parcul Cancicov, impreuna cu sotul sau, Johanns Zillhardt, profesor de muzica, in Berlin.

M-a atras la cei doi tineri joaca pe care incercau sa o infiripe pe aleile parcului la vederea sotronului pictat pe astfalt. M-am apropiat de cei doi, in ideea de a-i admira, insa nu m-am putut abtine sa nu le si transmit entuzismul meu vizavi de gestul celor doi de a se apropia de copilarie.

Ne-am salutat discret, afisând un zâmbet timid, si am dat sa-mi continui drumul. M-am oprit, pentru o secunda – doua, doar ca sa le fac o poza. Intr-un târziu, mi-am dat seama ca, de fapt, cei doi tineri nu erau de pe la noi si am incercat sa le transmit, prin gesturi mai mult, ca nu doresc sa le deranjez jocul nevinovat.



„I-am zis lui Johanns ca am jucat sotronul foarte mult când am fost copil, iar el m-a intrebat daca mai stiu. Asa ca i-am aratat”, se destainuie zâmbind tânara blonda.

De la Schineni la…Cambodgia

Am aflat de la fata ca e din Berlin si ca a revenit pe meleagurile bacauane dupa 9 ani. Prima data, ne-a vizitat prin 2002 – 2003, când a venit ca voluntar la Casa de copii „Sfânta Familie” de la Schineni, finantata de o fundatie din Germania. Acolo, sunt ingrijiti de catre maicute catolice copii proveniti din familii foarte sarace.

canbodgia

A aflat de asezamântul de la Schineni de la o prietena a mamei sale, care stia de acest loc si a dorit sa ajunga si ea. De altfel, Friederike este o fire energica si mai ales curioasa, care, desi este nascuta si crescuta in tumultul metropolei germane, a decis sa incerce experiente inedite, pe alte tarâmuri.

DSCN5948

Asa a ajuns, bunaoara, chiar in Cambodgia si in Filipine, pentru lucrarea sa de doctorat. La fel, si cei doi frati ai Friederikei au incercat voluntariatul, dar in alte parti ale lumii. Fratele ei, de exemplu, a fost in Bolivia, iar sora s-a in Italia.

„Cred ca este o experienta foarte importanta pentru noi, tinerii. De fapt, am vrut sa vad ce vreau sa fac in viata mea, ce vreau sa ajung mai târziu, m-a ajutat sa ma formez ca om. Pentru ca, la noi, faci scoala, pleci la universitate si apoi direct la serviciu. Nu ai timp sa experimentezi. La Schineni, de exemplu, a fost o experienta foarte interesanta. Sa vii din Berlin intr-un sat din România, unde sa asculti linistea si sa stai in apropierea vacilor care pasc…e extraordinar.

asia pakistan

Acolo, la casa de copii, se lucreaza cu micutii din satele vecine, care provin din familii extrem de sarace. Nu m-a obligat nimeni sa fac voluntariat, dar am vrut o experienta, sa vad si eu cum este in alta tara. Mi-a placut foarte mult cultura româneasca. România, din fericire, nu este o tara saraca, iar in ultimii ani chiar s-a schimbat mult. In bine, desigur”, povesteste tânara femeie.

Viata satului

Friederika a cutreierat aproape intreaga lume, insa, marturiseste ca, de prima data, s-a indragostit de România. Mai ales de felul simplu al oamenilor de la tara. Nu stia o boaba româneste, dar satenii au ajutat-o sa inteleaga tot ce este in jur, sa le vorbeasca in graiul locului, sa observe obiceiurile gospodarilor de aici, sa invete de la ei lucruri inedite, namaiintâlnite, niciunde in aceasta lume, mare si rotunda ca o minge.

„Satenii, chiar daca erau saraci, mi-au dat tot ce am vrut. Au avut, intr-adevar, o inima foarte mare. Sa nu credeti ca nu avem si noi tarani, ma rog, fermieri, dar ei sunt mai reci, mai distanti, mai inchisi decât românii. Or, eu asta am cautat la voi, sa cunosc oameni, sa le inteleg obiceiurile, sa discut deschis cu ei, sa particip la viata lor”, explica Friederike.

DSCN5940

DSCN5941

Admite ca i-a fost si greu. Mai ales cu lipsa apei curente. „Dar, pâna la urma, am vazut ca se poate si asa”, se bucura ca un copil Friederika. Apreciaza tot ce este in România, faptul ca lumea a evoluat in ultimii ani, au mai multi bani, poate, si-au cumparat cam tot ce si-au dorit, dar mai ales pentru ca si-au pastrat traditiile.

„La sat, cred ca si-au pastrat mai bine traditiile, obiceiurile, si asta imi place. Am ajuns si in nordul judetului, in zona Comanesti, dar am mers si mai departe, in judetul Sibiu, undeva la munte, la Sibiel, unde am vazut multe traditii”.

A cunoscut, la Schineni, foarte multi oameni care i-au scris in tot acest timp in care n-a mai trecut prin România si care o asteapta sa le calce din nou prin batatura. „De exemplu, trebuie sa ajung la o fata pe care am cunoscut-o in urma cu 9 ani, la Schineni, si pe care am ajutat-o foarte mult când era micuta. Acum se casatoreste si are nunta undeva, la Saucesti. Ma bucur asa de mult… Cred ca va fi o petrecere foarte mare. M-au invitat si pe mine”, incheie surâzatoare tânara nemtoaica.

DSCN5945

Friederike Lenel a studiat Economia la Universitatea din Freiburg, a urmat cursurile MBA la Scoala de Business Neeley, Texas. Lucrarea sa de doctorat a examinat exemplul crizei economice în strategiile de gestionare a riscurilor din Indonezia sub incertitudinea economica si importanta accesului la pietele financiare. Înainte de a veni la compania DIW din Berlin – Institutul german pentru Cercetari Economice, una dintre cele mai mari institutie de cercetare economica din Germania, Friederike a lucrat la Planet Finance, un ONG care ofera consultanta de microfinantare institutiilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri