16 aprilie 2024
ActualitateInchiderea scolilor a lasat zeci de copii pe drumuri

Inchiderea scolilor a lasat zeci de copii pe drumuri

In lipsa microbuzelor pentru elevi, multi dintre scolari sunt obligati acum sa parcurga kilometri intregi pe jos pentru a ajunge la unitatea de invatamânt unde au fost redistribuiti. Mai grav este ca in comunele in care s-au inchis scoli nu sunt nici microbuze scolare. Acolo unde acestea exista, locurile sunt insuficiente pentru numarul elevilor navetisti.

62 de scoli din intreg judetul au fost inchise de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau din acest an scolar, pe motivul efectivelor reduse de elevi. Alte 56 de unitati de invatamânt si-au pierdut personalitatea juridica. Aceste masuri au creat nemultumiri printre parintii copiilor, dar si probleme majore in ceea ce priveste transportul elevilor catre scolile unde au fost redirijati pentru a-si continua studiile. S-au inchis gradinite si scoli, printre altele, in localitati precum Helegiu (2), Horgesti (2), Comanesti (2), Tg.Ocna (2), Moinesti (1), Ardeoani (1), Asau (1), Bogdanesti 91), Brusturoasa (1), Caiuti (1), Casin (1), Helegiu (2), Oituz (1), Poduri (6), Oncesti (2), Pincesti (3), Parava (2) si Margineni (3).

Se cauta alte solutii



Elevii din Ludas au de mers 12 km pâna la Scoala Balcani, dar parintii au gasit alta solutie: “Vor sa-i dea la Pârjol pentru ca e mai aproape. Noi am facut toate demersurile posibile, dar nu ni s-a aprobat microbuz. Nu sunt masini pentru Balcani”, spune viceprimarul Vasile Luca, suparat. Exista un ARO vechi, in alta comuna, care ar putea fi transferat la Balcani, dar “nu stiu cât de sigur ar fi pentru copii”, arata vicele. Comuna Balcani nu a primit niciodata microbuz si nu va primi nici in 2010. “Poate peste doi ani, când se inchide scoala din Schitu Frumoasa. Sunt cel putin 10 km de mers pe jos, iar din capatul satului sunt 17 dus, 17 intors”, explica Luca.

“Avem microbuz, dar nu avem sofer!”

Lipsa microbuzului nu e singura problema cu care se confrunta autoritatile locale. Unii edili nu au bani pentru combustibil si asigurare, altii sustin ca pe ulitele din satul care nu mai are scoala nu se poate circula iarna. Cea mai hilara situatie a aparut in Pincesti. Comuna are microbuz, dar nu are sofer. Satul sa munceasca pe un salariu de câteva milioane, conducatorul auto a demisionat si l-a lasat balta pe edil. “Chiar nu stiu cum ne vom descurca, afirma Ioan Motoc, primarul comunei. Nu putem aduce pe altcineva din cauza ca angajarile sunt blocate. Cu conventie civila nu vrea nimeni sa munceasca si nici noi nu ne putem asuma aceasta raspundere. Transportul copiilor e o treaba serioasa, nu poti sa risti. A trebuit sa tragem masina pe dreapta.” De la Marvila la Motoc sunt, dus-intors, 30 de kilometri, iar de la Dienet la Motoc, 20 km. Scolarii de I-IV din Fundu Vaii, care trebuie sa vina la Soci, fac 8 km dus-intors, iar cei din clasele V-VIII, 6 km.

Fara bani de rovigneta si asigurare

Desfiintarea scolii din Scurta pune in dificultate si Primaria Orbeni, dar nu din cauza ca nu ar avea microbuz, ci din pricina ca drumul devine inutilizabil ori de câte ori viscoleste. “Mi-e teama ca, la iarna, nu se va putea circula. E vorba e 5-6 km la dus si alti 6, intors. Copiii de I-IV nu pot parcurge pe jos aceasta distanta. Cei mari, de la clasele V-VIII, se mai descurca. In fiecare an, drumul se infunda din cauza troienelor si nu se poate circula cu masina”, sustine Viorel Fantu, primar. Margareta Luncanu, primar in Secuieni, e de-a dreptul disperata: “Nu-i suficient sa ai microbuz! Imi trebuie rovigneta, carburanti, asigurare… Iar eu nu am bani de nicio culoare!” Copiii care vin din Chiticeni la Scoala I-VIII Secuieni merg pe jos 6 km, iar cei din Glodisoarele au de facut 8 km. “Trebuie sa intelegeti, nu avem niciun leu, sustine Luncanu. Cu ce sa platesc asigurarea? Aveam si noi 600 de milioane in cont, pentru zile negre, si, la rectificare, hat, ni i-au luat! Nu avem bani nici de lemne pentru scoli, nici de curent sau salarii! Suntem faliti!”

14 locuri pentru 82 de copiii

Comuna Caiuti are un microbuz cu 14 locuri pentru 82 de copiii navetisti. “Ar trebui sa faca sase curse ca sa-i transporte pe toti, spune primarul Iulian Durlan. Am decalat si orarul, dar e foarte greu. Nu prea avem solutii. Când au inchis scolile au promis ca ne vor da inca un microbuz, dar se pare ca au uitat.” Elevii care vin din Boistea, Caiuti-sat, Blidari si Vrinceni la Scoala Caiuti fac intre 6 si 16 km zilnic. In comuna Poduri, au fost inchise scolile din Cornet, Cernu 3 – Buleni, Cernu 2 – Secatura, Valea Sosii 2, Negreni, toate cu clasele I-IV, si Valea Sosii 1, cu clasele I-VIII. “Sunt probleme mari, declara si Ioan Dobrovat, primarul comunei. Avem copii de clasa I care trebuie sa mearga peste 10 km dus-intors.” De la Buleni, elevii vor fi adusi cu caruta de un localnic, dar la iarna, pe viscol, cum vor veni? De la Cernu 3 la Cernu 1 sunt 5,3 km dus si alti 5,3 km intors, de la Secatura la Cernu, 4,5 plus 4,5, iar de la Negreni la Prohozesti, 8,4 km dus-intors. Din cei 73 de minori navetisti, cei mai multi au intre 7 si 11 ani. “Niciodata nu am avut un microbuz, afirma Dobrovat, care pastoreste o comuna cu peste 8.200 de locuitori. Am vorbit la Inspectoratul Scolar si au zis ca Poduri e pe locul I, dar asta nu ne ajuta cu nimic. Mi-e frica sa mai dau pe la scoala, cum deschid usa, asta aud: «Când ne da microbuz?» Si copiii, când ma intâlnesc pe drum, ma intreaba tot de microbuz.” In Poduri s-au inchis si patru gradinite, dar e aproape sigur ca parintii nu-i vor transforma pe pustii de patru ani in navetisti. Copiii vor sta acasa, pe cuptor, si vor numara semintele de bostan in engleza, invatând de la fratii mai mari. Ca asa-i in Uniunea Europeana.
Silvia Patrascanu
Roxana Neagu

“Microbuzele scolare au fost intotdeauna o problema, nu numai acum. In aceste zile se finalizeaza centralizarea situatiei tuturor microbuzelor scolare din intreg judetul si, acolo unde se poate, se vor mai face redistribuiri. Numai ca acest lucru este in administrarea primariilor, nu a noastra. Noi putem sa mai intervenim doar in momentul in care vom mai primi microbuze noi.”
prof. Florin Lazar, inspector scolar general al ISJ Bacau

“Noi avem o buna colaborare cu autoritatile locale. Inspectoratul Scolar va face demersuri pentru obtinerea de noi autobuze pentru intreg judetul. Probleme sunt intr-adevar peste tot si asta din cauza lipsei banilor pentru intretinerea acestor mijloace de transport, a lipsei banilor necesari pentru achizitionarea de combustibil si chiar a lipsei de soferi. Sunt in aceasta situatie peste 1.200 de elevi in intreg judetul.”
prof. Cristian Cuciac, inspector scolar general adjunct al ISJ Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri