25 aprilie 2024
ActualitateIn unele scoli, clopotelul va suna trist. Din nou

In unele scoli, clopotelul va suna trist. Din nou

Noul an scolar incepe, asa cum a fost de fiecare data, cu bune si rele. In continuare multe unitati de invatamânt sunt neautorizate sanitar, in continuare la catedra vor preda si profesori suplinitori, pensionari sau in sistem de plata cu ora, in continuare ramân problemele pe ceea ce inseamna aprovizionarea cu manuale. Solutii sunt, insa mereu si peste tot se vorbeste de lipsa banilor in sistem.

Invata de pe … net

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau a anuntat ca, pentru prima data in ultimii ani, primul trimestru incepe fara abecedare si manuale de matematica pe bancile boboceilor din clasele I si a II-a. Daca Inspectoratul Scolar a reusit sa onoreze toate comenzile de carte pentru tot ce inseamna invatamânt preuniversitar (suma cheltuita fiind de 480.197 lei), la aceste doua nivele de studiu inca nu s-a reusit achizitionarea de manuale, din cauza multiplelor contestatii la licitatiile organizate la nivel central. Problema este una majora si afecteaza intreaga tara. Pâna se vor debloca discutiile pe aceasta tema, copiii vor invata de pe … net.



„Pentru clasele I si a II-a, manualele nu vor fi in forma fizica pe bancile elevilor. Urmare a licitatiei deschise organizate de Ministerul Educatiei, manualele nu au putut fi achizitionate din cauza contestatiilor. Insa, toti invatatorii au fost informati, au fost cursati, continuturile manualelor se afla pe internet, ele vor putea fi descarcate de acolo, pâna in momentul in care se vor achitiona aceste manuale. Orice eventuale costuri suplimentare care se vor aduna prin aceste descarcari de pe internet si multiplicari de exemplare, vor fi acoperite printr-o alocare bugetara ce va veni tot de la Ministerul Educatiei.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general ISJ Bacau

Pe de alta parte, rechizitele scolare, achizitionate prin program guvernamental, care se ofera copiilor proveniti din familii sarace, au ajuns in teritoriu si vor fi imediat distribuite. Astfel, 31.256 de elevi din tot judetul vor primi aceste pachete gratuite pentru care s-a alocat suma de 856.354 lei. Pentru clasele primare pachetul este de 25 lei/elev, iar pentru gimnaziu, de 30 de lei. Pachetele contin mimimum necesar de rechizite de la stilou, penar pâna la caiete, ghiozdan pentru elevii de clasa I si trusa de geometrie pentru cei din clasele V-VIII.

Totodata, vor functiona in continuare programele „Bani de liceu” (pentru elevii inscrisi in liceu, scoli de arta si meserii, scoli profesionale, cursuri de zi, care fac parte din familii a caror venituri sunt mici si care nu depasesc 150 de lei brut pe fiecare membru) si „200 de euro” (prin care toti elevii sunt stimulati sa-si achizitioneze un calculator).

Statistici si premiere

In acest an scolar sunt inscrisi aproape 17.000 de prescolari in gradinite, 31.000 de elevi in invatamântul primar, 28.000 in cel gimnazial, 2.300 de elevi au ales invatamântul profesional, 23.000 sunt la liceu si 2.600 la postliceala.

In total, judetul Bacau va scolariza 105.437 de prescolari si elevi, ceea ce ne situeaza printre primele judete la nivel national, pe tot ce inseamna populatie scolara. In total, vor fi 44 de gradinite cu program prelungit si 361, cu program normal. In gradinitele de stat sunt 16.537 de copii de vârsta prescolara, alti 96 vor invata in gradinite speciale si 464, in gradinite particulare. La pregatitoare s-au inscris elevi in 315 clase, din care 311 sunt de invatamânt traditional, 3 alternativ si una de invatamânt special.

Ca premiera in invatamântul românesc, din acest an se organizeaza si scoala profesionala de trei ani. Pe acest program, in Bacau vor invata foarte multi elevi de clasa a IX-a, 1.064 in total, care vor primi de la stat si o bursa lunara de studiu de 200 de lei/fiecare. Tot pe clasa a IX-a, s-au ocupat 4.979 de locuri din cele 5.673 aprobate in total, de catre elevii care au ales sa-si continue studiile la liceu, dupa finalizarea nivelului gimnazial.

Tot din acest an, tot in premiera, la Colegiul Tehnic de Comunicatii „ N.V.Karpen” vor functiona trei clase de a IX-a cu frecventa redusa, iar la Colegiul „Dimitrie Ghika” Comanesti, Liceul Tehnologic Faget, Liceul Tehnologic Onesti si Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” Bacau câte o clasa de a IX-a de invatamânt seral.

Vechea problema. Neautorizarea sanitara.

O raportare facuta de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, impreuna cu Directia de Sanatate Publica arata ca dintr-un total de 827 de unitati scolare, peste 91 nu au inca aviz sanitar. Si nici nu vor avea, din cauza lipsei banilor.

„Sunt unitati scolare care nu au avut autorizatie sanitara si nici nu vor avea. Sunt probleme care depasesc capacitatea financiara a autoritatilor locale pentru rezolvarea lor”, a mai explicat prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general. Ca de obicei problemele tin de lipsa apa curenta, cubaj necorespunzator de aer per elev, lipsa canalizare, imprejmuire incompleta, nefinalizare lucrari de canalizare, necesitatea reabilitarii exterioare si interioare a cladirilor, lipsa gard imprejmuire scoala, sistem de incalzire neadecvat, absenta intrarii separate pentru elevi/ prescolari, numarul neadecvat de cabine din grupurile sanitar fata de numarului de elevi/ prescolari, modificarea structurii functionale a imobilelor, locatii necorespunzatoare normelor (scoli sau gradinite in apartament de bloc, de exemplu la Comanesti, Scoala „Liviu Rebreanu” sau la Buhusi, Scoala „Stefan cel Mare”)

In Bacau, la Colegiul Economic „Ion Ghica” in corpul de cladire B nu este asigurat in continuare cubajul de aer necesar. Problemele cele mai mari sunt in scolile din comunele Agas, Berzunti, Blagesti, Brusturoasa (aici a secat sursa de apa si este necesara realizarea unui alt proiect), Casin, Damienesti, Ghimes Faget, Helegiu, Horgesti, Lipova (nici aici nu exista apa potabila in scoala), Livezi, Orbeni, Palanca, Parincea, Prajesti, Racaciuni, Rachitoasa, Sanduleni, Stanisesti, Tatarasti si Urechesti.

Scoli cu profesori necalificati si pensionari

Si in acest an, au ramas 641 de catedre libere, complete si incomplete. In aceste conditi, directorii au posibilitatea sa incheie contracte, pe o perioada de 60 de zile, cu profesorii pensionari, sa aplice sistemul de plata cu ora sau sa apeleze la cadrele didactice calificate pe o anumita disciplina, dar care aleg si alte catedre pentru completari de norma. Se va ajunge in continuare ca profesori de fizica sau chimie sa predea si matematica sau chiar desen.

46 de microbuze scolare pentru judet

Judetului Bacau i-au fost alocate pentru acest an 46 de microbuze scolare care vor fi trimise in teritoriu in doua etape – prima, 19 mijloace de transport elevi, iar a doua, 27. Deja primele doua microbuze au ajuns in comunele Manastirea Casin si Beresti Tazlau. Dupa aceasta distribuire, care se adreseaza in special mediului rural, Ministerul Educatiei intentioneaza sa achizitioneze autocare, autobuze scolare sau microbuze mai mari, pentru transportul elevilor in mediul urban.

In acest an vor fi implementate 5 mari proiecte, prin care se urmareste, in special, cresterea calitatii actului educational. Acestea sunt:
– „Evaluarea Nationala la standarde europene”
– „Sanse egale la educatie – prin prevenirea si corectarea parasirii timpurii a scolii”
– „Consiliere, inovare, simulare pentru acces real pe piata muncii”
– „EduBac”, pentru elevii din clasele din anii terminali de liceu
– „Imbunatatirea rezultatelor scolare ale elevilor din invatamântul gimnazial”
De toate aceste programe vor beneficia 13.000 de elevi si 760 de cadre didactice

Revine „gradatia de merit” pentru profesori

Dupa ce un an nu au mai fost acordate, gradatiile de merit pentru personalul didactic de predare din invatamântul preuniversitar se vor aproba din nou. Conform reglementarilor, distinctia va reprezenta 25 la suta din salariul de baza. Aceasta gradatie se acorda pentru 15 la suta din cadrele didactice de la nivelul unui inspectorat scolar. Dreptul se atribuie pe o perioada de cinci ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri