23 aprilie 2024
CulturăIn memoriam - Iulian Antonescu

In memoriam – Iulian Antonescu

25 de ani de la moartea unui mare om de cultura

De necrezut, s-au scurs deja 25 de ani de la trecerea lui Iulian Antonescu în lumea celor drepti. Plecarea sa dintre noi în ziua de 24 ianuarie, zi memorabila în istoria statului român, poate avea o anume semnificatie, daca avem în vedere ca la 24 Ianuarie 1959, pentru prima data de la ocupatia sovietica si instaurarea regimului comunist, in Bacau, precum în întreaga tara, s-a cântat si jucat Hora Unirii, ca a avut loc cu acest prilej si alte acte de cultura, între care deschiderea oficiala a Muzeului Regional Bacau al carui director era, de la înfiintarea, în aprilie 1957, tânarul istoric si muzeograf Iulian Antonescu, sufletul manifestarilor mentionate. Venirea lui Iulian Antonescu in Bacau a fost o sansa pentru cultura bacauana, în primul rând pentru muzeografie si cercetarea arheologica.
Nascut la Piatra Neamt, la 26 iulie 1932, într-o familie cu traditii intelectuale, tatal colonel în armata regala si mama profesoara, Iulian Antonescu s-a bucurat de o educatie aleasa.

A fost un elev stralucit al Liceului „Petru Rares” din Piatra Neamt, cu lecturi tot mai largi, peste nivelul unui elev de liceu, devenind apoi un student eminent al Facultatii de Istorie din Bucuresti (1951 – 1956), cel mai bun din promotia sa, care a dat tarii reputati istorici si arheologi, impresionându-si toti profesorii sai de care era foarte iubit. Desi a terminat ca sef de promotie cu Diploma de merit, a ajuns sa fie repartizat la finalul studiilor, din cauza dosarului „nefavorabil” la o scoala de pe malul Prutului, în loc sa ocupe un post în învatamântul superior la Facultatea de Istorie din Bucuresti, unde ar fi realizat o stralucita cariera academica. Dupa un an de somaj neoficial (în epoca comunista nu erau raportati în statistici someri!), la 15 aprilie 1957 a avut norocul sa ocupe un post de unde sa poata realiza ceva pentru semenii sai, pentru cultura româneasca. A fost numit directorul noului muzeu regional, înfiintat in Bacau la 1 aprilie 1957. Noul muzeu avea atunci un singur angajat, nu avea sediu si nici patrimoniu muzeistic. De aici a plecat Iulian Antonescu, pentru ca dupa aproape 15 ani, când a fost promovat, în 1971, la conducerea Directiei Muzeelor din Consiliul Culturii, sa lase Bacaului, pe care l-a îndrumat muzeistic si sprijinit pâna la sfârsitul vietii, o retea muzeistica de nivel national, cu un patrimoniu remarcabil si un colectiv de muzeografi pasionati.



Pentru a mentiona doar câteva puncte de reper ale activitatii lui Iulian Antonescu, sa amintim ca a fost un distins istoric, arheolog (a deschis primele santiere arheologice în judetul Bacau), remarcabil muzeograf, profesor de elita în învatamântul superior bacauan, un orator de notorietate nationala si internationala, traducator din poezia medievala si autor de versuri, fondator al prestigioasei reviste Carpica, care apare, fara întrerupere, din 1968; mare animator si sprijinitor al culturii bacauane si nationale.

Pentru a-i perpetua memoria, pentru a nu-i uita opera si activitatea multilaterala, în martie 2000 a fost înfiintata Fundatia Cultural-Stiintifica „Iulian Antonescu”, sub egida careia s-au publicat cinci volume despre viata si activitatea lui Iulian Antonescu, precum si mai multe articole în revistele de cultura Ateneu, Vitraliu, Carpica, Zargidava etc., cât si in cotidianul Desteptarea, care, de-a lungul anilor, a publicat articole despre stralucitul om de cultura.

Bacauanii l-au onorat prin mai multe gesturi, între care amintim: i s-a acordat, post-mortem, titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Bacau, Complexul Muzeal Bacau îi poarta numele; o alee din Bacau se numeste Iulian Antonescu. În cadrul Complexului Muzeal Bacau, într-un spatiu special, s-a organizat o expozitie memoriala „Iulian Antonescu”, cu obiecte si valori partimoniale donate de Eugenia Antonescu, sotia acestuia.
Manifestarile din aceasta luna sunt o modesta dovada ca Iulian Antonescu nu este si nu va fi uitat. El ramâne un brav înaintemergator, un model si îndemn pentru cei de azi si cei ce vor veni dupa noi. Datoria noastra este aceea de a nu-l uita, de a-i continua opera, legându-l astfel temeinic de actualitatea vie.

Prof.dr. Ioan Mitrea, presedinte executiv al Fundatiei Cultural-Stiintifice „Iulian Antonescu”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri