18 aprilie 2024
Interviu"In afara de Dumnezeu, nu exista judecatori mai buni decât timpul, faptele...

“In afara de Dumnezeu, nu exista judecatori mai buni decât timpul, faptele si electoratul“

– considera Laurentiu Munteanu, primarul comunei Blagesti

– Sunteti la al patrulea mandat. Ati câstigat mereu alegerile cu procente dezarmante pentru contracandidati… Care este secretul?

– Procente? Cam putin de data asta… (70 la suta; n.n.). Niciodata n-am avut un scor atât de mic. Ma bucura faptul ca exista concurenta. Asta ma mentine in forma. Dincolo de munca si de respectul fata de oameni, nu exista niciun secret al reusitei. Oamenii stiu ca sunt aici pentru a veni in intâmpinarea nevoilor lor. Daca privim chipul schimbat al comunei, vedem ca multe dintre aceste nevoi au fost satisfacute. Am muncit insa impreuna cu toti concetatenii mei, carora le-am acordat mereu creditul prieteniei mele chiar si atunci când unii dintre ei m-au hulit… E bine ca timpul vindeca unele rani. In afara de Dumnezeu, nu exista judecatori mai buni decât timpul, faptele si electoratul…



– Ati fost hulit, uneori, in campania electorala. Chiar si de catre cei pe care i-ati curtat mereu cu binele…

– Da, m-au ravasit unele dintre vorbele lor otravite, dar nu le-am raspuns. Fiecare isi duce crucea asa cum poate. Am sters totul cu buretele, pornim dintr-un nou moment zero. Sunt primarul tuturor, prietenul tuturor, daca accepta puntile de afectivitate pozitiva pe care le arunc spre ei.

– Dupa ani si ani de victorii sub stindardul P.N.L., ati cucerit acum un nou fotoliu sub auspiciile P.S.D., dar nu v-am auzit cârtind catre foştii colegi…

– Sa zicem ca asa a fost sa fie. Asa am fost consiliat de cei apropiati, asa a fost conjunctura. Ramân insa foarte apropiat de colegii de la P.N.L. Nu m-a auzit nimeni, nu ma va auzi nimeni hulind. Respectul ramâne viu.

– Care sunt prioritatile mandatului?

– Scolile. Invatamântul este cel in jurul caruia graviteaza toate. De calitatea acestuia depinde viitorul. Am investit mult in scoli si gradinite, dar comunitatea inca mai are datorii fata de acest domeniu. Exista apa, canal (cu exceptia a doua scoli), calculatoare, internet, siguranta termica, sanitara si din perspectiva normelor I.S.U. La scoala din Valea lui Ion, de pilda, vom incepe imediat lucrari de reabilitare (anvelopare, schimbarea acoperisului etc). Vom continua si la celelalte scoli efectuarea unor lucrari. Vom investi si in baza didactico-materiala moderna. Toate scolile vor avea wireless si terenuri de sport, de pilda. Vreau sa rezolvam toate problemele, in asa fel incât copiii si profesorii sa aiba tot confortul necesar. Cei care vin in inspectii nu vor mai gasi puncte slabe ale bazei materiale. Dar nu lucram pentru cei care vin in inspectii, ci pentru noi.

-Nu va gânditi si la construirea unor sali de sport? In secolul nostru, asemenea aspiratii nu mai sunt bizare…

-Ne gândim foarte serios in acest sens. Pentru inceput vrem sa construim o sala de sport la una dintre scolile Blagesti sau Valea lui Ion. Avem spatii pentru educatie fizica amenajate in niste sali de clasa, dar nu exista confortul dorit…

– Care este proiectul care va reprezenta… revolutia in domeniul administratiei?

– Proiectul care va fi gestionat de CRAB. Vom avea, in toata comuna, retea de apa potabila si canal. Este placut sa arunci ochii peste schitele din proiect. Aceste lucrari vor fi efectuate si in catune. La Valea lui Ion, in zona Pâraul Podului, vor fi forate puturile. Bazinul cu apa potabila va fi amenajat in punctul cel mai inalt din Dealul Viilor. Apa minunata, care va ajunge in casele a peste 5 000 de cetateni. Apele uzate vor ajunge in statia de epurare Buhusi. Este un proiect in valoare de 8,4 milioane de euro. Lucrarile au ca tinta finala anul 2020.

– Vreo activitate culturala care ne-ar putea ravasi frumos?…

– Pe 22 iulie, asezarea noastra istorica va implini 580 de ani de la atestarea documentara. Vom incerca sa marcam acest eveniment cum se cuvine.

– Magistrala de gaz metan trece prin coasta comunei Blagesti. Nu va face cu ochiul ideea unui proiect?

– Din motive de eficienta economica, acest serviciu ar trebui sa fie accesat de un anumit procent al populatiei. M-am gândit la racordarea comunei la reteaua de gaz metan. O consultare a populatiei, realizarea unui sondaj pe aceasta tema ar putea clarifica multe nedumeriri care inca planeaza asupra intentiei de a purcede la realizarea unui asemenea proiect…

– Niste dureri innabusite?…

– As dori sa realizez o mai buna organizare a administratiei, o implicare mai mare a tuturor salariatilor, o sporire a calitatii relatiei cu toti cetatenii. Uneori vorbim despre schimbare, doar ca sa… vorbim. Chiar este necesar acest proces. Schimbarea mentalitatii trebuie sa inceapa cu noi. Mai putina birocratie, mai multa celeritate, o gestionare mai buna a patrimoniului public, indrazneli si mai mari in initierea unor proiecte. Fara implicare, fara suflet si respect fata de cetatean, fisa postului ramâne un document mort…

– Deja ati realizat o schimbare in administratie… Aveti viceprimar nou.

– Nu eu am realizat schimbarea, ci viata. Fostul viceprimar, caruia ii multumesc pentru modul in care s-a achitat de sarcini, a propus alegerea unui alt viceprimar. Cu 15 voturi din 15 a fost ales Dan Buruiana (P.S.D.).

Comuna Blagesti are in componenta localitatile Blagesti, Valea lui Ion, Pascareni, Buda, Târdenii Mari si Poiana Negustorului. Prima atestare documentara a satului Blagesti: anul 1436. Comuna are 7.080 de locuitori si 96,32 km². 80,72% dintre locuitori sunt români, cea mai numeroasa minoritate fiind cea a romilor (11,85%). 91,3 % dintre blagesteni sunt ortodocsi.

Reteaua scolara, cu noua scoli si opt gradinite, dar si bibliotecile, au traditie si valoare. Nu intâmplator, numarul de membri ai Uniunii Scriitorilor proveniti din Blagesti este impresionant. Scoala din Buda (1918) si placa memoriala a rascoalei din 1907, amplasata in Blagesti, sunt cuprinse in lista monumentelor istorice. Unirea Principatelor l-a avut ca actor si pe Ion Ababei, din Valea lui Ion, membru in divanul Ad-hoc.

Biserica din Blagesti, cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” (1838), construita de catre camatarul grec Anghelivali, este unicat in Moldova. Are forma unei nave sustinuta de zece stâlpi. Biserica din Valea lui Ion, cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, rivalizeaza prin arhitectura si pictura, cu manastiri vestite.

Biserica Buda, cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” si biserica Târdeni, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, respira admirabil, si ele, aerul credintei. O bisericuta din Blagesti (1680), cu hramul „Sfintii voievozi Mihail si Gavril“, construita numai din lemn, si-ar avea originile in Ardeal, de unde ar fi fost adusa.

Panificatie, nutreturi combinate, confectii, statii de betoane si sortare, constructii sunt câteva dintre activitatile economice desfasurate de firme precum Rustrans, Conextrust, Biofeed etc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri