19 martie 2024
EconomieImpozitul forfetar, pericol pentru afacerile mici

Impozitul forfetar, pericol pentru afacerile mici

Impozitul forfetar va fi reintrodus in acest an, insa sub alta forma decât cea in care s-a practicat in anul 2009. Daca va fi aplicat ca la carte ar putea aduce beneficii, spun economistii, dar sunt contestati imediat de cei a caror afaceri oricum atârna de un fir de ata.

Ministrul Maria Grapini, delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism a anuntat ca se ia in calcul reintroducerea acestui bir pentru operatorii din sectorul serviciilor. Proprietarii de pensiuni, hoteluri, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de imbracaminte sau incaltaminte ar putea fi pusi sa plateasca o data pe an un impozit pe scaune sau, eventual, numar de masini spalate. Proiectul va fi pus in dezbatere publica dupa cum a sugerat prim-ministrul Victor Ponta. Motivatia este ca pâna acum, de la acesti operatori economici statul nu incasa mai nimic. In plus, s-ar putea evita evaziunea fiscala din aceasta zona. „Impozitul se va aplica anumitor categorii de servicii la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator si pentru stat”, a declarat Maria Grapini. Si acest impozit va fi diferentiat, in functie si de calitatea serviciilor. Este de asteptat ca proprietarii de hoteluri sau saloane de lux sa plateasca mai mult. Forma finala a proiectului va fi discutata, se pare si cu asociatiile profesionale. „Avem o intâlnire pe 26 ianuarie cu ministrul Grapini si sigur ca vom pune intrebari si pe aceasta tema, ca sa ne lamurim. Pâna atunci ne vom consulta si noi in forurile interne”, a declarat Dumitru Nanescu, vicepresedintele patronatului ANAT. (Andreea Gavrila, Roxana Neagu)

impozit-forfetar-restaurant-pensiuneImpozitul forfetar – o suma stabilita dinainte ca globala si invariabila.



Istoricul impozitului forfetar

Impozitul forfetar a fost aplicat in tara noastra pâna la finele anului 1999, dar numai in cazul persoanelor fizice care desfasurau anumite activitati economice, inclusiv activitati de taximetrie auto pe o suma de 30.000 lei vechi/trimestru. Ulterior, dupa alte modificari legislative sfera de aplicare a impozitului forfetar s-a extins. Astfel, contribuabilii care desfasurau exclusiv activitate de comert, carausii cu mijloace de transport cu tractiune animala si meseriasii ambulanti au fost supusi platii unui impozit forfetar trimestrial, stabilit prin hotarâre a consiliilor judetene. Apoi, persoanele fizice autorizate, precum si colaboratorii societatilor comerciale, care desfasurau cu autoturisme proprii activitate de taximetrie, au fost supusi unui impozit forfetar trimestrial in suma de 400.000 lei vechi, care putea fi majorat sau diminuat, in functie de conditiile concrete de practicare a acestei activitati din fiecare localitate, cu pâna la 50%. Ulterior ideea a fost abandonata. Ca si acum, si atunci se motiva ca introducerea impozitului forfetar va diminua evaziunea fiscala si marirea veniturilor bugetului de stat.

Varianta Guvernului Boc

Impozitul forfetar – in varianta cabinetului Boc – a fost aplicat apoi incepând cu 1 mai 2009 tuturor contribuabililor, pe diferite transe de venit, in afara de cele care aveau ca obiect de activitate extractii aurifere si domenii conexe. Impozitul forfetar s-a platit la valoarea cea mai mare, comparând impozitul de 16% pe profit si impozitul minim stabilit de Ministerul Finantelor. Cu alte cuvinte, daca impozitul de 16% pe profit depasea valoarea impozitului minim din grila standard impusa de stat, s-a retinut suma aferenta primului tip de impozit. Proprietarii de baruri si cluburi de noapte, discoteci, cazinouri sau pariuri sportive au platit un impozit fix de 5% din valoarea veniturilor inregistrate. Impozitul forfetar a fost eliminat la 1 octombrie 2011, dupa ce mai bine de 100.000 de firme din intreaga tara s-au inchis, din cauza lui.

„Daca se va aplica conform definitiei, este o idee buna. Daca ai un restaurant cu 60 de scaune, vei plati un impozit pe scaun si nu te mai cauta statul. Trebuie vazut in ce domenii se va aplica. Oricum, impozitul forfetar in forma aplicata anterior a fost altceva, un soi de impozit minim care a inchis mii de firme.”
Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert Bacau

„In mod real, 80 la suta din restaurantele din Bacau abia reusesc sa-si plateasca salariatii. Nici nu mai putem vorbi de profit. Prima masura care se va lua dupa reintroducerea impozitului va fi reducerea personalui si inchiderea unor saloane. Vom lasa 10-20 de scaune, pentru ca oricum atâtea se ocupa in mod real.”
Giorgica Nechita, patronul unui restaurant din municipiul Bacau

impozit-forfetar-coafor„Pe noi nu ne afecteaza si s-ar putea chiar ca impozitul forfetar sa fie chiar mai mic decât cel pe profit pe care il achitam acum statului, in conditiile in care in ultimii trei ani am fost pe profit. Ar fi o problema pentru cei care au afaceri mici in domeniu. Sunt de acord cu acest forfetar pentru ca astfel ar fi bani la bugetul de stat si s-ar reduce din cei care fac evaziune fiscala.”
Neculai Higiu, administratorul unei salon de infrumusetare

„Introducerea impozitului forfetar este vazuta de catre Ministerul Finantelor Publice ca o masura de combatere a evaziunii. Cu toate acestea, eu consider ca impozitul forfetar risca sa creasca si mai mult fenomenu de evaziune fiscala intrucât cei care detin microintreprinderi vor incerca sa actioneze cât mai mult «la negru» pentru a avea, pe hârtie, o cifra de afaceri cât mai mica.”
Valentin F., administrator firma de calculatoare

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri