20 aprilie 2024
EvenimentImbatranim activ?

Imbatranim activ?

Tineri si varstnici au stat luni la aceeasi masa pentru a discuta despre etate, pensie, batranete. Au facut acest lucru in cadrul Anului european al imbatranirii active.

Nu doar varstnicii vor sa imbatraneasca activ, ci si adolescentii si tinerii bacauani. Au vrut sa transmita acest mesaj tuturor, cand au decis sa formeze un lant uman pe scarile de la Palatul Administrativ, in cadrul unei activitati initiate de Institutia Prefectului Bacau pentru a marca Anul european al imbratranirii active. „Deschidem seria unor actiuni menite sa marcheze acest an, cu o masa rotunda la care au participat reprezentanti de la cele mai fragede varste la cei nascuti mai devreme, pentru a le prezenta modul in care putem imbatrani frumos”, a explicat Carmen Cioltan, purtator de cuvant Prefectura Bacau
„Nici nu ni se pare ca suntem batrani. Socializam la Fundatia Constantin Brancoveanu si este a doua familie a noastra. Imbatranim activ si frumos cu ceilalti colegi ai nostri. Avem programe artistice, ca sa nu se plictisim si ii facem si pe ceilalti sa se bucure de acesta varsta”, a spus Melania Maciuca, ajunsa la o frumoasa varsta.
Si tinerii vor sa fie activi cand vor ajunge la varsta bunicilor lor. „Sper sa nu imbatranesc, imi doresc sa raman cu sufletul tanar. Voi incerca sa fac lucruri bune, sa ajut societate, pe ceilalti batrani. Sper sa ma pot deplasa”, spune Cosmin Caliman, elev la Colegiul Economic.

Batranii activi isi pierd pensia



Persoanele care au trecut de 50 de ani fac parte din categoria celor vulnerabile, conform proiectului legii privind infiintarea “intreprinderilor sociale”, lansat de Ministerul Muncii. Ce inseamna asta? Ca sunt cele mai expuse sa-si piarda locul de munca, fiind cunoscut faptul ca angajatorii isi doresc salariati sanatosi, vigurosi, care sa rezolve mai multe tipuri de sarcini, sa se miste repede, sa se adapteze la schimbari, si nu angajati care sufera de dureri articulare, hipertensiune, poarta doua perechi de ochelari sau au palpitatii cand alearga. Iar daca au trecut de 50 de ani si raman fara slujba, e foarte putin probabil sa fie angajati altundeva. Pana in 2011, aveau sansa sa se pensioneze anticipat dupa 55-56 de ani. In acelasi timp, puteau incerca sa-si suplimenteze veniturile muncind doua-trei ore pe zi sau pe saptamana. Femeile puteau sa ingrijeasca un copil, sa faca martisoare, sa vanda zarzavat, iar barbatii sa lucreze o gradina, sa pazeasca o magazie etc. Si unii, si altii, aveau sansa sa lucreze chiar in domeniul lor, in baza unui contract civil. Exista job-uri care presupun doar o jumatate de norma sau mai putin, prestatiile fiind ocazionale. Din nefericire, noul act normativ, Legea 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice, a adus schimbari care ii condamna la foame si saracie pe varstnicii care nu au varsta de pensionare. Limitarile vizeaza mai multe aspecte. In primul rand, barbatii se pot pensiona abia la 65 de ani, iar femeile la 63. In al doilea rand, daca se pensioneaza anticipat partial sunt penalizati cu 15 la suta pentru fiecare an lipsa. In total, pentru la 5 ani, penalizarea e de 45 la suta. Mai grav, nu doar ca isi pierd aproape jumatate din pensie, dar isi pierd si dreptul de a munci. Legea interzice cumulul pensiei cu salariul sau cu venituri obtinute din drepturi de autor, prestari de activitati comerciale sau de servicii derulate ca PFA sau IF, indiferent daca e vorba de gradinarit sau de brodat batiste. Exceptie fac doar consilierii locali si judeteni. MMFPS i-a oprit pe pensionari sa lucreze cu ora si tot MMFPS i-a inclus in grupul celor vulnerabili! E drept, sub alt guvern. Exista speranta ca noul ministru va indrepta situatia. Deocamdata, nu e deloc clar cum ii incurajeaza, statul, pe pensionari sa fie activi de vreme ce nu le permite sa aiba un job sau sa desfasoare o activitate care le-ar suplimenta venitul.(Andreea Gavrila)

Pe parcursul mesei rotunde s-a discutat despre dialogul intre generatii, nevoi si perspective in sprijinirea varstnicilor, beneficiile de asistenta sociala, dar si despre dimensiunea emotionala a imbatranirii. Seria evenimentelor continua marti cu un spectacol extraordinar la Teatrul Bacovia, de la ora 13, atunci cand tinerii voluntari vor prezenta momente artistice. Vor fi acordate si premiile pentru cel mai activ tanar si senior, dar si cea mai activa tanara si senioare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri