29 martie 2024
InterviuIleana Sipoteanu: "Nu spun Bacaului 'Ce mult te-am iubit' ci 'Ce mult...

Ileana Sipoteanu: “Nu spun Bacaului ‘Ce mult te-am iubit’ ci ‘Ce mult te iubesc'”

La sfârsitul saptamânii trecute, Pub S a gazduit „Festivalul Provocarea Talentelor”, urmat de concertul „Parfum de iubire” sustinut de artista Ileana Sipoteanu si invitatii ei. Evenimentul a fost dedicat zilei de nastere a poetului national Mihai Eminescu. La festival au participat mai multi copii din Bacau si alte orase din tara, iar Ileana Sipoteanu a fost presedinte de juriu.

-Cum a fost prestatia copiilor in festival?

-Copii nostri din toata tara sunt frumosi si foarte talentati. Atât am de spus: trebuie lucrat la repertoriu. Un repertoriu adecvat vârstei, costume adecvate vârstei lor, trebuie cântat mai mult in limba româna, pentru ca in momentul când tu inveti si cânti bine in limba româna, poti sa cânti bine si in celelalte limbi. Daca nu stii sa cânti, n-ai cum sa redai mesajul. Copiii nu au nici o vina, trebuie subliniat asta. Eu gasesc vina in primul rând la parinti care ar trebui sa se ocupe de acest aspect. Sa caute specialisti, sa faca cu ei in primul rand, inainte de musica sau teatru, sa faca dictie. Daca nu vorbesti bine in limba romana, sa se inteleaga ce cânti, sa transmiti mesajul, faci aceasta meserie de dragul artei. Apoi profesorii. Profesorii trebuie sa aiba grija de repertoriu, un repertoriu adecvat pentru vârsta lor. Este inuman sa ascult o melodie grea pentru o voce de copil intre 5 si 10 ani. Le-am spus copiilor de la bun inceput: nimenu nu va hotaraste voua viitorul. Niciun membru al juriului, oricine ar fi. Noroc sa ai, munca, tenacitate, sa-ti faci un repertoriu personal.



-Cred ca e vorba si despre bani.

-Sa stiti ca totul pleaca de la bani. Arta, cultura, muzica, divertismentul, se fac cu foarte multi bani.Daca nu-i ai, mai bine nu mai faci. Investitiile sunt necesare. Fara bani, nu se poate. Trebuie sa invatam sa nu mai fim tara „Lasa ma ca merge si asa”. Daca noi, oamenii, nu ne facem viata frumoasa, sa nu asteptam de la nimeni sa ne-o faca.

-Va amintiti când ati fost ultima data in Bacau?

-Eu am fost de multe ori in Bacau, mai mult in trecere dar am avut si doua-trei spectacole, dupa Revolutie. Atât de lung e Bacaul asta incât am impresia ca nu se mai sfârseste. Este foarte frumos si nu-mi dau seama daca s-a schimbat ceva in orasul asta. Dumneavoastra trebuie sa imi spuneti.

ileana 1

-Aveti prieteni in Bacau?

-Am foarte multi prieteni in Bacau. In primul rând am fata care s-a ocupat de foarte multi ani de fun-club-ul Ileana Sipoteanu. Este vorba de Elena Roznovat. Trebuie sa va spun ca primul fun-club Ileana Sipoteanu din România a fost aici in Bacau. Pe urma a fost la Galati si in alte orase din tara. Fun-club-ul a avut multi membri, acum nu mai stiu daca este atât de activ. Pentru ca dupa 1995, au fost „ape tulburi”. Generatia celor care au crescut cu muzica mea au mai inaintat in vârsta. Multi dintre ei nu au internet, nu au facebook.

-In acest sens, pentru cei care nu au acces la internet si vor sa afle mai mult despre dumneavoastra, ce mai face Ileana Sipoteanu?

-Eu sunt un om activ. Am spectacole. Noi chiar avem acum un proiect inceput in 2014, dar se intinde si pe 2015 si poate mai departe. Proiectul se numeste „Slagarele României”, cu care noi mergem in marele orase ale tarii, si e posibil sa ajungem si in Bacau. Este absolut minunat, pentru ca descoperim oameni care ne iubesc cu adevarat, oameni care ne iubesc cântecele si care cânta impreuna cu noi.

-Când spuneti „noi” in acest proiect, la cine va referiti?

-La Gabriel Dorobantu, Mihai Constantinescu, Alexandru Jula, Stela Enache, Marina Florea, Adrian Daminescu, Gheorghe Gheorghiu si multi altii. In acest proiect mergem prin rotatie, nu toti odata. Câte 5-6 artisti. Sper sa ne revedem la Bacau cât de curând. Nu spun Bacaului „Ce mult te-am iubit” ci „Ce mult te iubesc”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri