19 aprilie 2024
ActualitateGrupa a II-a de munca, la Masini Unelte, va fi judecata de...

Grupa a II-a de munca, la Masini Unelte, va fi judecata de Inalta Curte de Casatie si Justitie

Cauza sutelor de fosti salariati ai SC World Machinery Works SA Bacau (Masini Unelte), care se refera la acordarea acestora a grupei a II-a de munca a ajuns deja pe masa judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

La solicitarea Curtii de Apel Bacau, pe rolul careia se afla mai multe procese privind nerecunoasterea grupei respective la stabilirea dreptului de pensie al mai multor salariati care provin de la unitatea amintita, ICCJ va judeca aceasta speta in data de 16 noiembrie 2015.

Amintim ca fostii angajati ai societatii mentionate, care s-au pensionat pâna la data de 31 decembrie 2012, au beneficiat de sporul de grupa a II-a la iesirea la pensie, in adeverintele eliberate de unitate precizându-se ca incadrarea in aceasta grupa s-a facut in virtutea Ordinului 50/1990, punctul 3, Anexa 2, pozitia 160.



Dar celor care s-au pensionat dupa 1 ianuarie 2013 nu li s-a recunoscut de catre Casa de Pensii faptul ca au lucrat in grupa a II-a, respectiv adeverintele, desi au muncit in aceleasi conditii ca si fostii lor colegi pensionati deja. Toate contestatiile legate de aceasta au fost respinse.

Niciun contestatar nu a avut câstig de cauza la Comisia Centrala de Rezolvare a Contestatiilor din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice. Mai mult decât atât, foarte multi au pierdut in instanta, sentintele fiind definitive si irevocabile. Alte 50 de plângeri au ajuns la Curtea de Apel, dupa ce instanta de fond s-a pronuntat in favoarea ori in defavoarea reclamantilor.

Cert este ca pozitia 160, din Anexa 2 a Ordinului 50/1990, face referire la industria materialelor de constructii.

“Deci nu se refera la industria constructiilor de masini, obiectul de activitate al World Machinery Works, ne-a spus Alina Iftode, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Problema care se pune, insa, este aceea ca pe aceleasi prevederi legale, oamenii sunt impartiti in doua categorii.

Daca au lucrat in aceleasi conditii, solutia ar trebui sa fie aceeasi pentru toata lumea. Dar hatisurile acestei problematici sunt atâta de incurcate si adânci, incât este greu de gasit o solutie unitara si legala.”

Dupa cum a mai precizat conducerea CJP Bacau, pe lânga cele 50 procese aflate pe rolul Curtii de Apel, alti 120 de fosti angajati, grupati in câte 40, s-au adresat instantei, de aceasta data indreptându-se impotriva unitatii la care au lucrat.

Lor li se adauga multi altii care au aceeasi nemultumire, dar nu au facut plângere in instanta. Asadar, sute de persoane asteapta cu sufletul la gura verdictul Inaltei Curti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri