20 aprilie 2024
ActualitateGoana dupa rechizite si uniforme scolare

Goana dupa rechizite si uniforme scolare

Mai sunt câteva zile si incepe, din nou scoala. Parintii sunt, in aceasta perioada, prinsi in febra cumparaturilor pentru cei mici. Se cauta de toate: rechizite, uniforme, incaltaminte. Si bugetele alocate sunt pe masura, in functie de posibilitati, preferinte si nevoi.

Primul indicator: raportul pret – calitate

Am ales, pentru inceput, hipermarket-ul de lânga insula. La raionul de caiete nu stii ce sa alegi. Partea cu super oferte sau partea frumos colorata ? Ei bine, la super oferte, caietele dictando si de matematica, 40 de file erau la 0,19 de lei. De partea cealalta, personajele „Violetta” si „Elsa” se pare ca fac toti banii.



„Violetta” vinde un caiet de mate cu 80 de file la 4,39 de lei, iar „Elsa” percepe pe un caiet de 100 de file 6,29 de lei. Evident, gasim si variante simple la 1,09 de lei pentru un caiet de 40 de file sau 1,70 de lei pentru unul de 80 de file. Mai remarcam faptul ca poti achizitiona la super oferta 10 creioane cu doar 2,53 de lei si ca stilourile au preturi intre 3 si 30 de lei. Printre rafturi, parintii insotiti de cei mici verifica marfa din punct de vedere a raportului pret – calitate. O mamica ce isi duce copilul in clasa a III-a, spune ca pâna acum a cheltuit peste 500 de lei cu tot cu costum si ca inca mai are de cumparat câte ceva.

rechizite

Un tatic de baietel ce va intra la „pregatitoare” a cheltuit pâna acum in jur de 400 de lei, desi nu stie exact de ce are nevoie copilul in primul an de scoala. „Asta daca ai un copil. Daca ai doi sau trei, bugetul se duce si la 800 sau chiar 1000 de lei. Dar ne-am pregatit din timp si o sa facem fata”, a completat si Mihail Petcu, tata a trei copii.

Oferte peste oferte. Si bonusuri.

Urmatorul popas l-am facut la o librarie de cartier, unde tocmai se primea marfa. Foate surprinzator, nu se primeau rechizite. Am reusit sa vad doar niste masinute si mult indragitii minioni. „Din experienta din ultimii ani, rechizitele se vor vinde mai bine abia dupa ce incepe scoala, ca sa se stie sigur de ce au nevoie copiii pentru noul an, la recomandarea invatatorilor si a profesorilor”, ne-a spus personalul care se ocupa de vânzarea produselor.

Cu toate acestea, am verificat si câteva preturi. Caiete de 48 de file, dictando si matematica intre 1,10 si 1,80 de lei. Un creion, intre 60 de bani si 1,20 de lei. Stilourile intre 5 si 30 de lei, iar un penar pleaca de la pretul de 12 lei, simplu, pâna la 30 de lei, echipat. La o alta librarie, de aceasta data din zona centrala a orasului, cel mai interesant aspect este faptul ca doi parinti cumpara manuale si culegeri. Ei spun ca au copil in clasa a VII-a si ca vor sa fie foarte bine pregatit. Pretul manualelor variaza intre 11 si 25 de lei, in functie de disciplina. Libraria elibereaza carduri pentru reduceri de 5% pentru elevi si 10 % pentru profesori.

piata

Intr-un scurt inventar al preturilor la rechizite am obtinut aceasta lista:
– caiete dictando si mate, 48 de file de la 1,50 de lei cele simple la 2,90 de lei;
– pixuri intre 0,80 si 11 lei;
– stilouri de la 2,50 lei pâna la 30 de lei;
– penare, intre 20 si 60 de lei
– bloc de desen – 6 lei
– coperta mica – 1,5 lei
– coperta mare – 2 lei
– trusa geometrica – 6 lei
– set carioca – 10 lei
– creioane colorate 10 lei
– plastilina – 8 lei
– acuarele 6 lei – 30 lei, set pensule – 5 lei
– la ghiozdane preturile variaaza de la 18 de lei pâna la 200 de lei pentru un ghiozdan echipat, cu troler si cu imprimee de personaje in 3 D.

Uniforme in tendinte, pentru toate buzunarele

Pe partea de uniforme scolare, bugetul alocat trebuie sa fie unul usor mai consistent, fata de cel pentru rechizite. Avantajul este insa ca produsele de imbracaminte tin mai mult si pot fi purtate si anul viitor. Un raid prin oras ne arata ca piata de profil ofera produse pentru toate buzunarele, in functie si de calitatea materialelor.

La magazinele chinezesti, produsele sunt mai ieftine, dar de duzina, fara pretentii de calitate, ci doar de utilitate, iar la standurile din Piata Centrala un veston, de exemplu, costa 30 de lei, o camasa, 45 de lei, o uniforma de clasa I, in jur de 80 de lei. In schimb, in magazinele mari, aceleasi produse se vând cu 40 de lei, respectiv, 80 de lei, dar ofera bonus si o cravata sau papion. Peste tot sunt expuse la vânzare si sacouri (de la 50 pâna la 280 de lei, in functie de materialul folosit), fuste cu pliuri sau simple, cu carouri sau uni, pantaloni (de la 20 pâna la 150 de lei), dar si costume cu totul – papion / cravata, camasa, sacou si pantalon cu 80 pâna la 180 de lei.

La „Number One”, din centrul orasului, oferta este atractiva si in tendintele modei. Aici sunt si fuste pantalon, si sarafane, si sacouri, si camasi. De aici, cumparaturile pot fi facute „la pachet” pentru ca magazinul dispune de o gama variata de produse. In standurile din Juniorul, uniformele scolare sunt expuse pe culori, iar in marile magazine multinationale (tip hipermarketuri), ofertele de uniforme scolare sunt acum cele mai vândute si cautate. „In general, tinuta steward, clasica, cu mici accente de nou este cea mai in tendinta.

Carourile nu se mai poarta, pentru ca sunt greu de asortat cu alte produse dintr-o tinuta completa, sarafanurile merg mai mult pe uni si, in general, la clasele primare, iar pantalonul cel mai cautat este cel clasic, slim, cu talie inalta. Sacoul nu mai este neaparat o piesa agreata de adolescent, de aceea noi am venit cu alte similitudini de-ale lui: cu sacoul tip camasa in carouri sau cu sacoul din jerse, tip pluover. Oferim o gama larga de culori si modele.

In continuare se poarta albastru indigo, verdele brad si visina putreda, dar si imprimeurile 3D.Foarte important este si ca majoritatea produselor noastre pot fi usor de intretinut, nu necesita curatari chimice si au elemente care se pot adapta usor formelor si marimilor”, a explicat si Iulia Sociu, de la magazinul Alergo, de pe strada Mihai Viteazu, din Bacau. „Se poarta tot ce e nou. Uniforma copilului trebuie insa sa tina mai mult de utilitate si confort decât de tendinte. Important este ca haina unui elev sa poata fi purtata cu lejeritate”, ne-a spus si Cristina Grigoras, vânzatoare la magazinul Miracole, din mall. Concluzia este insa una singura: oferta este bogata si satisface toate cerintele cumparatorilor; important este insa doar bugetul alocat pentru astfel de cumparaturi.

„Ca prestator de servicii pentru un segment de populatie vreau sa satisfac cerintele clientilor chiar daca au nevoie si de o uniforma. De aceea, la fiecare piesa realizata, introdusa an de an, in concordanta cu tendintele la moda, folosesc materii prime si linii (croiuri) noi, imbunatatesc culorile si, nu in ultimul rând, calitatea pieselor vestimentare executate.”
Mariana Cucu, manager Vestiment Evolutiv

Legea Educatiei: nu neaparat uniforme, ci doar semne distinctive

Conform noilor modificari legislative, unitatile de invatamânt nu trebuie sa mai impuna elevilor sa poarte uniforme, ci sa foloseasca doar elemente distinctive, precum esarfe, insingne, cravate, embleme, vestoane. Insa Consiliul de administratie al unitatii de invatamânt si reprezentantii Comitetului de parinti sunt cei care decid cum va arata tinuta elevilor intr-o scoala sau intr-un colegiu va fi stabilit.

Rechizite gratuite pentru 35.900 elevi

Prin Inspectoratul Scolar va continua si in acest an programul de acordare de rechizite scolare pentru elevii din invatamântul primar si gimnazial de stat, cursuri de zi, care sunt in intretinerea familiilor al caror venit mediu lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie, este de maximum 50 la suta din salariul de baza minim brut pe tara. Beneficiari sunt 31.776 de elevi din clasele I-VIII, in special din mediul rural. Pentru clasele primare pachetul este de 25 lei pe fiecare elev, iar pentru gimnaziu, de 30 de lei. Pachetele contin mimimum necesar de rechizite, de la stilou, penar pâna la caiete, ghiozdan pentru elevii de clasa I si trusa de geometrie pentru cei din clasele V-VIII. Elevii care beneficiaza de acest ajutor vor intra in posesia rechizitelor, dupa inceperea cursurilor.

Pentru noul an scolar, ce va incepe pe 14 septembrie, populatia scolara este de circa 99.500 de prescolari si elevi din toate grupele scolare primar, gimnazial si liceal, dupa cum urmeaza (cifre aproximative):
– 16.600 – prescolari in gradinite
– 30.000 – elevi in ciclul primar (inclusiv clasa pregatitoare)
– 27.200 – elevi in ciclul gimnazial
– 22.300 – elevi in ciclul liceal
– 1.900 – elevi in scoli profesionale
– 1.500- elevi la invatamântul postliceal

Roxana Neagu
Florin Stefanescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri