18 aprilie 2024
ActualitateGaudeamus Igitur în universitățile băcăuane

Gaudeamus Igitur în universitățile băcăuane

– porțile celor două universități din Bacău, „Vasile Alecsandri” și „George Bacovia”, și-au deschis porțile pentru a-și primi studenții – Ofertele educaționale au în structură studii de licență, master sau doctorat – ambele instituții au venit și cu noutăți în programele de formare

Luni, 2 octombrie a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 la cele două universități din Bacău. De la ora 10.00, Universitatea „Vasile Alecsandri” și-a primit cu brațele deschise studenții care au ales să se perfecționeze în cadrul celor 5 facultăți, la cele 33 de programe de studii universitare de licenţă, 34 de master şi două de doctorat, toate programele de studii fiind acreditate de către ARACIS.

Pe lângă profesorii și studenții universității, au participat la festivitatea de deschidere invitați de la Consilul Județean, de la Prefectură, Primăria Bacău, dar și din mediul economic. Prezidiul a fost format din prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri”, prof. univ.dr ing. Valentin Nedeff, președintele Senatului, Maricica Luminița Coșa, prefectul județului Bacău, Sorin Brașoveanu, președinte al Consiliului Județean Bacău, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, prof. univ. dr Dumitru Bontaș reprezentat al Universității „George Bacovia” și Oana Andreea Bărbuț, inspector școlar de specialitate al Inspectoratului Județean din Bacău. La capitolul noutăți rectorul universității băcăuane a precizat că: „Pentru prima dată am înființat o societate antreprenorială studențească care să le permită studenților să își deschidă o afacere pe cont propriu.”



Practic, studenții întreprinzători și cu spirit practic pot să își croiască drum drept în lumea afaceriștilor băcăuani, iar dacă nu au destulă experiență, colaboratorii universității din mediul de afaceri propun intershipuri și cursuri sau parteneriate în care se poate căpăta experiența practică de care studenții au nevoie. În cadrul festivității au fost premiați și studenți care au avut rezultate deosebite, dar și o parte din majoretele universității.

Prefectul Maricica Luminița Coșa i-a felicitat pe studenți pentru că au ales acestă instituție de învățământ și le-a spus că nu vor regreta acestă decizie, iar președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, a ținut să menționeze că cei mai importanți în viața unei universități sunt studenții, că resursa umană de calitate este foarte importantă în societate și că pregătirea se poate realiza în mediul academic. Și primarul Cosmin Necula le-a dat câteva sfaturi prețioase bobocilor plini de emoție, dar și celor din anii mai mari: „Trebuie să aveți grijă de colegii voștri boboci, să-i învățați ce înseamnă universitatea, să-i învățați ce înseamnă viața voastră aici și tot ceea ce este frumos în acest oraș.”

„Începem anul universitar cu un număr relativ mare de studenți ca și în anii trecuți. Astfel, pentru anul întâi avem înscriși în jur de 2.000 de noi boboci, iar în total universitatea însumează 5.200 de studenți. Pentru a asigura condiții mai bune studenților am igienizat căminele și cantina.”
Prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky, rector al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău

De la ora 12.00, a urmat apoi festivitatea de deschidere și la Universitatea „George Bacovia”, în prezența acelorași oficialități locale și județene, alături de invitați din mediul de afaceri, din instituții publice, părinți, studenți și profesori. Unitatea de învățământ superior băcăuană a marcat astfel nu numai un nou început, ci și sărbătorirea celor 25 de ani de la înființare.

Au vorbit despre acest lucru prefectul Maricica Coșa („25 de ani sunt mulți și vorbim astfel de generații întregi de studenți pregătiți de care avem nevoie”), Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean („un moment de bilanț, dar și de a privi spre viitor atât pentru studenți, a căror pregătire se sfeluiește aici, în universitate, pentru profesori, de care depinde viitorul acestor tineri, cât și pentru Universitatea «George Bacovia», o instituție foarte importantă pe harta academică a acestei țări, dar și în dezvoltarea durabilă a acestei zone”), Cosmin Necula, primarul Bacăului („la cei 25 de ani începe, de fapt, maturitatea acestei instituții, pe toate cele trei componente de studii ale sale: juridică, administrativă și economică”), pentru ca prof.univ. dr. Dumitru Bontaș, membru în Consiliul fondatorilor universității, alaturi de prof. univ. dr. Toader Gherasim și prof.univ. dr. Marius Dumitru Paraschivescu, să facă, spre final, o trecere în revistă despre „creșterea și descreșterea” lui Dimitrie Cantemir proiectate în istoria universitară din țară și, bineînțeles, din Bacău.

În acest an universitar, Universitatea „George Bacovia” oferă următoarele programe de studii universitare de licenţă: Specializări acreditate – Economia comerţului, turismului şi serviciilor – domeniul Administrarea afacerilor, Management – domeniul Management, Drept – domeniul Drept, și Specializări autorizate – Administraţie publică – domeniul Științe administrative. Studiile de master de aici se derulează pe parcursul a patru semestre și se adresează celor care vor să aprofundeze și să se specializeze în: Management financiar contabil, Diagnostic financiar și auditul firmei, Management -marketing, Managementul instituţiilor din administraţia publică, Managementul afacerilor Marketing în afaceri.

Totodată, din acest an, în această universitate funcţionează şi programul de studii postuniversitare Managementul Instituţiilor de Educaţie, care formează personal calificat cu pregătire multidisciplinară în domeniul managementului educaţional. Tot ca noutate, s-a înfiinţat și Colegiul Universităţii „George Bacovia” din Bacău, care organizează admitere pentru învăţământul postliceal de nivel 5 în calificările profesionale: Agent de turism – ghid, Asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie, Asistent manager unităţi hoteliere, Organizator de conferinţe, congrese, târguri şi expoziţii.

„În cei 25 de ani de când functionează, Universitatea «George Bacovia» a făcut eforturi deosebite pentru a se înscrie în conștiința socială a societății, dar și a zonei de mijloc a Moldovei, ca un pol de cultură și știință, cu mii de absolvenți. Suntem mândri că mulți dintre ei lucrează aici, în țară, că și-au găsit locul și că declară că, aici, la «Bacovia», s-au format ca oameni, ca specialiști.”
Prof. univ. dr. Neculai Lupu, rector al Universității „George Bacovia”

Ioana Bour
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri