28 martie 2024
InterviuGabriel Savin, edilul din Dealul Morii, vrea sa duca mai departe realizarile...

Gabriel Savin, edilul din Dealul Morii, vrea sa duca mai departe realizarile tatalui sau

– La Dealu Morii rezultatul alegerilor din iunie aduce o situatie cu totul unica in judet. Veniti la conducerea acestei primarii, sub sigla PSD, dupa zeci de ani in care destinele localitatii au fost conturate, cu rezultate remarcabile, de catre tatal dumneavoastra, Vasile Savin. Ce v-a determinat sa va doriti sa preluati stafeta de la el?

– Intr-adevar, in comuna Dealu Morii lucrurile s-au petrecut altfel. Pentru cei mai multi este cu totul neasteptat ca baiatul fostului primar sa vrea sa candideze la aceasta functie. Dar, pentru ca am avut sustinerea tatalui meu si am vazut ca oamenii ma vor, ca exista un val de simpatie din partea lor, am decis sa intru in cursa, având in vedere si faptul ca m-am intors sa locuiesc in comuna in urma cu 14 ani si, prin urmare, cunosc toate problemele localitatii, pulsul ei.



– Si ce le-ati promis alegatorilor in campania electorala?

– Ei bine, eu am desfasurat o campanie electorala atipica. Nu le-am facut nicio promisiune oamenilor, dar presiunea pe mine este mare, pentru ca tatal meu are merite deosebite in administrarea comunei. A lasat in urma ceva. In timpul mandatelor lui s-au realizat foarte multe proiecte notabile. S-au asfaltat toate drumurile din satele Dealu Morii si Negulesti, s-a introdus retea de apa in primul, au fost construite un camin cultural si o piata agro-alimentara, s-a deschis o „scoala dupa scoala”, a fost renovata cladirea primariei, s-a amenajat o baza sportiva si multe altele. Mostenirea de la el este impresionanta. Deci nu puteam eu sa vin acum cu niste proiecte mult mai impresionante, care ar fi fost nerealiste, irealizabile. Prin urmare, m-am angajat sa facem ca toate acestea sa functioneze in continuare si sa duc mai departe proiectele demarate anterior, spre binele localnicilor.

– Totusi, un program electoral ati avut…

– M-am gândit la problemele de care sufera comuna, in prezent. Sectorul mai suferind sunt scolile. Fata de anul in care eu am plecat din comuna, eram in clasa a sasea (acum are 50 de ani-n.n.), in acest sector nu sunt mari schimbari. Cu exceptia scolii din centrul localitatii, restul unitatilor de invatamânt nu au apa curenta si nici canalizare. Iarna, copiii inoata prin zapada 20 de metri ca sa ajunga la haznaua din curte.

– Sa inteleg ca prioritatea numarul unu in mandatul dumneavoastra vor fi scolile?

– Da. Prioritara pentru mine va fi modernizarea scolilor. S-au alocat ceva fonduri pe Programul Operational Regional pentru aceasta investitie. Noi avem in intentie sa accesam si mai multe fonduri pe acest program. Astfel, in anii care vin vom incerca si sper sa reusim sa introducem in toate scolile apa curenta si sa amenajam grupuri sanitare in interior sau sa le construim lipite de cladire. Este greu pentru bugetul local, deoarece nu poti sa le faci pe toate odata, dar macar la o scoala, pe an, sa rezolvam acest lucru. Oricum, in mandatul meu de patru ani mi-am propus sa fac aceasta investitie in toate scolile.

– V-ati gândit si la sanatatea comunitatii?

– Evident. In anul 2017 vrem sa construim un dispensar medical, cel actual functionând la parterul unui bloc al primariei. Vom demara procedurile anul acesta. Sperantele noastre, pentru finantarea acestui proiect, se pun in Grupul de Actiune Locala, din care face parte si primaria Dealu Morii. Pe acest grup vin niste fonduri europene care se impart comunelor membre, pe diferite activitati. Noua ni s-ar cuveni aproximativ 60.000 euro. Restul sumei vom incerca sa o asiguram prin cofinantare, de la bugetul local. Ne gândim sa ridicam in viitor un dispensar, mai mic, si in satul Negulesti, care se afla la o distanta foarte mare de centrul comunei. Cetatenii de acolo trebuie sa parcurga 8 sau 9 kilometri ca sa vina la dispensarul din centru. De aceea, vrem si ca in anumite zile medicul de familie sa acorde consultatii si in zonele indepartate. Noi ii vom aduce pe oameni la medic, mai ales pe cei batrâni, cu o masina.

– Dar toate drumurile sunt bune?

– Mai sunt câteva de reabilitat, asa ca vom continua modernizarea infrastructurii de drumuri. Am depus deja la Ministerul Dezvoltarii un proiect pentru reabilitarea a doua drumuri, care insumeaza 5 kilometri: drumul care face legatura dintre DJ 241 si satul Blaga, pentru inceput, pe o lungime de 2 kilometri, si de cel care leaga intre ele satele Dealu Morii si Calapodesti. In acest sat s-a nascut Cuviosul Antipa, singurul sfânt din calendarul ortodox, si se afla in constructie o manastire care ii poarta numele. Aici primaria s-a implicat activ si in anii anteriori ca sa sprijine lacasul si o va face si in continuare pentru finalizarea constructiei. Interesul nostru este si de a stimula, astfel, turismul ecumenic, dat fiind faptul ca de aici a plecat „Sfântul Antipa de la Calapodesti”, cum este inscris in calendar. Sigur, in planul nostru este modernizarea si a celorlalte câteva drumuri, vreo 3 la numar, care, inca, nu au fost asfaltate, prin accesarea de fonduri europene sau pe programele nationale. Tot legat de infrastructura, vom extinde reteaua de apa si canalizare spre sudul comunei. Si nu promit mai mult, pentru ca este greu sa previzionezi ca din bugetul local poti sa faci lucruri mari. Toate proiectele viitoare se vor baza pe accesarea de fonduri europene sau guvernamentale.

– Nu sunt bani la bugetul local, dar nu pot sa nu va intreb si despre posibilitatile de angajare pe teritoriul comunei a tinerilor. Sunt asemenea oportunitati?

– Este foarte dificil. Practic, sunt foarte putine locuri de munca si aceasta este data de lipsa firmelor in zona. Sunt câtiva fermieri care detin majoritatea pamânturilor iar alte oportunitati nu exista. De aceea tinerii au plecat, asa ca asistam si la noi la depopularea satelor, la imbatrânirea lor. Sunt sate in care, daca tinerii nu se intorc, in 15-20 de ani vom gasi doar 4 sau 5 familii, rasfirate ici, colo. Aceste comunitati se sting incet, incet. Ce o sa se intâmple cu ele, este greu de spus.

– Dar trebuie sa aveti grija si de batrânii care ramân singuri. Ce sperante sunt pentru ca ei sa aiba un sprijin?

– Pentru batrânii neajutorati, avem un parteneriat cu Fundatia de Sprijin Comunitar, prin care noi asiguram finantarea salariilor ingrijitorilor la domiciliu. Ar mai fi nevoie de vreo 6, dar aceasta in limita bugetului. Urmeaza sa fie prevazut acest lucru in bugetul din anul 2017, sper.

– In timpul care s-a scurs de la alegerile locale, ati realizat ceva?

– Am reusit amenajarea unui parc de joaca pentru copii la gradinita din centru si suntem in curs de imprejmuire si de refacere a fatadelor la celelalte. Am demarat, cu beneficiarii ajutorului social, continuarea modernizarii centrului civic al comunei, pâna la iesire, cu pavele pe trotuare, pentru un aspect civilizat. Tot cu beneficiarii de ajutor social, apti de munca, am curatat santurile, am maturat pe strazi si am trecut la defrisarea salcâmilor care incomodau circulatia pe drumuri. Unii au invocat diverse motive, ca sa nu vina la munca, dar le-am trimis adresa acasa ca le sistez ajutorul. Le-am taiat la vreo trei si atunci s-au prezentat la lucru.

– Este o masura nepopulara. Nu va temeti de consecinte?

– Nu ma tem. Am avut surpriza placuta sa constat ca toti ceilalti cetateni, care sunt marea majoritate, apreciaza masura mea, când au vazut ca beneficiarii de ajutor si-l câstiga prin munca. Si acestia, acum, sunt priviti altfel de catre comunitate.

– La finalul discutiei, un mesaj pentru locuitorii comunei…

– Sper sa fie mai ingaduitori si mai receptivi la ceea ce le cerem ca si institutie, pentru ca tot ceea ce facem este spre beneficiul lor. Pentru cei care nu actioneaza in acest sens, mesajul meu este sa mai faca si ceea ce le revine lor in ceea ce priveste gospodarirea terenului din fata casei. Sa nu mai astepte sa vina primaria sa le curete santul si sa le mature in fata portii. Nu este nicio rusine sa faca aceste lucruri. Vreau sa lucram intr-o nota de respect si de bun simt intre noi, aparatul administrativ, si ei.

DEALU MORII
Comuna Dealu Morii se intinde pe o suprafata de 40 kilometri patrati si are o populatie de peste 2.700 locuitori, conform ultimului recensamânt, din 2011. Are nu mai putin de 14 sate. Pe aceste meleaguri s-a nascut Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodesti, inscris in Calendarul Ortodox pe data de 10 ianuarie. In memoria sa, in anul 1997 a luat fiinta o manastire din satul Calapodesti, care ii poarta numele.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri