20 aprilie 2024
ActualitateFurnizorii de etnobotanice s-au relansat

Furnizorii de etnobotanice s-au relansat

Cartelul Civic a organizat o intâlnire de lucru cu privire la consumul de etnobotanice in rândul tinerilor. Nu a fost nici prima si nu va fi probabil nici ultima intâlnire pe acest subiect. Un lucru este cert: campaniile de constientizare trebuie orientate si spre parinti si scoli, insa fara implicarea comunitatii nu se poate eradica acest flagel.

Cum combatem consumul de etnobotanice in rândul tinerilor si adolescentilor este intrebarea la care au incercat sa raspunda intr-o intâlnire de lucru reprezentanti ai autoritatilor, profesori, angajati ai statului, consilieri antidrog si medici. „Cu cât sunt mai multi parteneri participanti, colaboratori, institutii, ONG-uri, cu atât cresc sansele ca sistemul de vânzare sa fie cât mai diminuat”, a spus Radu Nafornita, directorul Centrului Antidrog Bacau.

„Sunt mai violenti”



Cu toate ca s-au facut numeroase campanii de informare si prevenire in rândul liceenilor si elevilor de toate vârstele, numarul cazurilor care ajung la unitatea de primiri urgente in urma consumului de substante necunoscute este in continuare mare. Inchiderea magazinelor care operau la vedere nu a fost suficient pentru ca acest tip de comert sa nu mai existe. Mai grav este faptul ca tinerii care ajung pe mâna medicilor nici macar nu stiu ce au consumat. „Sunt mai violenti verbal, fizic. La noi vin doar adultii. De la inceputul anului si pâna in octombrie am avut 40 de pacienti la urgente. Dar, sunt doar partea vazuta a iceberg-ului. Mai sunt copiii si cei care nu se prezinta la noi. Noi când avem un astfel de caz alertam Psihiatria, Politia, Centrul antidrog. Trebuie mers pe fir de unde isi procura acesti tineri substantele si ce ii determina sa consume”, sustine dr. Elena Bilbor, seful Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacau.
Mai multe detalii in editia de luni, 26 noiembrie, a cotidianului Desteptarea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri