20 aprilie 2024
ActualitateFumatorii, alungati din spatiile publice

Fumatorii, alungati din spatiile publice

Fumatorii români ar putea fi obligati sa renunte la viciul lor, cel putin atunci când se afla in spatii publice. Asta pentru ca un deputat vrea sa schimbe legea care permite fumatul in locuri special amenajate.

Deputatul Manuela Mitrea, sotia lui Miron Mitrea, fost secretar general al PSD, a inceput o lupta cu fumatorii. Mai exact, ea vrea sa modifice lagea prin care se regelementeaza fumatul in spatiile publice, astfel incât sa reuseasca sa interzica total acest obicei. Conform proiectului ei, cei care au un astfel de viciu ar trebui sa fumeze doar in aer liber si in niciun caz in locurile inchise, chiar daca acestea sunt prevazute in acest moment cu spatii speciale destinate fumatorilor. Principalul obiectiv al acestui proiect este interzicerea totala a fumatului în toate spatiile închise si acoperite de folosinta colectiva, dar si în incinta institutiilor de invatamânt. Ea isi argumenteaza propunerea dând exemplu si alte tari membre ale Uniunii Europene care au luat deja astfel de masuri impotriva fumatului, precum Belgia, Finlanda, Grecia, Marea Britanie sau Spania. Aceste masuri nu i-au facut insa pe europeni sa renunte la tigari. Acum ei s-au mutat din baruri, pe marginea strazii. Majoritatea bacauanilor par sa nu fie de acord cu modificarea legii. Lucru de inteles, daca ar fi sa ne gândim ca nu putini sunt cei care au un astfel de viciu. “Mi se pare o aberatie. Acesta poate fi numit un act de «rasism». Este alegerea mea ce vreau sa fac cu viata mea. Daca vreau sa fumez, fumez si o fac acolo unde vreau eu. Traim intr-o tara democratica. Nu ma poti alunga din spatiile publice pentru ca fumez. Sunt oameni care consuma bauturi alcoolice. Si asta este un viciu. Ce ar fi daca in baruri nu s-ar mai vinde si nu s-ar mai consuma alcool”, a spus Virginia Gheorghe. Multi fumatori sunt de parere ca adoptarea unei astfel de legi este o discriminare la adresa lor. “Eu nu sunt fumatoare si de cele mai multe ori ma deranjeaza fumul de tigara. Pe de o parte, sunt de acord cu modificarea legii, dar ma gândesc si la faptul ca am prieteni care fumeaza si nu mi-ar placea sa merg intr-un local in compania lor, iar ei sa iasa sa fumeze afara, iar eu sa ramân singura la masa. Ar trebui sa fie mai bine baruri de fumatori si altele de nefumatori”, ne-a zis Andra Cârciu.

Fumeaza pasiv



Chiar daca, in acest moment, fumatul este permis in locurile publice doar in spatiile special amanajate, de cele mai multe ori acestea nu sunt delimitate corespunzator de locurile pentru “nefumatori”. Motiv pentru care acestia din urma ajung sa inhaleze fumul de tigara si devin fara voie fumatori pasivi. “Merg in tot felul de locuri si chiar nu-mi place ca de multe ori inhalez fumul de tigara, iar asta imi afecteaza sanatatea. E vina patronilor care nu delimiteaza zonele cum trebuie. Fiecare face ce doreste cu sanatatea lui, dar eu chiar nu vreau ca a mea sa fie afectata. Nu am nimic impotriva cu fumatorii, dar ar trebui organizate mai bine barurile si restaurantele. Despre lege nu stiu daca modificarea ar fi una buna”, a afirmat George Beltea.

Risc de boli si deces

Fumatul pasiv poate fi la fel de nociv precum cel activ. „De câtiva ani a fost demonstrat prin studii efectul nociv al fumatului pasiv, ne-a declarat dr. Dragos Ungureanu, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau. Multa vreme doar s-a banuit ca exista consecinte medicale asupra nefumatorilor care inhaleaza fum de tigara, insa acum este cert. S-a mai constatat ca femeile sunt mai afectate de fumatul pasiv decât barbatii. Este o predispozitie genetica. Cred ca acest demers legislativ este binevenit.” Fumatul pasiv consta in inhalarea involuntara a fumului degajat de unul sau mai multi fumatori. Chiar si câteva minute de fumat pasiv duc la marirea frecventei cardiace, diminuarea aportului de oxigen, constrictia vaselor sanguine, ceea ce determina cresterea tensiunii arteriale si a efortului muschiului cardiac. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca si fumatul pasiv duce la aparitia bolilor cardiace si a cancerului. Aceasta inseamna ca si un nefumator poate muri din cauza fumului de tigara. La copii, fumatul pasiv este responsabil pentru sindromul mortii subite a sugarului, pentru otite, pneumonie, bronsita, tuse, respiratie suieratoare si astm la copii. Gravidele care inhaleaza fum de tigara risca avortul spontan, moarte fetala „in utero” sau nasterea prematura. S-a demonstrat prin studii me­dicale ca fumatoarele pasive pot avea copii cu malformatii congenitale sau cu greutate mica la nastere.

Fumatul in locurile publice, interzis prin lege

Legea 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor de tutun a fost modificata in urma cu doi ani printr-o Ordonanta de Guvern. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, in spatiile publice inchise fumatul este permis numai in incaperi de­dicate exclusiv acestui scop. Conform legislatiei aceste locuri special amenajate trebuie sa fie izolate de cele pentru nefumatori, sa fie prevazute cu aparate de ventilatie si sa nu fie amplasate pe un spatiu de tranzit sau de acces. Acestea trebuie sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare: «Spatiu pentru fumatori», «Loc pentru fumat» sau «Camera de fumat». Locurile destinate fumatorilor nu trebuie sa repre­zinte mai mult de 50 la suta din suprafata destinata clientilor. Nerespectarea acestor norme este sanctionata cu amenzi cuprinse intre 2.500 de lei si 5.000 de lei.
Sinziana Filimon
Doina Mincu

„S-a constatat ca fumatul pasiv poate fi mai daunator decât fumatul in sine, prin constelatia de substante chimice din fumul care izvoraste din curentul lateral al tigaretei. Concentratai acestor substante in fumul lateral este mai mare decât in fumul principal inhalat de fumator, rezultat dintr-o ardere mai intensa a tigaretei.”
Dr. Dragos Ungureanu, medic primar pneumolog

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri