28 martie 2024
ActualitateFOTO: Zilele Scolii "Constantin Platon"

FOTO: Zilele Scolii “Constantin Platon”

Pentru ca maine, 21 mai, se sarbatoresc Sfintii Constantin si Elena, Scoala “Constantin Platon” a imbracat haine de gala pentru a aniversa patronul spiritual si, cu acest prilej, a organizat Zilele Scolii. Acestea au inceput pe 18 mai, cu o serie de activitati ce au aintrenat toti elevii unitatii de invatamant din Bacau, dar si parinti, invitati si membri ai comunitatii locale. “Din diversitatea acestor activitati s-au remarcat in mod deosebit: editia a IV-a a targului de jucarii, realizat in scop caritabil, targul de carte, atelierul de lucru «Educat sa devin civilizat», dar si activitatea de diseminare a proiectului «Educatie deschisa tuturor», care a avut loc in cadrul Muzeului de Istorie «Iulian Antonescu».

In cadrul acestor activitati au participat reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, CJRAE Bacau, reprezentanti ai comunitatii locale si parteneri din proiecte anterioare. Elevii si-au exprimat entuziasmul de a participa la astfel de activitati, afirmand ca au invatat si si-au insusit lucruri si comportamente utile in viata de zi cu zi. Parintii, la randul lor, au considerat oportune astfel de activitati, acestea fiind utile in interactiunea cu propriul copil”, ne-a declarat prof. Manuela Neculcea, directorul adjunct al scolii.

Tot la Muzeul de Istorie, astazi, 20 mai, timp de mai bine de doua ore, s-au diseminat si alte proiecte care s-au derulat in Scoala “Constantin Platon”. Asa cum ne-a explicat prof. Daniela Luca, consilier scolar, unul dintre cele mai importante proiecte ale scolii este cel organizat in parteneriat cu UNICEF – “Incluziune sociala prin servicii integrate la nivel comunitar”, inceput in luna februarie si care se va finaliza luna viitoare, prin care se incearca sa se acorde o sansa copiilor si comunitatii, prin organizarea de diferite modele de servicii care le va imbunatati semnificativ starea de sanatate, accesul la educatie, dar si protectie in cazul copiilor vulnerabili si al parintilor acestora. Este vorba despre cei care au parinti plecati in strainatate, despre copiii ce provin din familii cu venituri mici, despre cei de etnie roma, atat din invatamantul prescolar (gradinite), cat si din invatamantul primar si gimnazial.



Despre cel mai amplu proiect

“Acest proiect propune testarea unui model de acordare de servicii comunitare integrate la nivelul judetului Bacau. O atentie speciala se acorda identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc la nivelul familiilor si copiilor. La nivelul scolii au fost initiate activitati de crestere a accesului si mentinerea copiilor vulnerabili în procesul de educatie, cresterea capacitatii scolii de a primi si include orice copil, indiferent de etnie sau dizabilitate. De asemenea, se urmareste implicarea mai activa a parintilor si a altor actori comunitari pentru încurajarea unor atitudini pozitive fata de scoala, înscrierea universala in ciclul de invatamant incepand cu gradinita si cresterea numarului de absolventi de invatamant obligatoriu”, ne-a mai precizat consilierul scolar Daniela Luca.

Nu în ultimul rand, se urmareste promovarea in randul adolescentilor a comportamentelor fara risc, pentru a preveni consumul de droguri, alcool si tutun, pentru a preveni casatoriile timpurii si sarcinile nedorite. O atentie deosebita este acordata si conectarii serviciilor de la nivelul comunitatii cu alte servicii specializate.

Au fost derulate, de asemenea, activitati de comunicare si schimbare de comportamente privind normele sociale, discriminarea si stigmatizarea carora trebuie sa le faca fata comunitatile de romi.
Pana acum, spune conducerea scolii, dar si toti factorii implicati (profesori, elevi, parinti), receptivitatea a fost foarte buna, iar beneficiile, majore, pe mai multe niveluri. Principalul nivel este cel legat de imbunatatirea situatiei copiilor vulnerabili si a familiilor acestora prin reducerea riscurilor de violenta si separare, prin imbunatatirea situatiei de sanatate, prin cresterea accesului si rezultatelor scolare, prin oferirea unei sanse mai bune de integrare sociala si profesionala pentru elevi la risc.

Ce va urma

In total, numai in acest an, au fost noua astfel de activitati, organizate prin diferite proiecte. Saptamana viitoare, va fi organizata o Gala a bunelor maniere in care copiii care au participat activ in cadrul proiectului UNICEF vor fi premiati.

Scurt istoric

Scoala nr.2, astazi Scoala Gimnaziala “Constantin Platon”, s-a format în 1980 prin unirea celor mai vechi scoli din oras. Din acest motiv se poate spune ca trecutul acesteia se afla in timpuri de mult uitate, atunci cand Gh. Asachi deschidea prima scoala publica in Bacau – Scoala nr.1 de baieti. 20 de ani mai tarziu, în 1859, se deschide si prima Scoala de Fete, iar peste un an, in 1860, apare Scoala nr.2 de Baieti. Prima Scoală nr.2 de Fete ia fiinta în 1870. Pana la unirea din 1918 cu Scoala nr.2, celelalte doua scoli, Scoala nr.1 si Scoala nr.20, si-au continuat drumul, cu intermitente, in diferite locatii si case particulare

Anul 1980 a fost un an important pentru Scoala nr.2, deoarece atunci, cele mai vechi scoli din Bacau – Scoala nr.1 si Scoala nr.2, dupa ce cu trei ani inainte, Scoala nr.2 asimilase Scoala nr.20, incep cursurile in aceeasi cladire.

[wonderplugin_gallery id=”552″]

Prezentul Scolii nr.2 – “Constantin Platon”, din anul 2005, trebuie cautat undeva in Europa, unde au dus proiectele internationale, dar si in inimile entuziaste ale dascalilor acestei scoli, in premiile elevilor etc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri