Foto & Video: Alaiul Datinilor de iarnă

    “Aho, Aho, copii şi fraţi,/ Staţi puţin şi nu mânaţi/ Şi cuvântul îmi ascultaţi/ Noi nu suntem de ici-de colea/
    Suntem de la Brăteşti/ de la Bârsăneşti/ Şi-am venit cu Plugul, tras de patru boi/ Boi-boureni…”

    A început, pe o ploaie deasă, în Piaţa Revoluţiei din Bacău, cea de-a 51-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, organizat, şi în acest an, de Ansamblul Folcloric Profesionist “Busuiocul”, condus de maestrul coregraf Petre Vlase, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a primăriilor din localităţile de unde provin ansamblurile şi formaţiile participante. Cu toate condiţiile neprielnice, mii de băcăuani au venit să asiste la defilarea alaiurilor şi la spectacolul de pe scena ridicată în faţa Prefecturii.

    Onoarea de a deschide festivalul a revenit Ansamblului de datini din comuna Bârsăneşti, cu tradiţionalul Pluguşor, însoţit de bradul împodobit şi, după datină, de plugul tras de doi boi şi formaţia de bice. Impresionant a fost jocul celor 25 de urşi, îmbrăcaţi în piei originale, de diferite mărimi, de la copii până la maturi. De altfel, ansamblul din Bârsăneşti a venit cu un program complet, de la capră, urşi, iorzi, mascaţi şi dubaşi care au încântat publicul cu jocul, costumaţia şi strigăturile-urări tradiţionale, aşa cum au moştenit de la bătrânii satului.



    “Eu am venit împreună cu tata să joc ursul. Suntem mai mulţi copii care jucăm. Îmi place foarte mult, am o piele mică de urs şi joc după dobe. A fost greu, dar, să ştii că nu sunt obosit, am făcut repetiţii, am mai jucat şi acasă. Iubesc Ursul.”
    Gabriel Hughineaţă, 6 ani, Bârsăneşti

    A urmat celebrul Ansamblu de datini de la Centrul Cultural din comuna Todireşti, judeţul Vaslui, multiplu medaliat la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, din care nu au lipsit capra, moşnegii, urşii, într-o coregrafie de excepţie. Am remarcat costumele de o mare frumuseţe şi recuzita folosită la fiecare obicei.

    “Am venit în Bacău cu Ansamblul de datini şi obiceiuri populare de iarnă, care se numeşte Vălăreţ, din care nu trebuie să lipsească Capra, Jocurile Moşneagului, Mascaţilor, Urşilor, Ursarilor, Turcului, Harapului. Sunt aşa cum le-am moştenit de la bunici şi părinţi, nu am introdus nimic care să aducă atingere autenticului. Centrul nostru cultural are o bogată tradiţie, formaţiile noastre sunt premiate la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Ne face plăcere să venim în Bacău, deoarece aici ne întâlnim cu valoroase ansambluri din comunele judeţului, păstrătoare a unor frumoase datini”, a declarat
    Gheorghe Onofrei, director al Centrului Cultural Todireşti, judeţul Vaslui.

    Ca un fluviu, formaţiile şi ansamblurile au defilat, înainte de a se urca pe scenă, pe strada Nicolae Bălcescu, spre încântarea publicului curios şi bucuria copiilor. Capra de la Scăriga – Livezi, cea de la Bereşti Tazlău, nelipsite de la festival, au prezentat un program tradiţional, urmate de frumoşii de la Balcani şi capra de la Pârjol. Nici “ursul” de la Larga – Dofteana nu s-a lăsat mai prejos, secondaţi de irozi şi dubaşi, cu ritmurile lor ameţitoare.

    “De mică am fost fascinată de acest obicei, mai ales că în familia noastră toţi au evoluat în acest ansamblu. Mereu au fost şi fete, în formaţia de irozi. Îmi place foarte mult costumul, dansurile. Este o mândrie în sat să joci alături de cei mai mari. Noi vrem să ducem aceste obiceiuri frumoase mai departe. Ne mândrim cu Urşii, Capra, Pluguşorul, pe care le-am învăţat de părinţii noştri, de la fraţi, aici este şi fratele meu Iustin, cel care comandă jocul urşilor. O să vedeţi cât de frumos este.

    Iustina Mihăilă – irod, Larga – Dofteana

    Din Plopana, Livezi, Roşiori, Păuneşti – Vrancea, cu un extraordinar ansamblu de mascaţi, din Scobinţi – Iaşi, invitat de onoare, după succesul de la ediţiile anterioare, din Tamaşi, cu formaţia “Tămăşeanca”, Vultureni şi Scorţeni, cu vestitul tun, care a băgat lumea în sperieţi şi a alungat spiritele rele, şi cu cei din Blăgeşti, care au încheiat festivalul, totul, timp de patru ore, a arătat tot ce are mai de preţ acest popor, care ne definesc identitatea: datinele şi obiceiurile populare.

    “Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, organizat de Ansamblul “Busuiocul”, a ajuns la ediţia a 51-a. Anul acesta, pe lângă ansambluri şi formaţii din judeţul Bacău, am invitat şi formaţii reprezentative din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Vrancea. Am vrut să avem calitate, diversitate, atât ca obiceiuri, dar am fost atenţi şi la costume, recuzită, eliminând de la început tot ceea ce este fals. Multe ansambluri le cunosc din alţi ani sau de la festivalurile la care am participat împreună, însă am rămas şi eu plăcut impresionat de noutăţile aduse, de bogăţia costumelor şi jocurilor. Mulţumesc şi băcăuanilor care, ca în fiecare an, au venit în număr foarte mare, chiar dacă a plouat de dimineaţă. Folclorul, datinele noastre nu vor pieri, atât timp cât avem grijă de ele, de autenticitatea lor. Totul se face cu mari eforturi, cu bani, cu dragoste, cu tineri, copii şi bătrâni. De la ei învăţăm mereu şi mereu.”

    Petre Vlase, maestru coregraf, director al Ansamblului Folcloric Profesionist “Busuiocul”

    “Iată că şi anul acesta ne-a ajutat Dumnezeu să primim cetele de urători, de obiceiuri de iarnă şi să ducem mai departe frumoasele noastre tradiţii, moştenite de la bunii şi străbunii noştri. Au venit nu numai din judeţul nostru, au răspuns invitaţiei Ansamblului “Busuiocul” ansambluri şi formaţii din toate judeţele din Moldova, de la sute de kilometri. Suntem obligaţi să valorificăm tot ce avem mai frumos, portul, dansurile specifice acestui anotimp. În această frumoasă zi, iată că a răsărit soarele!, doresc să urez, în numele echipei Consiliului Judeţean, tuturor băcăuanilor, oriunde s-ar afla, sănătate şi un an nou, cu prosperitate.”

    Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"