Ex-primarul din Horgesti spera la o pedeapsa mai blânda

1

Dosarul in care fostul primar din Horgesti, Ionel Turcan (foto), a fost trimis in judecata, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si instigare la fals material în înscrisuri oficiale, a ajuns la Curtea de Apel, dupa ce inculpatii au contestat condamnarile date, in martie, de Judecatoria Bacau.

Fostul edil a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, iar Ion Cristian V., administratorul SC Comnef, acuzat de complicitate, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare cu suspendare. Prima instanta a condamnat si societatea Comnef la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 60.000 lei si i-a interzis dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de doi ani. In acelasi dosar, a fost cercetat si fostul viceprimar Ioan Albeiu, tot pentru complicitate, si a primit o pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare. In plus, Ionel Turcan si Ioan Albeiu au fost obligati la plata unor despagubiri morale de 28.000 de lei catre doi angajati din primarie.

Dosarul penal s-a deschis in 2013, in urma denuntului unei angajate din Primaria Horgesti care sesiza ca fostul primar, Ionel Turcan, împreuna cu administratorul Comnef, a obtinut ilegal sume importante de bani de la bugetul de stat în baza unui contract fictiv de lucrari de balastare drumuri comunale. „În perioada mai-iunie 2012, având cunostinta ca valoarea arieratelor înregistrate în evidenta contabila a UAT Horgesti era de aproximativ 200.000 lei, precum si de faptul ca unitatea administrativ-teritoriala ar fi putut beneficia de suma de 560.000 lei (alocata initial prin HG nr. 255/3.04.2012), primarului Turcan Ionel i-a venit ideea de a majora în mod artificial cuantumul arieratelor în scopul obtinerii întregii sume de bani.

Acesta i-a propus inculpatului V. Ion Cristian, administratorul SC Comnef, sa îl ajute pentru a crea aparenta unei obligatii de plata a unitatii administrativ-teritoriale catre societatea sus-mentionata, în baza careia aceasta urma sa obtina în mod ilicit sume de bani de la bugetul de stat cu titlu de plati arierate. Inculpatul Turcan Ionel a hotarât încheierea unui contract de lucrari de reabilitare a drumurilor comunale Horgesti ca urmare a inundatiilor ce afectasera comuna în 2010, cu toate ca acestea fusesera realizate integral de SC MUV”, se arata în rechizitoriu.

La urmarirea penala, fostul primar a sustinut frecvent ca a antedatat un contract doar pentru a nu pierde banii de la Guvern si ca urma sa realizeze lucrarile de reabilitare a drumurilor afectate de inundatii. Si asta in timp ce restul inculpatilor si martorii audiati au confirmat ca lucrarile de balastare au fost realizate integral de catre SC MUV. De-abia in instanta, Turcan si-a recunoscut faptele. Dosarul a avut deja primul termen la Curtea de Apel, când Turcan a cerut amânare. Pâna la urmatorul termen, din 29 octombrie, fostul primar va depune la dosar si motivele apelului.

Condamnata penal, SC Comnef vrea noi lucrari publice

In ceea ce-l priveste pe administratorul Comnef, acesta considera ca i s-ar putea aplica doar o amenda administrativa si apreciaza pedepsele impuse societatii ca fiind prea aspre. „Deoarece suntem in reorganizare, existând debite considerabile inregistrate, cuprinse in tabelul creditorilor, datorii pe care ne-am angajat sa le platim, mentiunea unui cuantum atât de ridicat al amenzii ar afecta grav acest plan intocmit de lichidator.

In plus, mentinerea interdictiei de a participa la proceduri de achizitii publice, ne-ar lipsi de posibilitatea de a participa si contracta noi lucrari si, astfel, ne-ar lipsi de obtinerea de venituri pentru plata datoriilor curente, salariilor, precum si a impozitelor lunare”, explica administratorul Comnef.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ