20 aprilie 2024
ActualitateFormularul E 112 le-a salvat viata. Bacauani tratati peste hotare

Formularul E 112 le-a salvat viata. Bacauani tratati peste hotare

Unii bacauani isi cauta sanatatea in strainatate. In ultimul an, 12 pacienti s-au tratat peste hotare prin formularul E 112. Acesta se depune la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, iar banii necesari interventiei si tratamentului sunt decontati de stat, prin protocoale de reciprocitate incheiate intre statele membre ale Uniunii Europene. Majoritatea bolnavilor care au apelat la acest ajutor sunt copii.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a aprobat in ultimul an 12 formulare E 112 prin care bacauani de-ai nostri au fost tratati peste hotare de anumite boli. Formularul E 112 se emite in baza Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora, care se deplaseaza in cadrul Comunitatii.

Acest formular se emite in doua situatii:
– pentru lucratorii si membrii lor de familie care, dupa ce au dobândit dreptul la asigurarea la sanatate intr-un stat membru UE, sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate din acest stat sa revina pe teritoriul statului membru UE in care isi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru
– pentru toate persoanele asigurate si membrii lor de familie care sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii lor de sanatate.



“Toate cazurile inregistrate la institutia noastra sunt dintre acelea care au avut nevoie de un tratament intr-o clinica din spatiul UE. Din cele 12 cazuri, 9 au fost in Germania, si câte unul in Franta, Belgia si Austria. Sase cazuri au fost pe oncologie, 4 pe cardiologie, unul pe neurologie si unul pe boli ale aparatului reproductiv” – a declarat Iulian Oboroceanu – purtator de cuvânt la CJAS Bacau.

Aprobare, in functie de urgenta

Pentru ca un pacient sa beneficieze de servicii medicale in afara tarii, tratamentul trebuie sa fie printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de samatate din România. In plus, trebuie demonstrat (prin actele medicale depuse la dosarul de aprobare) ca acest tratament nu poate fi acordat in România, intr-un intervalul de timp necesar, având in vedere starea de sanatate a pacientului respectiv si evolutia probabila a bolii.

Daca aceste doua conditii sunt indeplinite, casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular. Prin acest formularul se suporta strict doar cheltuiala cu actul medical si doar pentru bolnavul in cauza. Insotitorii nu primesc decontarea de transport si cazare.

Obligatoriu: recomandare medicala

Pacientul care solicita eliberarea formularului E112 trebuie sa depuna o cerere scrisa la CJAS Bacau, unde este luate in evidenta. Cererea trebuie insotita de o copie a actului de identitate sau a certificatului de nastere, dosarul medical (documente din care sa reiasa diagnosticul si recomandarea medicala pentru efectuarea tratamentului).

De asemenea, trebuie explicat cu argument motivul pentru care nu poate fi acordat intr-un interval de timp normal in România. Cea mai importanta este confirmarea scrisa din partea spitalului din statul membru UE ca poate acorda serviciul medical respectiv.

State UE in care este acceptat formularul E 112:

Statele membre UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Formularul E 112 nu este identic cu cardul european de sanatate. In general, nasterile nu sunt decontate pe E 112, ci doar daca sunt considerate urgente medicale. Aprobarea formularului E 112 se face pe loc (dupa verificare si aprobare). In ultimul an, nu s-au inregistrat cazuri inverse – in care un pacient strain sa fie tratat in spitalele bacauane. In schimb, prin cardul de sanatate au primit servicii medicale 10 cetateni din afara tarii (toti din Italia) in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si in Spitalul Municipal de Urgenta Moiensti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri