19 martie 2024
ActualitateFolclorul si magia populara, cercetate la CNVA

Folclorul si magia populara, cercetate la CNVA

In perioada Saptamânii „Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, Colegiul National „Vasile Alecsandri” a fost gazda unui proiect original, intitulat „Ritualuri magice la români”, organizat si desfasurat sub coordonarea prof. Calin Boamba si având drept parteneri Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi si Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau.

Activitatile proiectului au inclus o conferinta, dar si momente artistice care au ilustrat tema propusa spre cercetare. Asadar, in cadrul intâlnirii au evoluat ansamblul coral al colegiului, condus de prof. Irina Negrea, alti elevi talentati ai liceului, care au interpretat muzica populara, precum si ansamblul de dans popular „Ciucurelul”, coordonat de prof. Mitica Pricopie. Participantii la conferinta au inclus elevi si cadre didactice din CNVA, dar si alti invitati, printre care îi amintim pe prof. Elena Bostan, presedinta filialei Bacau a Societatii pentru Cultura si Literatura în Bucovina, criticul de arta si muzeograful Iulian Bucur, solistul de muzica populara Anton Achitei, prof. Ioan Burlacu, de la Colegiul National de Arta „G. Apostu” si prof. Ioan Stoica.

Programul activitatii a debutat cu momentul artistic pregatit de ansamblul coral, care a oferit audientei o frumoasa sezatoare alcatuita din cântece populare si limbaj specific vremurilor trecute. Apoi, ansamblul folcloric „Ciucurelul” a pus în scena un fragment din dansul „Calusarilor”, precum si un joc popular specific fetelor.



FOND 1

Prof. univ. dr. Ioan Danila, din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau a prezentat brosura care înglobeaza activitatile pe teme de cercetare a traditiilor populare ale elevilor din liceu, legând astfel manifestarea curenta de o alta, mai veche si mai cunoscuta, respectiv Proiectul educational „Promovarea specificului national prin specific regional”, initiat in urma cu 4 ani si coordonat de acelasi prof. Calin Boamba.

Invitat pentru a conferentia pe tema magicului in traditiile românilor, prof. univ. dr. Traian D. Stanciulescu, din cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, a reusit sa impresioneze publicul prin demonstratiile sale si prin povestea experientei personale. Oaspetele a avut amabilitatea de a ne raspune si la câteva întrebari.

Viata – o forma de magie

Reporterul: Ce v-a determinat sa studiati si sa analizati legaturile dintre tehnologie si magie?

Prof. univ. dr. Traian D. Stanciulescu: Ceea ce am spus în cadrul conferintei a fost centrat pe o singura idee: magia de azi este tehnologia de mâine, stiinta fictionala de azi este stiinta tehnologica de mâine si asa mai departe. Noi trecem de la necunoastere la cunoastere, la întelegere si tot asa. Am justificat, tinând cont de aceasta ipoteza, ca tot ceea ce se întâlneste în experienta noastra etnica, româneasca, dar nu numai, ca fenomen magic este unul explicabil din punct de vedere stiintific. În acest sens, am folosit stiinta si tehnologia de vârf: începând de la biofotonica, stiinta luminii, tehnologia prin rezonanta, pentru a explica natura si modul in care functioneaza ele. Tot ce este magic: de la descântec la deochi, toate sunt explicate prin intermediul tehnologiei.

Reporterul: Ce ritualuri magice regasiti în cadrul traditiilor românesti?

Prof. univ. dr. Traian D. Stanciulescu: Toate sunt magice, în sensul ca noi am creat. Tot ce a facut românul, construindu-si casa, modelându-si hainele, sta sub semnul unor influente magice, în sensul ca folosind efectele materialelor, formelor, culorilor, oamenii reuseau sa-si optimizeze starea de sanatate. La fel erau si practicile pe care le numim artistice acum. Ele aveau o componenta magica ritualica, cum ar fi dansul, cântecul, prin efectele miscarilor si ale sunetelor, efectiv bio-psiho-fizice sau bio-psihologice, pe care subiectul uman le percepea, le traducea în stari de sanatate. Daca noi stim sa controlam toate aceste actiuni, ne vom reconsidera starea de echilibru emotional si vom fi mai buni, mai frumosi sau mai „Mai-Mai”, cum v-am spus mai devreme. Iar scopul nostru este sa fim mai buni decât suntem, în sensul armonic, ca nu se stie…

Folclorul, o pasiune cu viitor asigurat

Coordonatorul proiectului, prof. Calin Boamba, de la CNVA, s-a aratat deosebit de încântat de participarea numeroasa si de interesul publicului adolescentin pentru tema propusa, intentionând sa aprofundeze cercetarea în domeniu si sa initieze noi activitati de acest fel, care sa includa lucrari ale elevilor si profesorilor din toata tara. De altfel, folclorul si traditiile românilor reprezinta pasiuni ale sale care continua sa-i aduca numeroase satisfactii profesionale. Interesul sau pentru tot ceea ce este specific spiritului poporului român este transmis elevilor, care an de an participa cu mult entuziasm la activitatile organizate de prof. Calin Boamba în colegiu.

Andreea Antal, Ioana Mazari, Bianca Rosnovat, clasa a X-a D

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri