Firmă din Bacău, ţepuită de un constănţean

    Un bărbat din Constanţa a indus în eroare o firmă din Bacău în momentul efectuării unei curse de transport pentru 21,7 tone oţel. Marfa nu a mai ajuns la destinaţie, prejudiciul cauzat fiind de peste 56.000 lei.

    Alexandru P. a fost trimis în judecată anul trecut, sub acuzaţia de înşelăciune, cercetările fiind continuate în ceea ce-i priveşte pe complicii lui. Bărbatul este acuzat că, în urmă cu trei ani, cu ajutorul altor persoane rămase neidentificate, i-a indus în eroare pe reprezentanţii unei firme din Bacău cu ocazia efectuării unei curse de transport pentru o cantitate de 21,7 tone oţel.

    Marfa a fost descărcată în alt loc şi nu a mai putut fi recuperată, prejudiciul estimat fiind de 56.609,38 lei. Firma băcăuană a publicat, prin august 2013, un anunţ pe Bursa de Transport pentru efectuarea unui transport de oţel beton de la un furnizor din Focşani către punctul de lucru din Constanţa. Oferta a venit imediat de la o persoană care s-a recomandat manager la o societate de transport.



    S-au făcut verificări pe Bursa de Transport, dar nimic nu a părut suspect. Astfel, s-a transmis comanda în care se menţiona ca transportul, în cantitate de 21,7 tone oţel beton, să fie efectuat pe ruta Focşani – Constanţa. Marfa a fost încărcată într-un autocamion cu număr de Buzău, iar şoferul a semnat şi preluat avizul de însoţire a mărfii şi a plecat în cursă.

    A doua zi, însă, când trebuia descărcată marfa în depozit, camionul nu a mai ajuns. Pentru că nu s-a mai putut lua legătura cu nimeni din societatea de transport, toate telefoanele fiind închise, s-a făcut plângere penală. Ancheta a scos la lumină un adevărat mecanism prin care s-a reuşit ţepuirea firmei din Bacău. Încă din iulie 2013, inculpatul a preluat societatea de transport şi a postat un anunţ pe site-ul Bursei de Transport cu menţiunea “Companie de expediţie”.

    După ce a preluat comanda de transport, inculpatul a contactat un transportator real de pe bursa de transport şi i-a transmis comanda. A ţinut permanent legătura cu şoferul, lăsându-i impresia că el este reprezentantul firmei din Bacău, iar spre finalul cursei i-a spus acestuia că s-a schimbat locul de descărcare. I-a cerut să oprească la intrarea în Medgidia de unde îl va prelua personal. Şoferul a fost aşteptat de un taxi din care au coborât doi bărbaţi ce l-au dirijat către un depozit de fier vechi din apropierea localităţii Castelu, Constanţa, unde marfa a fost descărcată.

    La intrarea în depozit, aşteptau trei autobasculante pentru a fi încărcate. În momentul în care firma din Bacău a intrat la bănuieli, şoferul deja descărcase marfa în cealaltă locaţie. Un poliţist a mers la depozit, dar marfa nu mai era acolo. Inculpatul nu deţine bunuri pe care să poată fi pus sechestru. În plus, acesta s-a sustras de la urmărirea penală. Ulterior, în 2014, a fost încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă, fiind condamnat definitiv pentru o altă infracţiune, dar a dispărut din nou imediat ce a fost eliberat.

    Judecătoria Bacău l-a condamnat, în lipsă, la 4 ani şi 6 luni închisoare, fiind luată în calcul şi o condamnare dată de Judecătoria Medgidia. Instanţa l-a obligat pe inculpat să suporte şi prejudiciul de 56.609,38 lei. Curtea de Apel Bacău a schimbat recent sentinţa şi a redus pedeapsa la 3 ani şi 8 luni închisoare.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"