25 aprilie 2024
ActualitateFarmaciile, afacerea numarul 1 in Bacau

Farmaciile, afacerea numarul 1 in Bacau

Bacaul este o buna piata de desfacere pentru medicamente. O dovedeste numarul mare de farmacii, peste media pe tara. In urma cu mai multi ani se aplicau reguli stricte la infiintarea farmaciilor, acum „rechinii” obtin usor autorizatii. Pentru a-si atrage clientii, se intrec in reduceri, chiar si la retetele deja compensate. Pe de alta parte, farmacistii-patroni sunt nevoiti sa traga obloanele sau sa-si vânda afacerea.

In judetul Bacau functioneaza 167 de farmacii. Cele mai multe se afla in orase. In mediul rural exista doar 37, distributia fiind inegala in raport cu populatia. Tot pe criteriul demografic, Bacaul se situeaza peste media pe tara la numarul de farmacii. Daca media nationala la suta de mii de locuitori este de 19 farmacii, in judetul nostru este cu 4 mai mare. In orase, se vad tot mai des farmacii deschise perete in perete cu altele existente. „Acest lucru ar fi fost imposibil cu ani in urma, a declarat Luana Grigoras, presedintele Colegiului Farmacistilor Bacau. Exista niste lacune legislative. Unele farmacii deschise asa nu sunt nou infiintate, ci cumparate si mutate. Este permis. Pentru altele s-a obtinut autorizatie de infiintare intr-un mare complex comecial, pentru care legea permite exceptie de la criterii. In realitate ele sunt in vecinatatea unor supermarketuri.”

Legea nu e de partea farmacistilor-patroni



„Putine farmacii sunt ale farmacistilor, a dezvaluit Luana Grigoras. Legea nu ne protejeaza. Singura sansa a farmacistilor-patroni de a rezista pe piata este sa detina spatiul si sa aiba angajati din familie, cu salarii mai mici.” Altfel, chiria, cheltuielile de personal si intârzerea cu care le sunt decontate retetele compensate de catre Casa de Asigurari de Sanatate ii duc la faliment. Banii vin si dupa 10 luni de la onorarea retetei compensate. Farmacistii nu pot credita sistemul atât de mult timp, insa lanturile farmaceutice isi permit. Dovada este si faptul ca se intrec in reduceri la retetele compensate incercând sa atraga astfel cât mai multi clienti.

Tot mai bolnavi si mai dependenti de medicamente

Profitul farmaciilor este asigurat de starea tot mai precara a sanatatii bacauanilor. Pentru a da un singur exemplu, amintim cresterea spectaculoasa a numarului bolnavilor de diabet. Daca in 2005 erau in evidenta medicilor 8.700 de pacienti, in 2012 s-a ajuns la peste 20.000 de bolnavi cu acest diagnostic. S-ar putea crede ca farmaciile vecine isi fura clientii, dar se pare ca bacauanii cheltuiesc destul pe medicamente pentru a le tine in viata. Nu exista o statistica la nivel de judet in ceea ce priveste medicamentele cumparate cu banii jos de bacauani. La retetele compensate, in schimb, se poate observa o crestere spectaculoasa. Daca in 2004 Casa de Asigurari deconta lunar retete in valoare de 2,7 milioane de lei, acum s-a ajuns la peste 8 milioane de lei. Cu alte cuvinte, farmaciile inghit o felie uriasa din bugetul asigurarilor sociale de sanatate.

„Deschiderea haotica a farmaciilor a inceput cam din 2008. Pâna atunci s-a respectat criteriul demografic, de o farmacie la 2500 de locuitori, si cel al distantei de cel putin 500 de metri intre ele. Acum sunt perete in perete. Acestea nu sunt ale farmacistilor. Sunt ale marilor rechini care au vazut oportunitatea de a face milioane de euro din afaceri cu medicamente.”
Luana Grigoras, presedinte Colegiul Farmacistilor Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri