26 aprilie 2024
ActualitateFamilii in criza, copiii la Stat

Familii in criza, copiii la Stat

Cine sta de vorba cu bacauanii?

Criza economica si tot cortegiul de necazuri care i-a urmat s-a transformat, treptat, intr-o criza a familiei. Tot mai multi bacauani isi pierd slujba, nu-si platesc ratele si facturile, nu-si pot trimite copiii la scoala, divorteaza, iar unii ajung in strada. In astfel de vremuri, serviciile de sprijin sunt extrem de importante. In 2012, Centrul de consiliere al DGASPC Bacau a instrumentat 141 de sesizari in care au fost implicati 209 minori. Dintre cei 118 de copii care provin din mediul urban, 98 sunt din municipiul Bacau. Intrebarea este daca acest serviciu este sau nu eficient, din punct de vedere psihologic. “E foarte eficient, e necesar si eficient, dar insuficient astazi, pentru ca functioneaza doar la nivelul DGASPC si ofera servicii doar celor care ni se adreseaza direct sau la solicitarea unei institutii, arata Sorin Brasoveanu, director general DGASPC. Ar trebui sa existe la nivelul fiecarei comunitati un asemenea serviciu. Nu poti face prevenirea abandonului, a institutionalizarii, fara sa ai in centru familia!”

Ne place de 60 de ori mai scump!



Consilierea este eficienta si din punct de vedere economic. In 2012, functionarea centrului a costat 112.000 de lei. Pentru ocrotirea unui copil cu dizabilitati, directia cheltuieste 28.921 de lei pe an, pentru cei sanatosi 28.527 lei/an/beneficair, iar pentru “copiii strazii” din Adapostul “Morcoveata”, 28.286 lei/beneficiar/an. Daca cele 141 de familii nu ar fi fost consiliate, iar cei 209 copii implicati ar fi fost parasiti si luati in plasament, intretinerea lor ar fi consumat SASE milioane de lei. Adica de 60 de ori mai mult decât functionarea Centrului de consiliere. E de neinteles de ce nu se investeste in acest tip de servicii. DGASPC Bacau nu e singura institutie care trebuie sa ofere consiliere. Toate primariile au obligatia sa sfatuiasca si sa ajute familia. Din pacate, chiar daca exista cadrul legal, dupa sapte ani, sub 40 la suta dintre comune au servicii sociale acreditate, iar specialisti in consiliere, si mai putine. Angajarile sunt blocate, iar bugetul, anemic. Dupa ani de saracie, s-a sperat ca Guvernul Ponta, fiind de stânga, va finanta mai substantial protectia copilului si a familiei. Deceptie totala: sunt semne clare ca nu se va intâmpla asa.

Cele mai multe primarii se confrunta cu o lipsa cronica de personal. In loc sa aiba doi-trei asistenti sociali la 5.000 de locuitori, au un singur referent, si acela insuficient instruit, prost platit si plictist. Nici directia nu sta mai bine: in loc de 7 angajati, Centrul de consiliere si sprijin are doar 4. Pe total, directia are cu 200 de salariati mai putin fata de necesar si nu va putea face angajari nici in 2013.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri