23 aprilie 2024
EconomieFacilitati fiscale pentru achizitia operei “Cumintenia Pamântului”

Facilitati fiscale pentru achizitia operei “Cumintenia Pamântului”

“Cumintenia Pamântului”, opera a sculptorului Constantin Brâncusi, creata de marele artist in 1907, este un unicat in creatia sa. Vânduta de Brâncusi arhitectului Gheorghe Romascu, mostenitorii acestuia si-au manifestat dorinta de a o inscrie la o licitatie internationala, suma la care era cotata pe piata de specialitate depasea 20 miloane de euro. In urma unor negocieri, care au durat mai multi ani, prin Ministerul Culturii, deoarece statul român are dreptul de preemtiune, “Cumintenia Pamântului” apartine patrimoniului national in categoria TEZAUR, si pentru a nu parasi tara (sunt multe muzee si persoane private care doresc sa achizitioneze aceasta celebra opera de arta), s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro.

Cum Guvernul nu are disponibil decât cinci(5) milioane de euro, s-a apelat la o subscriptie publica, pusa sub deviza “Brâncusi este al meu”. Procedura fara precedent in România de peste un secol (de la construirea Ateneului), suma care se asteapta sa fie donata de români, din tara sau strainatate, de mediul privat, este de sase(6) milioane de euro, bani care trebuie strânsi pâna pe 30 septembrie 2015.

Guvernul a pus la punct toate procedurile si modalitatile prin care populatia poate dona sume in diferite conturi, numerar sau prin transfer bancar, numai la opt banci: UniCredit, ING, CEC Bank, BRD-GSG, Banca Transilvania, Raiffeisen, BCR si Alpha Bank, cât si prin Trezoreria Statului. De asemenea, Executivul a dispus prin OG sa acorde diferite reduceri fiscale pentru donatorii persoane juridice, astfel sumele donate vor fi socotite cheltuieli deductibile calcului impozitului pe profit. Se face precizarea ca nu sunt asimilate sponsorizarilor, ci doar sume deductibile. De aceleasi facilitati beneficiaza si persoanele independente sau profesiile libere, doar ca sumele sunt deductibile impozitului pe venit. Conturile sunt publicate pe site-ul Ministerului Culturii.



Subscriptia a fost deschisa in luna aprilie, prima suma simbolica, de 100 de euro, a fost depusa de fostul ministru al Culturii. Prim ministrul Dacian Ciolos a donat pentru “Cumintenia pamântului” salariul pe luna aprilie de 16.000 de lei.

“In ce ma priveste, am donat salariul pe luna aprilie pentru acest proiect. Va indemn si pe voi, pe fiecare, sa faceti dupa cum va indeamna constiinta si dupa posibilitatile pe care le aveti. Eu am decis sa fac acest lucru pentru ca Brâncusi este si al meu”

Dacian Ciolos, prim ministru al României

Proiectului “Brâncusi este al meu” au raspuns importante personalitati din mediul de afaceri, artisti, oameni din sfera politicului si din administratie, cetateni simpli, care, prin gestul lor, si-au manifestat interesul, dragostea si aprecierea pentru un mare artist, pentru una dintre cele mai valoroase creatii ale sale. La fel putem face fiecare dintre noi, orice suma este la fel de importanta pentru a finaliza cu bine aceasta subscriptie publica. Impreuna putem!

Donatii direct la ghiseul unei banci sau la Trezorerie

„Tot ce trebuie facut – spune Gabriel Badara, purtatorul de cuvânt al sucursalei regionale Bacau-Neamt a BRD-GSG – este ca donatorul sa vina in oricare unitate BRD. Sunt disponibile trei conturi: in lei, in euro sau in dolari SUA. Donatorul nu trebuie sa cunoasca neaparat aceste conturi, pentru ca va afla la ghiseu despre ele, iar depunerea este gratuita, nu se percepe nici un comision.”

La fel se va proceda in oricare agentie a celor opt unitati bancare agreate pentru donatii. „Daca vine un donator la noi – am aflat de la directorul sucursalei Bacau a Raiffeisen Bank –, oferim toate amanuntele cu privire la conturile in care se poate face donatia. Oricare ofiter bancar poate intra pe internet, pe site-ul campaniei de achizitionare a operei lui Brâncusi, si poate oferi toate informatiile”. La fel ne-au asigurat si oficialii de la UniCredit Bank.

Donatiile prin intermediul Trezoreriei Statului nu se fac direct de la ghiseele acestei institutii deschise in Bacau. Sumele – am aflat de acolo – pot fi trimise de donatori prin ordin de plata sau prin mandat postal in contul RO46TREZ700500702X010908 (numai pentru donatii in lei), deschis la DTCPMB (Directia de trezorerie si contabilitate publica a municipiului Bucuresti).

Donatii se mai pot face si direct prin intermediul site-ului campaniei (http://www.brancusiealmeu.ro) sau prin intermediul celui mai mare retailer online din România, eMag.
Conturile sunt deschise pâna pe 30 septembrie 2016.

Gheorghe Baltatescu
Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri