29 martie 2024
CulturăExpoziția 'Vindecări miraculoase - Nicu Enea' la Palatul Suțu!

Expoziția ‘Vindecări miraculoase – Nicu Enea’ la Palatul Suțu!

Muzeul Municipiului București prezintă o nouă expoziție în seria ‘Vindecărilor Miraculoase’.

De data aceasta este adus în fața publicului pictorul Nicu Enea.

Expoziția ‘Vindecări Miraculoase — Nicu Enea’ (1897-1960) va fi vernisată vineri, 4 decembrie 2015, ora 12:00, la Palatul Suțu și va putea fi vizitată până pe 31 ianuarie 2016.



‘Nicu Enea începe activitatea expozițională în 1925 cu o ‘personală’ la Bacău, prin intermediul societății Ateneul Cultural. Pictor prolific, înzestrat cu o mare putere de muncă, va deschide apoi, timp de peste două decenii, numeroase expoziții personale cu precădere în București, unde în egală măsură va expune cu regularitate la Saloanele Oficiale sau la manifestările Tinerimii Artistice.

Universul artei sale, aflat sub semnul virtuozității mijloacelor de expresie și ale echilibrului imagistic, a fost rezumat astfel: ‘discret sentimentale, lucrările lui Enea încheagă o lume particulară, recognoscibilă, o lume a adevărului pe care îl hrănește binele, o lume etică așadar, subsumabilă unui ideal de frumusețe. Iar acest ideal poartă în sine un canon al măsurii, al ponderii care-i dozează construcția, lumina, culoarea, al bucuriei de a picta, din care se hrănesc toate acestea…’

Preocupat în mare parte de definirea picturii cu subiect național, un anume segment al artei sale s-a întemeiat pe ordonarea ritmică a volumelor, pe structurarea solidă a motivului, pe o cromatică reținută, mărturisind o înclinare către monumental și pictură murală.

Începând din 1948 este marginalizat de noul regim. Se încadrează muncitor-vopsitor la fabrica ‘Proletarul’ din Bacău. Cu unele rezerve, în 1954, lucrarea ‘Nuntă țărănească’ îi este admisă totuși pe simezele Anualei de Stat. În 1960 statul român dăruiește două tablouri ale sale, ‘Dans național’ și ‘Natură statică’, Președintelui indonezian Sukarno — dovadă că artă să începuse să-și reintre în drepturi. Nu mai prinde însă momentul deplin al reabilitării sale, căci la 16 septembrie a aceluiași an, Enea se stinge din viață.

Expoziția care l-a readus definitiv în atenția iubitorilor de artă a fost retrospectiva din 1965, itinerată în marile orașe din țară, inclusiv în București. La Bacău, în semn de prețuire pentru acest fiu al orașului, la 27 decembrie 1970 s-a deschis Casa memorială Nicu Enea, în colecția căreia astăzi pot fi admirate câteva sute de lucrări de pictură și grafică din opera artistului.’ Marian Constantin

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri