20 aprilie 2024
ActualitateExpertiza care incrimineaza medici din Spitalul Judetean

Expertiza care incrimineaza medici din Spitalul Judetean

Peste dosarul femeii din Bacau care a murit dupa ce s-a infectat cu un microb intraspitalicesc s-a asezat praful. Sunt doi ani de când Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti, unde femeia a ajuns cu septicemie generalizata, a sesizat Parchetul cu acest caz, dar nici Colegiul Medicilor, nici procurorii nu au ajuns la o concluzie. Singurul pas facut in aceasta ancheta este o expertiza medico-legala care confirma ca moartea bolnavei s-a datorat starii toxico-septice, iar complicatiile septice au aparut pe fondul infectarii cu mai multi microbi intraspitalicesti. Expertiza mai arata ca medicii de la SJU care s-au ocupat de bolnava nu au luat toate masurile pentru salvarea femeii.

Elena Apostu (67 de ani), din Bacau, a murit in urma cu doi ani, la doua luni dupa ce a fost operata la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. In iulie 2013, ea a ajuns la spital cu fractura de femur stâng, iar medicii au decis sa o opereze pentru a-i pune o tija metalică. Din acel moment, lucrurile s-au complicat. Starea de sanatate a femeii era din ce in ce mai proasta, acuza dureri abdominale, avea scaune diareice, dar cu toate acestea a fost externata. Au urmat alte doua internari, confirmari prin probe de laborator ca pacienta a fost infectata cu clostridium difficile toxina A/B – un microb intraspitalicesc, ba mai mult, s-a constatat ca tija a migrat în sus si ca trebuie o nouă interventie chirurgicala.

La a treia internare, s-a descoperit si infectia de la piciorul operat, cu stafilococ auriu, dar medicii nu au intrat in panica. De-abia când femeia a inceput sa delireze, iar prin bandaje curgea sânge cu puroi, seful Sectiei Chirurgie-Ortopedie, sesizat de rude, a hotarât ca pacienta trebuie tansferata de urgenta la Spitalul Clinic “Bagdasar-Arseni” din Bucuresti. Elena Apostu a ajuns la Bucuresti prea târziu, cu septicemie generalizata, si nu a mai putut fi salvata. Când i-au scos tija, doctorii au constatat ca infectia ajunsese la os si ca ii afectase si organele interne.



Starea toxico-septica a provocat moartea bolnavei

Parchetul Judecatoriei Bacau a inceput, in urma cu doi ani, o ancheta in acest caz, dar pâna acum nu s-a facut decât o expertiza medicala semnata de dr. Cristian Gherman – medic primar legist, asistent universitar Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca – atestat ca expert medico-legal si desemnat ca expert-parte, conform adresei Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Dr. Gherman confirma rezultatele autopsiei medico-legale a INML Bucuresti in care se precizeaza ca „moartea numitei Apostu Elena a fost violenta si s-a datorat starii toxico-septice, consecinta a unui traumatism de membru inferior stâng, cu fractura multieschiloasa pertrohanteriana de femur stâng (multiplu operat). Traumatismul de femur stâng a fost initial grav, evolutia clinica trenanta fiind favorizata de aparitia complicatiilor septice locale, posibil legate de actul operator sau de ingrijirile postoperatorii corespunzatoare interventiei chirurgicale din data de 05.07.2013 ce a fost efectuata la SJ Bacau”.

„Intreruperea tratamentului antibiotic nu poate fi considerata corecta”

Conform raportului medico-legal, culturile bacteriene au evidentiat Klebsiella pneumoniae-tulpina MDR, Providencia stuartii-tulpina MDR, Proteus mirabilis-tulpina MDR, Pseudomonas putida. In expertiza se vorbeste si despre modul defectuos in care a fost tratata pacienta in SJU Bacau, fapt care i-a agravat starea de sanatate si a dus, in final, la deces. “Rezultatul examenului bacteriologic din secretia recoltata in 14.08.2013 este eliberat in 19.08.2013 si consemneaza «Staphylococcus aureus meticilino-rezistent – MRSA» (rezistent la toate betalactaminele: peniciline, ampiciline, oxaciline, cefalosporine). Aspectul impunea adoptarea si instituirea unui tratament antibiotic adecvat conform antibiogramei.

Din documentatia medicala rezulta ca nu s-a indicat tratament antibiotic, acesta lipsind in perioada 19 – 25.08.2013. Nu s-a administrat antibiotic timp de 7 zile, in perioada mentionata, desi rezultatul antibiogramei era disponibil si impunea instituirea antibioterapiei adecvate. Intreruperea tratamentului antibiotic nu poate fi considerata corecta in conditiile in care rezultatele examinarilor bacteriologice din secretia plagii au indicat prezenta de Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA), deci se impunea asigurarea continuarii si/sau adaptarii antibioterapiei conform antibiogramei”, se mentioneaza in expertiza. Tot din documentatia medicala rezulta si faptul ca nu s-a administrat antibiotic pre-operator.

Stafilococul nu apare in fisa de transfer

Si mai grav, dupa cum confirma expertiza, este ca medicii din Bacau au ascuns, in momentul transferului pacientei la Bucuresti, faptul ca bolnava este infectata cu stafilococ. „Pacienta este transferata la Bucuresti, conform intelegerii telefonice, asa cum rezulta din documentatia medicala de transfer – Bilet de trimitere al SJU Bacau catre SCU „Bagdasar Arseni”. Nu exista in documentatia de transfer mentiuni referitoare la existenta infectiei cu MRSA si rezultatele antibiogramei efectuate la Bacau”, arata dr. Gherman in expertiza.

Medicii nu au tratat-o corect si la timp!

Concluziile expertizei sunt foarte dure si ii incrimineaza pe medicii care ar fi trebuit sa faca tot posibilul sa-i salveze viata femeii. „Fractura diafizara de femur stâng a avut o etiologie traumatica si, in conditiile unui tratament corect si la timp aplicat, inclusiv pentru complicatiile aparute, nu poate determina inevitabil decesul. Infectia cu Clostridium Difficile (certificata de determinarile bacteriologice la data de 29.07.2013) intruneste criteriile unei infectii nosocomiale – conform ghidurilor si clasificarilor in vigoare, afectiunea fiind contactata in cursul internarii din perioada 03-19.07.2013”, se arata in expertiza.

Pe de alta parte, expertul mai sustine ca deplasarea tijei a reprezentat o complicatie care putea fi prevenita prin instituirea blocajului cu suruburi, recomandat in astfel de fracturi. „Intre interventia chirurgicala pentru instituirea osteosintezei femurului stâng, efectuata in conditii deficitare de anti- si/sau asepsie – soldata cu complicatii infectioase locale (infectia chirurgicala nosocomiala cu Staphylococcus aureus meticilino-rezistent – MRSA) si ulterior sistemice (sepsis) – si decesul susnumitei exista legatura de cauzalitate.

Având in vedere prezenta unui focar inflamator septic in cadrul interventiei chirurgicale ortopedice din data de 14.08.2013, se impunea ablatia osteosintezei, asanarea focarului si asigurarea imobilizarii prin alte procedee, concomitent cu instituirea unei terapii antibiotice adaptate ulterior in concordanta cu antibiograma”, sunt concluziile expertizei.

“Cazul privind decedata Apostu Elena din Bacau, se afla in lucru la Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor Bacau, care, in perioada imediata, va judeca si decide cu privire la medicii implicati. Deciziile adoptate vor fi aduse la cunostinta si dvs.”
– comunicat Colegiul Medicilor

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri