28 martie 2024
EvenimentExamen in conditii grele pentru obtinerea permisului de conducere auto

Examen in conditii grele pentru obtinerea permisului de conducere auto

Ora 8.00, cer acoperit iar la radio anunta -14 grade in Bacau, vineri dimineata. In parcarea de la terenurile de tenis de lânga stadion apar masini de la scolile de soferi bacauane si se aliniaza de parca ar fi la startul unei competitii. E zi de examen pentru cei care aspira la permisul de conducere.

Instructorii aseaza placutele cu inscrisul „Examen” peste cele cu „Scoala”. Parca timizi, cei ce vor fi examinati apar in decor. Instructorii se strâng la o sueta si discuta de ale lor. „Oare cine va fi azi in comisie?”, intreaba unul dintre ei.

Se vehiculeaza câteva nume. La câtiva metri distanta stau zgribulite doua domnisoare. Le intreb daca au emotii si imi raspund ca nu. Una dintre ele este la cea de-a doua incercare. Deja are experienta, dar se cam teme de starea traseului.



„Daca ne duce pe un drum cu gheata?”, o intreaba pe cealalta domnisoara. Doi baieti imbracati cam subtirel zgribulesc lânga o masina. Nici ei nu au emotii. Imi spun ca sunt elevi si chiulesc de la scoala „pentru un scop nobil”. Au examen la scoala de soferi. Ii intreb ce masini vor conduce daca vor lua permisul, si, amândoi râzând, spun ca masinile parintilor. Incerc sa abordez si un instructor. Imi spune câte ceva, dar imi recomanda sa stau de vorba cu Petru Bordeianu, ca dumnealui e cumva seful lor. De fapt, domnul Petru Bordeianu este presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din România (F.N.F.A.R.) si a acceptat imediat un dialog.

Organizarea

La inceput, am vrut sa aflam daca aceasta locatie este cea mai potrivita pentru desfasurarea acestei activitati.

„In primul rând, din punctul meu de vedere, in aceasta zona nu sunt marcaje rutiere, iar acest lucru este un dezavantaj pentru elevi. Iar acum iarna este si mai dificil din cauza zapezii. Când a nins atunci abundent, pe aici nu se putea circula. Va dati seama cum era pentru cei ce trebuiau sa sustina examenul”, a spus Petru Bordeianu. Firul discutiei a curs pe aceasta tema, a drumurilor inghetate, iar presedintele F.N.F.A.R. a spus ca mai sunt zone pe trasee unde este polei si ca ar putea influenta rezultatele examenelor.

„Atunci când a fost zapada mare aici, am vorbit cu cei de la Primarie si le-am spus ca daca nu rezolva problema, o sa plecam cu masinile la examen din fata Primariei. Si problema, in mare, s-a rezolvat”, a completat Bordeianu. Ceasul arata 8.30. Au sosit examinatorii. Se organizeaza un fel de sedinta tehnica in care participantilor la examen li se comunica ce au de facut, se impart pe comisii si se pleaca pe traseu. Incepe sa ninga cu fulgi mari ca in povesti, ceea ce inseamna ca va fi un pic mai greu in trafic.

Vizibilitate redusa si carosabil umed. Urmeaza asteptarea primelor rezultate, dar pâna atunci ne intoarcem la discutia cu domnul Bordeianu. „Acum trebuie sa asteptam. Dureaza cam 25 de minute pentru fiecare elev. Numai vreme de asteptat nu este asta. Si iata si cea de-a doua mare problema. Nu avem aici in zona un loc de unde sa luam o cafea, un ceai cald. Si mai mult decât atât, nu avem o toaleta. Vrei nu vrei, trebuie sa mergi pe lânga terenurile de tenis sau in parcul asta de la scarile de la Cascada pâna aici in stadion. Nu vreti sa stiti ce e acolo”, a mai spus Petru Bordeianu.

Taxe diferite de examen

Apoi, presedintele F.N.F.A.R. a vorbit despre taxa de examen, si am aflat ca aceasta este 6 lei. Se platesc câte 6 lei pentru fiecare examinare in situatia in care ai picat de trei ori. De la a patra examinare, taxa creste la 80 de lei. Nu este o situatie tocmai fericita, in conditiile in care sunt tari europene care nu pretind taxe pentru acest examen. „De altfel, mai precizeaza Bordeianu, legislatia noastra este una invechita. Am intrat in Uniunea Europeana si ar trebui sa avem legi europene.”

Daca tot am ajuns in zona banilor, am zis sa atingem si un capitol mai delicat, despre care stie toata lumea, dar despre care nu vorbeste nimeni. Au fost multe probleme in trecut legate de… „spagi”. Cum stam acum ? „Lucrurile la noi in Bacau s-au indreptat. Suntem cu mult peste alte judete. La Tulcea au fost arestati atât examinatorii cât si patronii scolilor de soferi. Noi suntem ok. Ca si organizare, Bacaul este pe primul loc in tara. Dar raportat la Europa, suntem in urma”, a explicat Bordeianu.

Emotii si… fericire

Intre timp ninsoarea s-a oprit. Minutele s-au scurs iar masinile cu cei examinati se intorc de pe traseu. Expresia de pe fetele unora dintre cei examinati e greu de descifrat. Pe lânga mine trece, aproape in pas alergator, unul dintre cei doi baieti pe care i-am intâlnit de dimineata. Sunt curios ce a facut. „Am luat! Sunt bucuros. Acum fug repede la scoala.” L-am felicitat si…dus a fost. Dintr-o masina coboara zâmbind Ada Murgoci. Cum a fost?

„A fost bine. Am luat. Nu stiu ce au facut ceilalti doi care au fost cu mine in masina. O fata a avut probleme la plecarea de pe loc. I-au patinat rotile pentru ca era gheata. M-am descurcat bine. Sunt fericita”, a marturisit mândra de ea, proaspata soferita. Printre nori se arata câteva raze de soare. Din parcarea de lânga stadion pleaca o noua serie de elevi in examenul ce le va aduce, sau poate nu, mult – râvnitul permis de conducere…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri