18 aprilie 2024
ActualitateEra prieteniilor virtuale

Era prieteniilor virtuale

Isi depasesc limitele prin platformele informatice

Setea de informatii, dar si lipsa timpului liber ce ar putea fi dedicat prietenilor ii indeamna pe cei mai multi dintre tineri sa aleaga internetul si site-urile de socializare pentru a se detasa de stresul zilnic. Temele pentru acasa, sporturile practicate in afara programului scolar, indatoririle zilnice nu le mai lasa timp acestora pentru a-si face amici.

Daca de cele mai multe ori site-urile de socializare sunt blamate de opinia publica, ei bine, aceasta modalitate de a interactiona cu alte persoane se dovedeste a fi benefica.
Desi au aparut in ultimii ani cu o viteza uimitoare, aceste platforme online depasesc granitele fizice si ajuta tinerii, mai ales, sa ajunga acolo unde nu ar fi putut sa creada ca vor ajunge vreodata: in alte tari, pe alte continente, ii determina astfel sa cunoasca alte culturi, limbi, obiceiuri si traditii. Toate aceste lucruri largesc orizonturile, dar si dezvolta cultura generala. Nu doar tinerii aleg sa-si petreaca timpul pe site-urile de socializare, ci si adultii. Este un trend care trebuie urmat. Asa cum spun multi dependenti de internet: “Daca nu ai cont pe Facebook, esti nimeni!”. Daca vor sa afle ce mai fac fostii colegi din scoala generala, din liceu sau facultate isi fac rapid un astfel de cont, iar sansele sa fie gasiti si ei de ceilalti sunt mari. Acest tip de retele au devenit rapid cel mai popular mijloc de comunicare online. Mai exact, ele joaca chiar rolul unor comunitati adevarate.



Posibilitate de initiere a discutiilor

“Aceasta practica moderna printre tineri si adulti poate avea si beneficiile ei. Asta pentru ca ea ajuta de foarte multe ori persoana sa socializeze cu alte persoane ce impartasesc aceleasi opinii, idei, interese. Astfel individul este ajutat sa-si construiasca increderea in sine, dar si sa-si dezvolte acele abilitati de comunicare, de relationare interpersonala, pe care incepem sa le pierdem din cauza stresului cotidian”, a afirmat prof. Lucica Dandu, psiholog si consilier psihopedagogic. Specialistii spun ca retelele de socializare sunt chiar favorabile initierii unor discutii tematice pe anumite subiecte preferate de tineri, prin care elimina astfel anumite bariere de comunicare: timiditate, complexe fizice, interiorizare. Singur, in spatele unui monitor de calculator, fiecare e egal cu cel cu care interactioneaza. Site-urile de socializare le permit astfel utilizatorilor sa-si ascunda anumite complexe, cum sunt cele fizice de exemplu, financiare sau emotionale. Traind intr-o lume plina de prejudecati, in care statutul social si economic joaca un rol important, platformele informatice reusesc sa depaseasca aceste limite si permit schimbul liber de opinii, de idei. “Pentru tinerii, adolescentii care sunt implicati in mai multe activitati extracurriculare, timpul este un factor foarte important, care de cele mai multe ori ii impiedica sa interactioneze cu alte persoane de varste apropiate”, a mai adaugat prof. Lucica Dandu.
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri