20 aprilie 2024
CulturăEpiscopul Petru Gherghel, la procesiunea de Sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului

Episcopul Petru Gherghel, la procesiunea de Sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului

Joi, 19 iunie 2014, Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Trupul şi Sângele Domnului. Este sărbătoare de poruncă. Sfânta Liturghie de la ora 18.00, din catedrala „Ss. Petru şi Paul”, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, va fi urmată de o procesiune solemnă pe străzile oraşului.

Se vor face rugăciuni pentru oraş şi pentru ţară. Prin purtarea Sfintei Euharistii pe străzile oraşului, se va invoca binecuvântarea lui Dumnezeu pentru urbea băcăuană, pentru locuitorii ei şi i se va aduce mulţumire lui Dumnezeu că a rămas cu noi.

Isus prezent în Sfânta Împărtăşanie va fi purtat pe străzi, însoţit de cântarea copiilor, a tinerilor, a credincioşilor şi a fanfarei. Băieţii şi fetiţele care au făcut întâia sfântă Împărtăşanie în ultimii 3 ani vor arunca petale de flori.



Preasfântul Sacrament va fi purtat în procesiune de către episcop. Împreună, însoţindu-l pe Cristos prezent în taina sfintei Împărtăşanii, vor fi prezenţi preoţii de la Decanat, pr. paroh şi decan Isidor Dâscă, preoţi de la parohiile şi congregaţiile din Bacău şi părinţii profesori de la seminar.

Procesiunea va cuprinde: crucea procesională, icoanele, seminariştii, ministranţii, copiii cu coşuri de flori, preoţii, baldachinul cu Preasfânta Ostie, încadrată de tineri cu torţe în mână, corul şi fanfara, poporul credincios. Se estimează că vor participa câteva mii de credincioşi.

Procesiunea cu Sfânta Taină va începe în jurul orei 19.00, după sfânta Liturghie, şi se va desfăşura pe următorul traseu: Strada Mihai Viteazu, Hotel Moldova, Strada Nicolae Bălcescu, Strada Luminii cu întoarcere la catedrală prin Piața Florescu. Pe traseu vor fi pregătite trei stațiuni, unde procesiunea se va opri pentru câteva momente și se va da binecuvântarea euharistică tuturor celor de faţă.

Procesiunea din această sărbătoare, în Biserica Catolică este menţionată pentru prima dată la Köln între 1274 şi 1279. Din secolul al XIV-lea s-a răspândit în marea majoritate a ţărilor catolice; în timpul procesiunii, ostia consacrată (sfânta Împărtăşanie) este purtată într-un ostensor preţios (este vorba de un obiect de cult, numit şi monstranţă, în formă de soare cu raze în care se aşază ostia sfântă spre a fi expusă credincioşilor spre adoraţie).

Pe lângă faptul că este o manifestare de credinţă şi de cinstire a prezenţei lui Cristos în sfânta Împărtăşanie, procesiunea devine o posibilitate de a înţelege mai bine că omul de azi, în pelerinajul său pământesc, nu este părăsit, ci este susţinut de această prezenţă reală a lui Cristos.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri