28 martie 2024
ActualitateEminescu, de la Poet national, la “cadavrul din debara”

Eminescu, de la Poet national, la “cadavrul din debara”

Seful Directiei de Cultura a parasit simpozionul dedicat lui Mihai Eminescu dupa ce profesorul Stefan Munteanu a adus in discutie opinia lui Patapievici care a etichetat poetul national al romanilor drept un “cadavru de debara”.

La implinirea a 166 de ani de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, zi in care se sarbatoreste si Ziua Culturii Nationale, la Centrul International de Cultura si Arta “George Apostu” a fost organizata o sesiune de comunicari, sub genericul “Vreme trece, vreme vine”.

Seara a fost deschisa cu un superb recital din poezia eminesciana, la care si-au dat concursul actritele Constanta Zmeu, Florina Gazdaru si Anca Bucsa, acompaniate de Doina Lungoci, cunoscuta interpreta e muzica folk.



Prima comunicare „Framântari eminescologice postdecembriste” a fost sustinuta de poetul Dan Petrusca, care a afirmat, cu argumente, necesitatea ca Eminescu sa fie coborât de pe icoana si adus in sala, printre noi, demitizat, citit, recitit, in context national si european.

Prof.univ.dr. Stefan Munteanu a prezentat comunicare „Despre cultura poetica eminesciana”, aducând in discutie, printr-o prabola, cresterea si descresterea operei eminesciene, in opinia criticii din ultima suta de ani, pornind de la Maiorescu, ajungând la Grama (“suntem sub jugul lui Eminescu”), si, inevitabil, la anii de dupa revolutie, redând un pasaj din scrierile lui Horia Patapievici, care il considera pe Eminescu invechit, neeuropean, “cadavrul din debara” (!).

Cine a citit integral cartea controversatului critic (si nu numai “citate”) stie precis la ce se referea profesorul Munteanu.

Aici s-a petrecut un moment mai rar intâlnit in asemenea ocazii. Din sala, a intervenit scriitorul Petru Cimpoesu, care l-a interpelat dur pe Stefan Munteanu: “Mintiti, domnule profesor. Nu stiti sa cititi. N-ati inteles nimic din ceea ce cititi. Acolo este o ironie, da, o ironie. Mai cititi!”

Rugat sa ia cuvântul dupa ce termina cel aflat la microfon, Petru Cimpoesu a spus: “Nu pot sa asist la asa ceva”, dupa care a parasit sala. Perplexitate, nedumerire, chiar intrigare, a fost reactia salii, lucrurile fiind aduse pe fagasul normal de Geo Popa, directorul Centrului, amfitrionul manifestarii, care a facut apel la dialog, civilizat si cu respect fata de opiniile exprimate de un invitat sau altul.

Interesanta a fost si comunicarea criticului literar Adrian Jicu: „Coordonate ale identitatii nationale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc si context european”, reformulata in totalitate dupa episodul “Cimpoesu”.

A venit rândul profesorului dr. Gheorghe Iorga cu o incursiune exceptionala in universalitatea creatiei eminesciene: „Cum poate fi Eminescu român sau despre discernamântul absolutizarii”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri