20 aprilie 2024
ActualitateElevul anului - o poveste despre munca si succes

Elevul anului – o poveste despre munca si succes

V-ati intrebat vreodata ce se ascunde in spatele titlului de „Elevul anului”, pe lânga diploma si prestigiul care vin odata cu acest premiu? Ei bine, sa fii elevul anului inseamna in primul rând dedicare, ambitie, rabdare, munca asidua si timp sacrificat, dar toate acestea sunt nesemnificative când efortul depus iti este recunoscut si apreciat.

Andrei Constantin Anei, elevul anului 2014 al Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau, ne-a impartasit din experientele sale care l-au condus spre acest titlu: „A fost un drum lung, care a inceput acum 4 ani.

Atunci mi-am dorit sa fiu admis la Colegiul National «Vasile Alecsandri» cu gândul de a realiza ceva important, sa fac in asa fel incât sa-mi las numele intr-un colt de arhiva. Prin rezultatele de la Olimpiada Nationala de Geografie, am reusit acest lucru, iar acum, prin faptul ca am fost declarat elevul anului, pot spune ca mi-am indeplinit obiectivul.”



Liceul – o treapta necesara

În drumul spre performanta, un aport important l-au avut profesorii sai, care si-au pus amprenta si in dezvoltarea sa personala, nu doar in cea intelectuala. „Elevi ca el sunt viitorul de elita al societatii”, a punctat fostul sau diriginte, prof. Calin Boamba, care l-a descris ca pe „un elev-model si, totodată, atipic, pentru ca intr-o singura personalitate s-au putut acumula numeroase calitati, unele rar intâlnite astazi”.

Prof. Boamba explica ascensiunea lui Andrei „prin imbinarea formativului cu informativul, a orelor de curs cu activitatile extracurriculare si prin încrederea pe care i-am acordat-o, ca elevii ca el sunt viitorul de succes al societatii”.

Calitatea umana a elevului Andrei Anei a fost dovedita in timpul studiilor liceale prin relatia cu colegii sai de clasa, prin care, tot dirigintele sau ne spune, „imbina stricta organizare si formare individuala cu buna colegialitate si altruismul”. Prof. Maricel Badiu este cel care l-a condus de trei ori catre succes la etapa nationala a Olimpiadei de Geografie si, la rândul sau, are doar cuvinte de lauda pentru fostul elev:

„Andrei este, pentru mine, ca profesor, unul dintre cei mai buni elevi pe care i-am avut in cariera mea didactica. Este foarte inteligent, muncitor, foarte curios sa descopere lucruri noi in toate domeniile”. Pasiunea pentru geografie nu l-a indepartat pe Andrei de celelalte materii, astfel ca prof. Loredana Ghelasă, cu care a studiat chimia, l-a perceput ca pe „un elev profund, modest si bine educat, cu o vasta dorinta de cunoastere”, care, „desi studia la un profil uman, era foarte interesat de stiintele reale”.

Performanta si perseverenta

Nu ar fi reusit sa faca performanta fara profesorii care l-au ghidat in aceasta directie, iar Andrei Anei este constient de acest lucru: „faptul ca am avut parte de un colectiv de profesori de elita la nivel local, dar si national, m-a ajutat sa ma dezvolt atât intelectual, cât si pe plan personal. Pot spune ca acest colegiu chiar a reusit sa-mi ofere pregatirea pe care trebuie sa o ofere un liceu unui tânar, iar acest lucru il spun mai ales dupa o prima luna de facultate. Sunt de parere ca pregatirea primita in liceu ma ajuta sa fac fata cu brio la un nivel superior celui cu care eram obisnuit in liceu”.

„Sper ca Andrei sa realizeze o cariera frumoasa, sa isi urmeze visurile, aspiratiile si sa devina un reper al viitoarei elite intelectuale a României.”
prof. Loredana Ghelasă

Actualmente, Andrei este student al Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii din Bucuresti si considera ca „o diploma in geografie asigura mai multe oportunitati decât pare la prima vedere”. Tânarul dovedeste o buna cunoastere de sine, apreciind ca principala sa calitate este faptul ca nu s-a „multumit niciodata cu putin. Am dorit mereu sa invat cât mai multe, sa fiu cât mai bine pregatit pe toate planurile, sa fiu cât mai implicat. Acesta este un fel de perfectionism care ma motiveaza mereu sa merg mai departe”.

In acest sens, prof. Maricel Badiu este „sigur ca seriozitatea si puterea de munca, dorinta de cunoastere si de perfectionare vor determina o foarte buna pregatire si o reusita in viitoarea sa cariera profesionala legata de marea sa pasiune pentru geografie”.

Nu i-a fost deloc usor sa paraseasca locul care l-a transformat in tânarul de astazi, dar a trebuit sa-si continue drumul in viata: „Despartirea a fost mult mai grea fata de ce ma asteptam. A fost un amalgam de sentimente, dar orice e frumos are un sfârsit, pe care l-am constientizat cu adevarat atunci când am avut primul curs. Am plecat cu gândul de a ma intoarce cât mai curând sa-mi revad profesorii si locul care m-a lansat catre o noua etapa a vietii. Colegiul va ramâne mereu in memoria mea cu recunostinta fata de tot ceea ce mi-a oferit”.

„Ii doresc lui Andrei ca acele lucruri pe care inca nu le-a realizat sa devina certitudini. Curajul, gândul curat, caracterul si pregatirea de exceptie sa-i incununeze cariera.”
prof. Calin Boamba

Andrei Anei crede ca, pentru a ajunge atât de departe, este necesara stabilirea unor prioritati si scopuri clare, dar ca „este cea mai mare satisfactie sa poti sa te ridici prin propriile tale forte, sa câstigi respectul celorlalti si sa poti tine cu demnitate capul sus”. Generatiilor care vin le spune ca „pentru a fi fericit, trebuie sa-ti urmezi pasiunea. Tot ceea ce suna bine, asa cum este si acest titlu de «elev al anului», se obtine greu. Necesita timp, necesita sacrificii si dedicare de care ei trebuie sa fie constienti si pe care trebuie sa si le asume”.

La final, putem afirma ca titlul „Elevul anului” nu este doar unul pe care il obtii prin munca, este o onoare si, mai presus de atât, o promisiune ca cele mai puternice idealuri se pot implini, asa cum Andrei Anei a demonstrat.

Madalina Rusascu, clasa a X-a C

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri