29 martie 2024
CulturăElevii de la Scoala „Spiru Haret” au sarbatorit Mica Unire

Elevii de la Scoala „Spiru Haret” au sarbatorit Mica Unire

In sala de conferinte a Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, elevii claselor a III-a B, a V-a A si a VIII-a A, de la Scoala „Spiru Haret” Bacau, coordonati de profesorii Gabriela Veliche – director, Simona Sachelaru – consilier educativ si Geanina Damaschin, au sarbatorit, vineri dimineata, de la ora 8.00, o zi importanta din istoria tarii – Unirea Principatelor Române, infaptuita pe 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei (5 ianuarie 1859, la Iasi) si Tarii Românesti (24 ianuarie 1859, la Bucuresti), moment ce a reprezentat unul dintre cele mai importante evenimente din istoria românilor, deschizând calea spre realizarea dezideratelor nationale si progresul societatii românesti.

Activitatea a inceput cu intonarea Imnului României, 24 ianuarie 1859 fiind momentul in care „s-a deblocat visul românilor de a fi uniti intr-un singur stat”, dupa cum a explicat prof. Gabriela Veliche, si a continuat cu momente artistice in care fiecare elev a citit povestiri istorice de pe vremea lui Cuza, au purtat dialoguri deschise despre acea etapa din istoria noastre, au ascultat si cântat cântece ce marcheaza acele vremuri.



Activitatea s-a dovedit a fi o adevarata lectie de istorie, prin care s-a urmarit, dupa cum au spus profesorii organizatori, sensibilizarea elevilor privind trecutul patriei, cunoasterea istoriei tarii, alaturi de dezvoltarea lor pe parte lingvistica si de exprimare.

Toate prezentarile elevilor au fost pregatite in detaliu, de fiecare, si au oglindit domnia lui Alexandru Ioan Cuza in literatura populara, alaturi de celelalte mari personalitati ale istoriei, artizanii care au infaptuit Unirea, printre care, cei mai cunoscuti, Mihail Kogalniceanu si Vasile Alecsandri.

In final, elevii au rememorat tot ce s-a vorbit intr-o altfel de ora de istorie, au inteles ca Al.I Cuza a fost un innoitor de tara, prin reformele care le-a dat, in principal Reforma Invatamântului, Reforma agrara, secularizarea averilor bisericesti sau introducerea unei unitati de masura. Incheierea a apartinut tot elevilor, care si-au dat mâna cu mâna intr-o Hora a Unirii.

[wonderplugin_gallery id=”147″]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri