Eleva Miruna Belciu, argint la Olimpiada Internationala pentru Juniori

1
Lotul României la premiere. Miruna Belciu, a doua din dreapta / foto: www.edu.ro

Asa cum am scris si in editia speciala Desteptarea 7500 , din 17 noiembrie a.c., avem o olimpica internationala. Numele ei este Miruna Ioana Belciu, acum eleva in clasa a IX-a B la Colegiul National “Gh.Vranceanu” Bacau. De curând (sâmbata, pe 12 decembrie), Miruna a revenit in tara cu medalia de argint de la Olimpiada Internationala pentru Juniori.

Tânara bacauanca a facut parte din lotul României la aceasta competitie, alaturi de alti 5 elevi. In total, s-au obtinut cinci medalii de argint si una de bronz la cea de a XII-a editie a acestui concurs, desfasurat in perioada 2 – 11 decembrie, in Coreea de Sud (Daegu). „Medaliile de argint au fost cucerite de Miruna Ioana Belciu (clasa a IX-a / Colegiul National «Gheorghe Vranceanu» Bacau), Alexandra Irina Edu (clasa a X-a / Colegiul National «Sfântul Sava» Bucuresti), Madalina Elena Stanasel (clasa a IX-a / Colegiul National «Fratii Buzesti» Craiova), Stefan Razvan Balauca (clasa a X-a / Colegiul National «Mihai Eminescu» Botosani) si Hakan Calila (clasa a X-a / Colegiul National «Mircea cel Batrân» Constanta). Ultimii doi au fost laureati cu argint si la editia precedenta a acestei olimpiade.

Medalia de bronz la aceasta competitie i-a revenit lui Radu George Romanescu, elev in clasa a X-a la Colegiul National «Fratii Buzesti» Craiova. Ministerul Educatiei felicita componentii lotului olimpic pentru reusita lor, apreciind eforturile personale deosebite depuse pentru obtinerea acestor performante”, a anuntat si Ministerul Educatiei, printr-un comunicat de presa. Fosta eleva a Scolii „Stefan Luchian” Moinesti, institutia de invatamânt unde s-a format, Miruna Ioana Belciu s-a calificat in lotul restrâns al României la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori, urmare a rezultatelor obtinute in perioada gimnaziului, in urma olimpiadei nationale a acestei competitii, care a avut loc in luna august.

Ea a concurat cu elevi din clase mult mai mari, ceea ce este o adevarata performanta. La premierea din Coreea de Sud, echipa României s-a imbracat in costume populare. Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori este un concurs de tip integrativ, în care problemele acopera subiecte din trei discipline: chimie, fizica si biologie. Concurentii sustin trei probe (doua probe teoretice individuale si una practica – experiment, pe echipe, formate din 3 elevi). La editia din acest an au participat 249 de elevi din 46 de tari.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ