20 aprilie 2024
EconomieElectrificare cu forta

Electrificare cu forta

Distribuitorii de energie sunt obligati sa racordeze la reteaua de electricitate locuintele nealimentate, potrivit unei metodologii aprobate recent de Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Pâna acum, distribuitorii nu erau obligati sa racordeze la retea localitatile neelectrificate, ci faceau acest lucru doar daca aceasta investitie se justifica economic. Electrificarea localitatilor izolate era realizata cu bani din bugetul central, prin Ministerul de Interne, si din bugetele locale.

Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, în sedinta din 23 octombrie, Metodologia pentru evaluarea conditiilor de finantare a investitiilor pentru electrificarea localitatilor ori pentru extinderea retelelor de distributie a energiei electrice. Astfel, “operatorul de distributie concesionar este obligat sa asigure dezvoltarea si finantarea retelei electrice de distributie pentru electrificarea localitatilor ori pentru extinderea retelelor de distributie în zona acoperita de contractul de concesiune, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale sau centrale, realizate în baza planurilor de dezvoltare regionala si de urbanism”, se arata într-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.



Potrivit sursei citate, în cazul în care realizarea acestor investitii nu este justificata economic pentru operatorul de distributie concesionar, acestea pot fi cofinantate de autoritatile publice.
Reprezentantii Autoritatii precizeaza ca proiectul metodologiei a fost supus consultarii publice, ca document de discutie, în perioada aprilie – mai 2013.
În România exista trei distribuitori de electricitate de stat (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud) si cinci privati: Enel Muntenia, Enel Banat, Enel Dobrogea, E.ON Moldova Distributie si CEZ Distributie Oltenia.

Judetul Bacau are 581 de sate organizate in 85 de comune. Dintre acestea, doar un sat este total neelectrificat. Alte 133 de sate din 49 de comune sunt neelectrificate partial. Localitatea in care nici o casa nu are curent electric se numeste Scutaru si se afla in comuna Manastirea Casin. E vorba despre un sat nou, in care majoritatea caselor sunt in constructie sau abia terminate. Unele nici nu au fost incepute, exista doar ca proiect. Si in satele partiale electrificate, zonele care nu au curent sunt nou construite.

——————————
Potrivit datelor preliminarii ale Recensamântului Populatiei si Locuintelor 2011, in ceea ce priveste dotarea locuintelor conventionale cu principalele instalatii si dependinte, din numarul total de 267.802 locuinte, doar 55,9 la suta au instalatie de alimentare cu apa, 54,1 la suta au instalatie de canalizare, 95,6 la suta au instalatie electrica si doar 39,3 la suta au centrala termica. Doar 80 la suta din locuinte au bucatarie si 51 la suta au baie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri