29 martie 2024
ActualitateEdilii sunt speriati ca vor creste tarifele. "Vom intra in insolventa din...

Edilii sunt speriati ca vor creste tarifele. “Vom intra in insolventa din cauza gunoaielor!”

Semnarea contractului cu Romprest Service SA pentru colectarea si transportul deseurilor din judet nu i-a bucurat pe primari desi, datorita acestuia, vor scapa de sarcina salubrizarii localitatii si de spaima ca vor fi amendati de inspectorii de mediu.

Grijile care ii framânta acum sunt, insa, mult mai mari si legate, toate, de bani. Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, se teme ca tariful perceput pentru depozitarea gunoiului va creste. “Daca la groapa de gunoi vor fi tot dânsii va fi monopol”, a precizat Miron, dorind sa stie daca Romprest va participa si la licitatia pentru gestionarea depozitului din Bacau.

Anca Tofan, de la unitatea de implementare, a incercat sa-l linisteasca: “Pretul va fi stabilit in urma licitatiei dar nu va depasi planul de crestere a tarifelor pe care l-ati semnat in 2011 si care respecta pragul de sustenabilitate. Nu ne permite UE.” Primarul Comanestiului nu s-a lasat: “De la 4,8 lei, cum a crescut la 24 de lei? Nu am vrea sa ne trezim in aceeasi situatie!”



Ca sa-i tempereze suspiciunile, Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, l-a invitat sa faca parte din comisia de achizitie sau, eventual, sa preia presedintia Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS). “As vrea, dar nu-mi permite timpul”, a replicat Viorel Miron, iritat.

Nu au venituri, deci “nu vor plati in veci”

Constantin Traistaru, primarul din Magura, se teme ca nu va reusi sa incaseze taxa de salubrizare de la populatie: “Cel care va câstiga licitatia trebuie sa incheie contract direct cu locuitorii, nu cu primaria. Sa aiba raporturi directe cu fiecare beneficiar al serviciului de salubrizare!” “Când vom face licitatia pe muncipiul Bacau si cele 22 de comune din programul ISPA, vom incerca sa introducem si aceasta propunere”, l-a asigurat Dragos Benea.

Nemultumuti sunt si primarii din Asau si Darmanesti. “UE considera ca in România nu exista cetateni care nu au sursa de venit, dar exista. In Darmanesti sunt oameni care nu au nici macar ajutor social. Vor fi probleme mari la incasarea tarifelor si vom intra in insolventa”, a avertizat Constantin Spiridon, primarul orasului Darmanesti, apoi a adaugat:

“Avem o comunitate de 150 de romi caldarari care nu vor plati in veci pentru ca nu au niciun venit”. Nicolae Andrusca, primarul comunei Bogdanesti, a afirmat ca a fost neincrezator la inceput apoi, de nevoie, a devenit mai pozitiv: “Acum sunt mai putin sceptic, sunt mai optimist in primul rând pentru ca sunt constient ca trebuie sa scoatem UAT-urile din gunoaie!”

Edilii au vrut sa stie daca cei foarte saraci pot beneficia de subventionarea acestui serviciu din bugetul local si au aflat ca e legal, dar trebuie sa-si permita asa ceva. Asadar, ca sa nu ajunga datori la Romprest si sa nu dea faliment trebuie intâi sa fie bogati, adica sa aiba bani ca sa-i subventioneze pe cetatenii fara venituri, care vor beneficia de ridicarea deseurilor dar nu vor plati “in veci”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri