25 aprilie 2024
EvenimentEclipsa partiala de Soare, vizibila si din Bacau

Eclipsa partiala de Soare, vizibila si din Bacau

O eclipsa partiala de Soare, în timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul Soarelui, va putea fi observata si din România, vineri, 20 martie, între orele 10.48 – 13.04, acesta fiind singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 si din urmatorii cinci ani.

Eclipsa va fi vizibila din toata România, momentul sau de maxima intensitate urmând sa fie înregistrat la ora 11.56. Cel mai bine se va vedea in nord-vest, iar cel mai prost in sud-estul extrem, dar nu va fi o mare diferenta, pentru ca diferenta de acoperire este de câteva procente.

La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumina diferita fata de restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. In cazul in care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclipsa nu va putea fi vazuta, asa cum nu se va vedea nici modificarea luminii. Gradul de acoperire creste pe masura ce creste latitudinea locului de observatie, astfel ca, la Polul Nord, in Atlanticul de Nord si in Asia de Nord eclipsa de Soare va fi totala.



Dupa eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fara eclipse. Urmatoarea eclipsa de Soare, vizibila din România va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui, în timp ce pe 20 martie va fi o acoperire de 53%. Cea mai recenta eclipsa de Soare vizibila din România a avut loc în anul 2011, iar ultima eclipsa totala a fost pe 11 august 1999.

O a doua eclipsa vizibila de pe teritoriul României in acest an va fi una totala, de Luna, ce se va produce pe 28 septembrie si va dura o ora si 12 minute.

Este intrezisa cu desavârsire observarea Soarelui, chiar si eclipsat, doar cu ochiul liber, si cu atât mai mult prin instrumente optice neechipate cu filtre speciale.

Eclipsa de Soare se observa obligatoriu doar prin instrumente si filtre adecvate, in lipsa carora ochiului poate suferi vatamari foarte grave, ce merg pâna la orbire. Prin instrumentele astronomice se pot observa pete solare, protuberante, granulati si alte particularitati ale Soarelui.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri