25 aprilie 2024
Actualitate„Delta"; din nordul Bacaului / Civilizatia pet-urilor

„Delta”; din nordul Bacaului / Civilizatia pet-urilor

Desi nu are posibilitati turistice deosebite, Bacaul dispune insa de cateva locuri splendide. Unul dintre ele, Lacul Bacau II, arie naturala protejata aflata in custodia Centrului Regional de Ecologie. Insa ca peste tot in Romania, unii dintre concetatenii nostri demonstreaza din plin ca civilizatia nu a mai trecut granita de la vest. Bilantul unei ecologizari: trei remorci de deseuri pe doi kilometri.

Ce fac unii atunci cand termina de baut un bidon continand orice fel de bautura? Evident il arunca. La fel se intampla si cu pachetele goale de tigari, pungi de plastic sau alte asemenea deseuri. Si unde este cel mai bun loc pentru aruncat? Ati ghicit. In natura. Studiile cercetatorilor spun ca un pet sau o sacosa din plastic se mentine 500 de ani fara a se descompune, poluand din cauza compozitiei chimice. Pe de alta parte, alte studii spun ca desi numarul locuitorilor de pe planeta creste, nivelul de inteligenta ramane constant. Si as adauga ca si al civilizatiei.
Pescuit printre colace de closet

Sambata, Centrul Regional de Ecologie impreuna cu elevi de la Colegiul Tehnic D. Mangeron si cu voluntari de la aVeniti cu Noi” si aIubim natura” a organizat o actiune de ecologizare a ariei naturale protejate Lacul Bacau II. In urma actiunii s-au strans trei remorci de deseuri. La prima vedere, ar putea fi o veste buna. Iata ca Bacaul produce si el ceva: gunoi. Mult si intr-o gama diversificata, mergand de la colace de closet si pana la prezervative folosite. Toate aruncate pe aproximativ 2 kilometri de catre aiubitorii” de natura si de pescuit mai mult sau mai putin sportiv. Am amintit de pescari pentru ca acestia nu au miscat nici macar un deget sa ajute voluntarii in a curata locul, in care, pana la urma, ei isi petrec cea mai mare parte a timpului liber. Ba mai mult, atunci cand nu se holbau in undita cu jind, se uitau oarecum distrati si mirati ca niste tineri inarmati cu saci menajeri presteaza activitati de genul acesta.



Panouri de informare

Cu ocazia ecologizarii, CRE a amplasat si un panou de informare care contine o harta a ariei naturale protejate, informatii despre patrimoniul natural si importanta zonei, precum si regulile pe care vizitatorii trebuie sa le respecte pe Lacul Bacau. Potrivit lui Gabriel Gritcu, coordonator CRE, astfel de panouri vor fi amplasate si in decursul acestei saptamani in alte trei locatii din perimetrul ariei. Dincolo de potentialul turistic si de recreere al zonei, aria naturala protejata are o fauna impresionanta: 147 de specii de pasari, 34 de specii de mamifere, amfibieni si reptile si 22 de specii de pesti. N-ar fi pacat sa le ingropam in deseuri, iar peste cativa ani sa respiram doar cu ajutorul aerului conditionat? Ionut Avram

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri