24 aprilie 2024
CulturăDrumul spre Arta a fost batut cu flori in Tabara Internationala de...

Drumul spre Arta a fost batut cu flori in Tabara Internationala de pictura Rotary

– tabara si-a inchis portile sâmbata, 2 iunie, la Pensiunea Montana din Slanic Moldova

Intitulata sugestiv „Drumul spre Arta”, Tabara internationala de pictura organizata si in acest an de Rotary Club Bacau si-a inchis portile sâmbata, 2 iunie, la Pensiunea Montana din Slanic Moldova.

Copiii, veniti din Republica Moldova, din SUA, Rusia si Cehia, care au petrecut aici zece zile, au primit de la profesoarele lor, artistul plastic Elvira Cemortan Volosin si creatoarea de moda Natalia Rahmistriuc, ambele din Republica Moldova, ca tema de reflectie artistica redarea in tehnici speciale de transpunere pe hârtie, pe pânza si pe suport textil a universului florilor.



Ceea ce a rezultat a fost o serie de lucrari care au fost jurizate si prezentate intr-un veritabil vernisaj de arta plastica, dar si intr-un spectacol de fashion. Spectatorii au fost membrii clubului Rotary si invitatii lor, intre care s-a aflat si Daniel Tanase, guvernator in mandatul 2015-2016 al Districtului 2241 România si Republica Moldova al Rotary Club International.

Drumul spre arta batut cu flori in acest an de copiii din Tabara internationala de pictura a incântat asistenta evenimentelor de la Pensiunea Montana. Sufletul taberei a fost si in acest an artistul plastic Elvira Cemortan Volosin, presedinta Centrului Cultural ARTELIT, membra a Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova si din România – filiala Bacau, care insa a avut-o alaturi pe Natalia Rahmistriuc, directorul executiv al agentiei de modeling „Fashin Style Model Agency”, din Republica Moldova.

„I-am invatat pe copii – ne-a spus Elvira – cum se picteaza in tehnica acrilica si in ulei, cum se aplica foita de aur, dar si cum se transpun desene pe suport textil, pe obiecte de imbracaminte. Am folosit culori si o tehnica speciala, astfel incât desenele sa fie rezistente la purtat imbracamintea si la spalat sau calcat”.

Natalia Rahmistriuc, care se ocupa de modeling intr-o agentie care creaza colectii de haine pictate, a venit pentru prima data intr-o astfel de tabara. Impreuna cu Elvira a scos pe piata, recent, o colectie de esarfe pe care apar desenele acesteia. „In tabara – spune Natalia – am vrut sa facem acelasi lucru, dar autorii desenelor au fost chiar copiii. Astfel, au pictat pe maiouri, pe tricouri, pe esarfe, au creat rochii pictate. Pentru prima data, in aceasta tabara, s-a lucrat astfel”.

Micii artisti invata sa se autoevalueze

Tabara internationala de pictura a clubului Rotary din Bacau are deja o traditie. Aici Elvira a lucrat din 2004 cu copiii, uneori si cu ajutorul altor artisti. Câteva editii au fost organizate chiar la Centrul de cultura de la Tescani. „A fost o atmosfera creativa si ma bucur ca aceasta tabara a crescut in valoare si a fost sustinuta si de alte cluburi Rotary – ne-a declarat Elvira. Multi participanti au fost copii din centre de plasament. Alaturi de alti copii ei s-au simtit foarte bine, iar aici au capatat constiinta de artisti, pentru ca sunt talentati. Pe parcursul anilor in tabara au venit mereu si copii din alte tari.”

Elvira le insufla copiilor constiinta valorii de sine. Astfel, ei sunt repartizati in trei echipe in care fiecare are calitatea de membru al juriului si nominalizeaza câstigatorii. „Se creaza o concurenta sanatoasa, in care chiar copii analizeaza ce fac ei si ceilalti – spune profesoara lor. Evident, avem si un juriu profesionist si in final desemnam câstigatorii.

Anul trecut am nominalizat un copil foarte talentat din Bacau, Ovidiu Rusu, iar eu, ca presedinte al Centrului Cultural Artelit din Republica Moldova, l-am adus acolo, i-am oferit cazare si masa si i-am organizat si un vernisaj la Filarmonica nationala, din care i-au fost achizitionate si câteva lucrari. Vom proceda in continuare la fel.”

Parada modei in tabara de pictura

Surpriza cea mare a evenimentului a fost, insa, o veritabila parada a modei prezentata chiar de autorii hainelor pictate cu flori. „Maestrul de ceremonii” in acest caz a fost Natalia, ea insasi prezentatoare de moda, ca top model. Natalia i-a invatat pe copii cum se pun pasii pe ring, ce tinuta trebuie afisata, ce privire trebuie sa aiba prezentatorul. „In acest domeniu – spune Natalia – nu trebuie sa fii neaparat top model. Chiar cu o talie si o inaltime mai mica, ei, copiii trebuie sa stie sa prezinte o creatie, nu neaparat in calitate de manechin, sa fie mândri de ceea ce fac”.

Natalia Rahmistriuc i-a ajutat pe copii si la crearea de modele noi de imbracaminte, i-a invatat sa croiasca si sa coase, dar si cum sa-si prezinte creatiile.

Ea a deschis recent agentia de modeling din Chisinau, care se ocupa insa si de promovare si de marketing. „Am o experienta de noua ani in marketing, dar acum vreau sa promovez ceea ce-mi place mie personal. Astfel, din 2015 lucrez separat. Am fost un top model, dar nu in strainatate. Am preferat marketingul, iar acum vreau sa dau tinerilor talentati sansa sa-si prezinte creatiile”.

[wonderplugin_gallery id=”618″]

„Districtul 2241 al Rotary Club International ocupa locul al patrulea in organizarea de tabere pentru noua generatie. Sunt tabere care promoveaza artele traditionale (precum olaritul si incondeiatul oualor), tabere de arheologie, Tabara internationala de pictura din judetul Bacau si altele. Este extraordinar ca in tabara din Bacau avem copii si din România si Republica Moldova, dar si dintre cei care vin de dincolo de ocean sau din alte tari. Ei, dupa ce se reintorc acasa, devin veritabili ambasadori ai României peste hotare.”

Daniel Tanase, past-guvernator al Districtului 2241 România si Republica Moldova al Rotary Club International

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri