19 aprilie 2024
EconomieDoua intreprinderi sociale dau de lucru la 15 persoane din mediul rural

Doua intreprinderi sociale dau de lucru la 15 persoane din mediul rural

Doua intreprinderi sociale au fost deschise oficial marti, 29 decembrie, in comunele Stefan cel Mare (lânga Onesti) si Poduri (lânga Moinesti), printr-un proiect finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Acestea sunt un atelier de prelucrare a pietrei, marmorei si granitului, cu 8 angajati, in comuna Stefan cel Mare, si un atelier de prelucrare a elementelor din beton prefabricat (pavele, borduri, tuburi, rigole, balustri, ghivece artizanale etc.) deschis la Poduri, cu sapte angajati. Peste 75% din personal fac parte din categoria persoanelor vulnerabile pe piata muncii (fosti someri, persoane care traiesc din venitul minim garantat, femei sau someri de lunga durata). Alte 15 persoane au avut, insa, de lucru in toata perioada de aplicare a proiectului.

Valoarea totala a acestui proiect este de peste doua milioane de lei, contributia aplicantului, Asociatia Pas in Doi, din Onesti, in parteneriat cu Asociatia Centrul Regional de Resurse in Turism Slanic Moldova si Fundatia EDINFO Iasi, fiind de numai 42.300 de lei.

Proiectul „Inreprinderile sociale o sansa pentru persoanele dezavantajate pe piata muncii” – am aflat de la Brândusa Gugu, managerul acestuia – s-a derulat pe tot parcursul anului 2015. Atelierele trebuie sa functioneze sase luni dupa finalizarea proiectului, dar evident ca ne dorim sa functioneze mult mai multa vreme, pentru ca nimeni nu s-a gândit sa faca o investitie care sa fie inchisa la vara. In plus, este de inteles ce alte beneficii ar rezulta din functionarea lor, inclusiv pentru contributiile la bugetul de stat si incurajarea infiintarii si a altor ateliere de acest fel, care prot produce lucruri utile tuturor”.



Principalul partener in proiect, Constantin Popa, presedintele Asociatiei Centrul Regional de Resurse in Turism, campionul proiectelor europene aplicate in judetul Bacau, pe plan regional sau transfrontalier (13 de toate), este optimist in privinta functionarii celor doua intreprinderi sociale si a deschiderii altora prin proiecte viitoare. „Vestea minunata ca acest proiect a iesit câstigator – ne-a declarat Constantin Popa – a venit chiar in perioada Craciunului de anul trecut, iar acum, când toata lumea spunem din nou «La multi ani, cu sanatate!» sau «La multi ani si la mai multe proiecte!», noi am avut, iata, conferinta de inchidere a proiectului pentru intreprinderile sociale, adica pe 28 decembrie”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri