20 aprilie 2024
CulturăDoua capodopere muzicale

Doua capodopere muzicale

Daniel Manasi, dirijorul concertului din aceasta seara a ales sa ne încânte cu un program îndraznet si de mare calitate. El însusi violinist, concert maestru la Orchestra de Camera Radio Bucuresti, cu o vasta experienta si nenumarate concerte în calitate de solist, dirijor ce s-a afirmat pe scenele din tara, aduce în fata instrumentistilor si publicului, un program exclusiv pentru orchestra de coarde.
Capodopera a literaturii violonistice, Ciaccona de Johann Sebastian Bach este a cincea sectiune din Partita în re minor pentru vioara solo (BWV 1004). La aceasta lucrare, compusa de Bach între 1717 şi 1720 au aparut o multitudine de transcrieri: pentru pian, orga, chitara, violoncel, orchestra. Varianta pentru orchestra de coarde este cea minutios pregatita pentru simfonicul din aceasta seara de la Sala “Ateneu”.

Am fost obligat sa fiu harnic. Oricine este la fel de harnic, va reusi sa se bucure de la fel de mult succes si dorintele i se vor împlini – marturisea compozitorul nascut în 1685 la Eisenach, care a murit la Leipzig în 1750. Ciaccona este o bijuterie sonora care confirma întru totul spusele lui Bach: Muzica este o armonie agreabila în onoarea lui Dumnezeu si desfatarea permisa sufletului.
În partea a doua a concertului, o alta lucrare, datând din 1899 – ce apartine compozitorului german Arnold Schönberg, Noapte transfigurata, initial dedicata formatiei de sextet, a fost transcrisa pentru orchestra de coarde. Desi un opus de tinerete, al patrulea, Verklärte Nacht  (Noapte transfigurata), considerata a aparţine perioadei post-romantice de creaţie a compozitorului, a devenit datorita dramatismului, profunzimii, sensibilitatii si maiestritei scriituri, o capodopera muzicala a secolului XX.

   Nascut în 13 septembrie 1874 la Viena, Schöenberg recunoaste ca lucrarile sale „au crescut în întregime din tradiţia muzicii germane“ si le-a dat cezarilor Bach, Mozart, Beethoven, Bhrams si Wagner ceea ce era al lor, el fiind însa, un novator, care a distilat toate aceste influente în creuzetul propriei personalitati. Asemeni lui Bach, se simtea condus în toate de Dumnezeu, iar muzica, transmitea „un mesaj profetic dezvaluind o forma superioara spre care evolueaza omenirea.
Compusa pe când Schöenberg avea 25 de ani, lucrarea programatica Verklärte Nacht  se inspira din poemul omonim semnat de poetul Richard Dehmel.



Îndragostit de sora profesorului sau, compozitorul Zemlinsky, Schöenberg se desprinde, dupa aceasta lucrare, de spiritul post romantic si trece la expresionism, lirismul sau pierzînd teren în fata angoasei exprimate prin stridente si acorduri disonante, muzica ce va defini „a doua scoala vieneza”, reprezentata de Schöenberg, Alban Berg si Anton Webern. Pâna acolo însa, Noaptea transfigurata este o veritabila opera de arta, o lucrare de mare dificultate pe care orchestra bacauana si-o adauga vastului repertoriu.

OZANA KALMUSKI ZAREA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri