29 martie 2024
ActualitateDivortul, mai scump ca oricând

Divortul, mai scump ca oricând

In continuarea articolului despre prestatia compensatorie ce se poate obtine in cadrul actiunii de divort, Noul Cod Civil vine cu o prevedere noua fata de Codul anterior, care permite sotului nevinovat de producerea divortului sa obtina despagubiri pentru acoperirea prejudiciului material si moral cauzat in mod direct de desfacerea casatoriei, distinct de acel dezechilibru semnificativ in nivelul de calitate al traiului, ce determina acordarea prestatiei compensatorii, despre care am vorbit in articolul publicat saptamâna trecuta. Acest prejudiciu ar putea fi de ordin material (de exemplu, pierderea unui contract pe care, datorita divortului, persoana in cauza nu l-a mai putut incheia, sau poate punctajul mai mic pe care l-ar putea obtine persoana divortata pentru contractarea unui credit, fata de situatia in care ar fi fost casatorita), moral (un prejudiciu de imagine, de exemplu) sau chiar profesional (care ar putea interveni, de exemplu, in cazul unui preot ortodox, care isi poate pierde dreptul de a mai profesa ca urmare a pronuntarii divortului). O ipoteza in care textul si-ar gasi aplicabilitatea ar fi insa aceea in care sotul prejudiciat direct de desfacerea casatoriei a incheiat un act juridic afectat de conditie (suspensiva sau rezolutorie) si aceasta conditie consta in chiar starea lui de persoana casatorita. Nu poate constitui prejudiciu generator al dreptului la despagubiri cel produs de sotul vinovat de desfacerea casatoriei celuilalt sot inainte de a divorta, acesta inscriindu-se, bineinteles, printre motivele de divort si având alte modalitati de recuperare.
Dispozitiile art. 388 din Noul Cod Civil, prin care este reglementat dreptul la despagubiri al sotului nevinovat, se pot aplica atât in cazul in care culpa apartine in totalitate sotului reclamant, cât si atunci când aceasta apartine in totalitate sotului pârât. Nu pot fi acordate despagubiri insa, atunci când culpa in desfacerea casatoriei apartine ambilor soti. La cererea sotului nevinovat, instanta va acorda acestuia despagubirile care sa acopere prejudiciul suferit prin desfacerea casatoriei. Nu are nicio relevanta prejudiciul care a fost produs unuia dintre soti de catre celalalt anterior desfacerii casatoriei, pentru obtinerea despagubirilor in baza art. 388 NCC, singurul prejudiciu care poate genera dreptul la despagubiri fiind cel legat de desfacerea casatoriei. Repet ca acest prejudiciu nu trebuie confundat cu diferenta de nivel de trai intervenita prin divort, care poate genera dreptul la prestatia compensatorie. In cazul dreptului la despagubiri nu are relevanta nivelul de trai al sotilor si nici durata casatoriei, iar prejudiciul trebuie sa fie, in toate situatiile, dovedit in fata instantei de judecata.
Despagubirile vor fi acordate numai prin hotarârea de divort, o astfel de cerere introdusa ulterior nemaifiind admisibila.
Asteptam cu interes scrisorile dumneavoastra pentru a va furniza in continuare raspunsuri la aspectele ce va preocupa!
Avocat Simona Dobos, colaborator in cadrul Cabinetului de Avocat Dan Nitu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri