29 martie 2024
Contrasens"Die Deutschland Illusion" (II)

“Die Deutschland Illusion” (II)

Podurile de pe autostrazile din Germania sunt semnul cel mai vizibil ca infrastructura tarii este bolnava.

Der Spiegel spune ca in ultimele doua decenii guvernul federal si guvernele landurilor au neglijat infrastructura iar investitiile publice au scazut in mod constant. In 2008, Germania era pe locul trei pe lista tarilor cu cea mai buna infrastructura din lume; astazi este pe locul sapte. Pentru a remedia problemele, ar fi necesara o alocare suplimentara de 10 miliarde de euro pe an; Guvernul nu dispune decât de 1,25 miliarde.

Pentru suplimentarea fondurilor necesare investitiilor s-ar putea apela la parteneriatul public – privat. Totusi, un studiu al Biroului de Audit Federal a descoperit ca cinci din cele sapte mari proiecte de investitii analizate ar fi costat mai putin daca ar fi fost finantate exclusiv de la buget. De exemplu, scrie publicatia, extinderea A1 ar fi trebuit sa coste cu 40% mai putin, in urma parteneriatului public – privat, dar costul final a fost cu o treime mai mare.

Germania a decis sa renunte la energia nucleara si a anuntat un ambitios plan de tranzitie catre sursele regenerative. Pâna atunci, se incearca cresterea eficientei metodelor traditionale. O investitie de 1,2 miliarde de euro a creat cea mai moderna termocentrala din Germania, in care randamentul se ridica la un nivel record de 46% La nivelurile actuale ale preturilor la energie, se estimeaza ca investitia nu va fi niciodata recuperata. Centrala electrică Rheinhafen a devenit, scrie Der Spiegel, un simbol al Energiewende (tranzitia energetica) de mântuială.

Inca nu este clar cum se va face tranzitia. Unii economisti doresc o trecere brusca la noile tehnologii si abandonarea combustibililor fosili traditionali. Altii doresc o trecere treptata, pentru a nu pune prea mare presiune pe economie.

Der Spiegel noteaza ca, atâta vreme cât directia in care se indreapta Energiewende este neclara, investitorii nu pot stabili daca au cheltuit banii cu folos sau nu. Exista deja parerea ca Energiewende a fost prost planificata.

S-au investit miliarde in constructia de ferme eoliene si solare, dar retelele de inalta tensiune care sa transporte energia produsa inca nu exista. Concluzia publicatiei germane este ca, pana se vor rezolva aceste probleme, economia are nevoie de energie de la centralele electrice conventionale, dar, din cauza Energiewende, care a coborât pretul energiei, acestea nu mai sunt profitabile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri