25 aprilie 2024
Contrasens"Die Deutschland Illusion" (I)

“Die Deutschland Illusion” (I)

Ultima editie a publicatiei “Der Spiegel” are pe coperta o imagine extrem de sugestiva: case si zgârie-nori, fabrici si uzine care se sprijina, insa, pe niste temelii subrede, gata sa se prabuseasca.

“Statul care se prabuseste”, titreaza publicatia. Totul a pornit de la Marcel Fratzscher, seful Institutului German pentru Cercetare Economică (DIW).

In ciuda unei fatade lucioase, economia germana se prabuseste, afirma acesta. Industria germana vinde masini de inalta calitate in toata lumea, insa, atunci când, intr-o scoala elementara cade tencuiala de pe pereti, parintii sunt nevoiti sa strânga bani pentru a angaja un mester care sa repare zidurile, scrie Der Spiegel. Companiile stau pe active de miliarde, dar jumatate din podurile de pe autostrazi au nevoie urgenta de reparatii.

Marcel Fratzscher numeste aceasta problema “Die Deutschland Illusion” – Iluzia Germana, care este si titlul cartii in care expune teoria.

image-746190-thumbflex-yxbi“Germanii vad tara lor ca pe un motor de creat locuri de munca si model pentru intreaga Europa, insa tara a facut prea putin pentru a depasi criza economica”, scrie Fratzscher.

Investitiile in infrastructura au scazut de la 25% din productia economica, in 1990, la 19,7%, in 2013.

Conform calculelor DIW, deficitul de investitii a fost intre 1992 si 2012 de 3% din PIB, iar intre 2010 – 2012 de peste 3,7%

Doar pentru a se mentine la acelasi nivel ca in trecut, investitiile in Germania ar trebui sa fie cu peste 100 de miliarde de euro mai mari decât in prezent.

Insa, companiile nu opresc investitiile; pur si simplu, nu mai investesc in Germania.

BMW cheltuieste un miliard de dolari pentru modernizarea fabricii din Spartanburg, Carolina de Sud, Daimler asambleaza noua clasa C in Tuscaloosa, Alabama, producătorul de echipamente de vopsire Dürr a marit fabrica din Shanghai astfel incât sa ajunga la dimensiunile celei din Stuttgart.

BASF a anuntat o investitie de un miliard de euro in SUA, unde pretul gazului metan este de doar o treime fata de Europa iar Siemens a anuntat ca, din 2015, intreaga sa activitate de birouri se va desfasura in SUA. (va urma)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri