29 martie 2024
ContrasensDespre lectiile istoriei

Despre lectiile istoriei

Se bate mult moneda pe eroismul ostasilor români care au intrat in lupta pentru reintregire acum 100 de ani. Politicienii ii lauda, societatea ii aplauda ca e gratis si nu cere nimeni bani pentru asta. Cuvintele zboara, ba se mai strecoara si câte un porumbel, de genul celui al presedintelui Iohannis care a amestecat Uniunea Europeana in Razboiul de Reintregire.

E frumos ca ne comemoram eroii. Dar ar fi si mai frumos sa ne amintim si lucrurile mai putin placute si sa luam aminte. Ca Armata a intrat in razboi nepregatita si neinstruita. Ca razboiul balcanic de la 1913, câstigat fara lupta, a facut conducerea ostirii sa se culce pe o ureche. Ca lipseau mitralierele. Ca erau probleme cu munitia. Ca erau probleme cu ofiterii.

Apoi ar trebui sa ne amintim ca aliatii nostri nu s-au tinut de cuvânt. Dornici sa scape de presiunea germana de pe frontul de vest, francezii au promis o ofensiva din Grecia spre Bulgaria pentru ca sa nu fim atacati de la spate . Lucru care nu s-a intâmplat si, in vreme ce luptam in Transilvania, am fost atacati de bulgari. Ofensiva noastra din anul 1916 s-a transformat rapid in retragere si am pierdut in câteva luni aproape trei sferturi din teritoriu.

Lupta pentru unire avea sa se dea, pentru a doua oara in mai putin de 100 de ani, in Moldova. Acea Moldova despre care ambasadorul SUA spune ca nu e România. Asa cum Unirea de la 1859 s-a facut pentru ca moldovenii au luptat impotriva comploturilor Austriei, Turciei si chiar ale Angliei, Unirea de la 1918 a fost posibila pentru ca Moldova a rezistat atacurilor germano-austro-ungare.

Din pacate, lectiile Primului Razboi Mondial nu au fost invatate si, in 1941, Armata Româna intra in razboi din nou prost echipata si prost instruita.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri