20 aprilie 2024
ActualitateDedeman, lider detasat al pietei românesti de bricolaj

Dedeman, lider detasat al pietei românesti de bricolaj

Compania bacauana Dedeman este lider detasat al pietei românesti a retailerilor de bricolaj, pe o piata aglomerata atât de companii locale, cât si de multinationale, sector estimat la 1,7-1,8 miliarde de euro.

Astfel arata recentele studii de piata in privinta vânzatorilor de materiale de constructii si bricolaje.

In fruntea topului, se afla Dedeman, urmata la o distanta respectabila de Arabesque si Ambient. Acestia au reusit sa se impuna în fata unor retele straine, precum germanii de la Praktiker sau francezii de la Bricostore (acum Kingfisher), care, pâna la venirea crizei, dominau piata de profil.



Bacauanii de la Dedeman, compania fratilor Dragos si Adrian Paval, ramâne in continuare lider, cu o cifra de afaceri de 606 milioane euro (calcul la cursul mediu anual din 2013), în crestere cu 12%, si un profit net de aproximativ 65,3 milioane de euro.

Dedeman a fost singurul mare retailer din industria româneasca de bricolaj care s-a extins într-un ritm accelerat tocmai pe timp de criza. Si exista o evidenta a cifrelor: compania fratilor Dragos si Adrian Paval avea 13 magazine, la finalul lui 2008, iar, acum, numara 37, în urma unor investitii de peste 300 milioane euro. Mai departe, viziunea lui Dragos Paval este „sa ajungem cât mai rapid la o acoperire completa a tarii“.

Prioritatea zero pentru 2014, spune el, este deschiderea a „înca trei – patru magazine, dintre care doua în Bucuresti (…) bugetul de investitii e de 60-65 milioane euro“.
Cu peste 6.770 de angajaţi, Dedeman este al doilea cel mai mare angajator din România dintre companiile cu capital 100% autohton, dupa RCS-RDS.

In concluzie, trei companii autohtone (Dedeman, Arabesque si Ambient) îsi disputa cu sapte multinationale (Praktiker, Kingfisher care a cumparat Bricostore, bauMax, Hornbach, Mr. Bricolage, Obi, Leroy Merlin) cele circa 1,7 – 1,8 miliarde euro, la cât e estimata piata de distributie a materialelor de constructii si bricolaj; micile firme au o pondere de circa 30%.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri