18 aprilie 2024
ActualitateDecoruptionalizarea României. Iluzia victoriei, garantia somnului linistit

Decoruptionalizarea României. Iluzia victoriei, garantia somnului linistit

A cazut un guvern si un premier datorita miscarilor de strada, câteva mii de cetateni au protestat pentru toate umilintele celor 25 de ani.
Mare bucurie civica! Surprinzator de convingatoare (!?…) a fost miscarea strazii. Daca le analizam prin prisma anterioarelor evenimente, si anume votul celor 8 milioane de români pentru demiterea lui Basescu, ramas fara efect. De ce?; poate pentru ca Basescu avea sustinere dinspre Vest.
Referendum popular, adica alte milioane de voturi pentru un parlament cu doar 300 de parlamentari in loc de 600. Referendum fara efect, parlamentul avea sustinerea parlamentarilor si subiectul nu prezenta interes pentru aliatii nostri.
Sa nu ne iluzionam. Ponta a picat ca trebuia sa pice. Ce avea el in minus fata de predecesorii sai? Nu era nici mai mincinos, politicianist si nici mai corupt decât ceilalti. Ponta insa nu mai avea sprijin de la ,,Inalta Poarta”. De ce? Vom afla probabil cândva.
Daca initial demonstratiile vizau coruptia endemica a sistemului politic, demisia cabinetului Ponta i-a lasat pe demonstranti in offside. Printre demonstranti se aflau si simpatizantii opozitiei. Când Ponta a demisionat, acesstia s-au retras, nu puteau fi de acord cu generalizarea acuzelor restului parlamentarilor.
Coruptia este efectul si nu cauza pentru care românii o duc prost. Interesanta e povestea Moscovei dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial. Lipsa alimentelor a facut ca specula sa infloreasca in capitala URSS-ului. Carnea se vindea la negru cu preturi foarte mari. Stalin a decretat ca orice speculant prins, va fi impuscat. Consecinta: carnea a continuat sa se vânda la negru, dar preturile deja s-au triplat, pentru ca riscul era mai mare.
Laotze, un filozof chinez, a carui nastere este cel mai probabil databila în jurul veacului VI înainte de Hristos, spunea: „cu cât vor fi mai multe legi si porunci ingraditoare cu atât va creste saracia in tara. Cu cât va creste saracia in tara, cu atât va creste numarul hotilor.”
Saracia este cauzata de legile proaste, incompetenta clasei politice, strangularea institutionalizata a celor ce mai produc si platesc impozite din ce in ce mai impovaratoare.
Stiati de pilda ca, daca iti angajezi sotia ori copilul in firma proprie, nu in firma de stat ori institutie publica, ci in propriul tau SRL ai comis infractiunea de conflict de interese, art. 301 coroborat cu art. 308 din noul Cod Penal? Stiati ca daca ati depus banii intr-o banca dupa dispozitiile noului Cod Civil, art. 2191 Prin constituirea unui depozit de fonduri la o institutie de credit, aceasta dobândeste proprietatea asupra sumelor de bani depuse?
Devine proprietar conform 2191 pentru a nu da socoteala de cum ii gestioneaza si pentru a nu imparti profitul, dar e administrator, ca sa fii obligat sa platesti administrarea de cont astfel banca executa operatiuni pe riscul deponentilor fara riscuri pentru ea. Daca veti urmari cu atentie clauzele din contractele ascunse sub denumirea generica „reguli de operatiuni pe cont” banca nu raspunde de pierderile suferite de deponenti ca urmare a proastei functionari a propriului sistem informatic, banca nu raspunde de pierderi ca urmare a turbulentelor pietelor financiare internationale etc. Ce treaba are deponentul român cu turbulentele cu pricina?
Legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru întarirea disciplinei financiare privind operatiunile de încasari si plati în numerar. Obliga toti românii persoane fizice sa efectueze prin banca operatiuni care depasesc un anumit plafon. Adica banca mai incaseaza niste comisioane, mai beneficiaza de un rulaj, dar costurile sunt suportate de românul de rând. De ce? Pentru combaterea coruptiei ar fi raspunsul.
Nu cumva aceasta lege este tocmai rezultatul unui act de coruptie? De ce daca statul isi suspecteaza cetatenii, o firma privata, BANCA, sa beneficieze de comisioane? Corect ar fi fost ca BANCA in astfel de situatii sa nu perceapa comisioane si sa se multumeasca doar cu utilizare in interes propriu a depozitului astfel creat.
Ne-au napadit „investitorii”, iar statul e prea slab, voit prea slab sa ne apere. Ati incercat vreodata sa renuntati la un contract de telefonie mobila, stiti cu exactitate cum se calculeaza pretul la energie, la gaz, raportat la puterea calorica ce ajunge la masina de gatit? Pretul combustibilului la pompa, motorina/benzina fara acize si TVA ar fi de circa
2,5-3 lei litru. Avem taxe pe ploaie asa-zisa apa meteorica, impozit pe veceul din curte si cotetul gainilor daca il declari. Taxa pe apa ce o scoti din pamânt, taxe de mediu si spaga atunci când vrei o autorizatie. Pentru ca o autorizatie presupune un lung sir de operatiuni birocratice.
Pentru toate aceste lucruri si nu numai oamenii au iesit in strada, Problema legilor proaste e ca sunt aprobate de un parlament pe masura, iar parlamentarii sunt exponentii societatii din care provin. Schimbarea trebuie inceputa cu noi. Noi, anonimii, trebuie sa fim ceea ce cerem altora sa fie. Sa fim buni, sa ne iubim aproapele, sa fim milostivi, sa fim cinstiti, adica sa nu furam, sa fim morali, adica sa nu râvnim la …cred ca ajunge. Intram in conflict cu piata, cu cei care cereau excluderea religiei din scoala etc…. Asadar, a cazut un guvern si un premier, va veni altul….. (Dumitru Grindina)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri