23 aprilie 2024
ActualitateDati-mi ceva pentru imunitate

Dati-mi ceva pentru imunitate

Majoritatea parintilor recunosc aceasta cerere adresata medicului sau farmacistului si au dat micutului un sirop pentru stimularea imunitatii (apararea impotriva bolilor). Nu as vrea sa credeti ca ati rezolvat cu un “siropel“ provocarile care tin de imunitate. Sa deslusim impreuna “cheile“ imunitatii copilului.

Ne nastem cu un sistem imunitar propriu adica un sistem de celule aflate in diferite organe (maduva osoasa, ganglioni, splina, ficat, amigdale, timus), care se vor specializa in apararea organismului impotriva bolilor. Cheia mecanismului de functionare a sistemului imunitar este urmatoarea: celulele au capacitatea de a recunoaste elementele straine intrate in organism, numite “antigene “(de obicei microbi) si de a produce elemente de aparare, numite “anticorpi“, care lupta impotriva antigenului care i-a indus formarea, actionând ca un soldat care apara (exista si soldati care ne fac rau – nu discutam despre ei). A doua cheie a mecanismului imunitatii consta in capacitatea celulelor de a “memora” structura antigenului iar la o noua intâlnire sa-l recunoasca si sa-l distruga (asa se explica de ce facem varicela o singura data in viata).

Sistemul imunitar are nevoie de timp pentru dezvoltare si maturizare ( 5-7 ani) si mai ales are nevoie de “intâlnirea” cu “elementele” daunatoare – microbi mai mult sau mai putini agresivi, care induc formarea “armatei” de aparare. Acum veti intelege de ce racelile repetate din peroada gradinitei sunt “un rau necesar“, care consolideaza apararea pentru perioada scolara. E bine sa stiti ca expunerea in exces la microbi, suprastimulând sistemul imunitar poate deveni daunatoare, cu cât copilul este mai mic – din acest motiv se recomanda intrarea copiilor in colectivitate dupa vârsta de 3 ani (când se termina si perioada vaccinarilor).



Exista o imunitate pasiva, una activa, factori care ajuta imunitatea si care o slabesc. Imunitatea pasiva inseamna transfer de anticorpi gata ”fabricati” la copil. Acest prim transfer de anticorpi are loc in ultimele 3 luni de sarcina, prin traversarea placentei si care il protejeaza pe micut in primul an de viata – copiii nascuti prematuri nu au aceasta sansa. Alimentatia la sân poate fi considerata “primul sirop de imunitate” dat copilului deoarece contine atât anticorpi, cât si factori antinfectiosi (probiotice de exemplu).
Imunitatea activa (anticorpii sunt produsi de copil) apare in urma imbolnavirilor sau a vaccinarilor. E nevoie de timp intre momentul imbolnavirii si momentul producerii anticorpilor (3-4 saptamâni) iar raspunsul imun este individual – unii copii produc mai multi anticorpi, altii mai putini, de unde si protectia diferita de la copil la copil. Imunitatea data de trecerea prin boala este de lunga durata comparativ cu cea data de vaccin.

In boala ne confruntam cu microbul in toata “puterea lui” iar prin vaccinare microbul este “cosmetizat” – se pastreaza partea care stimuleaza formarea de anticorpi, iar partea care raspunde de semnele bolii este atenuata sau distrusa. Ne vaccinam sau nu copiii?! Exista boli care pot afecta copilul dramatic, cum este poliomielita, care inseamna paralizie – sigur nu doriti sa faca copilul boala pentru a avea o imunitate durabila cu pretul paraliziei. Pe lânga vaccinurile care au salvat omenirea de la “molime” cu impact devastator exista si vaccinuri care se adreseaza anumitor categorii de copii (prematuri, copii cu malformatii, cu deficit imun innascut) si care uneori sunt recomandate in exces. Vaccinati-va copiii in cunostinta de cauza, informati-va, cereti a doua parere.

Factorii care ajuta imunitatea in mod natural asteapta sa-i folositi: legumele si fructele proaspete actioneaza prin vitamine si enzime naturale (morcov, ceapa, usturoi, patrunjel, mar, caise, afine); probioticele din iaurt; grasimile “bune” din uleiul de masline, seminte, nuci (atentie, se dau macinate dupa un an), zincul, calciul, magneziu si fierul (luate din alimente). Mersul in aer curat (nu printre masini) pune in miscare sângele, oxigeneaza celulele si dezvolta apararea. Spalatul pe mâini, dusul, somnul odihnitor (inainte de ora 21- 22:00) si starea de armonie familiala il vor ajuta pe micut sa fie “puternic”.

Obiceiuri care slabesc imunitatea: indopatul cu dulciuri (in locul fructelor), statul in spatii inchise (casa – masina – gradinita – mall si retur), timpul indelungat (peste1-2 ore) petrecut in fata ecranului – radiatia electromagnetica emisa interfereaza cu celulule de aparare, lipsa de afectiune. In speranta ca am reusit sa va orientez in fenomenul imunitatii, locul “siropului de imunitate” este dupa toate cele de mai sus.

Dr.Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri