29 martie 2024
EvenimentDansatorii din Tarhausi coboara folclorul autentic pe Valea Trotusului

Dansatorii din Tarhausi coboara folclorul autentic pe Valea Trotusului

Trecator ca oricare turist prin statiunea Slanic Moldova acum in miez de vara, am dat, in preajma chioscului din parc, peste un grup de tineri dansatori dintr-un sat de munte bacauan, Tarhausi. Sase perechi care, acompaniate de o vioara si de o gorduna faceau deliciul trecatorilor cu iscusitele lor piruiete, dar si cu strigaturile specifice dansurilor populare din zona Ghimesului.

Erau dansatorii din grupul „Datina stramoseasca”, indrumati chiar la fata locului de „nasii” acestui ansamblu de datini si obiceiuri populare ghimisene, cunoscutii Viorica si Petrica Bilibok-Bârsan, invatatori la scoala „Grigore Tabacaru” din Tarhausi.

Gordunasul si violonistul tin hangul dansatorilor din „Datina stramoseasca” (Foto: Petru Done)
Gordunasul si violonistul tin hangul dansatorilor din „Datina stramoseasca” (Foto: Petru Done)
„Cu acest ansamblu – ne-a spus Petrica Bilibok-Bârsan – incercam sa revigoram, pe cât posibil, traditiile populare, in speta pe cele artistice, cântul si jocul. Avem o activitate cu circa 16 tineri, pentru dansuri populare si culegere de folclor. Vrem sa redescoperim traditiile care au fost uitate, acum prafuite. Ma refer mai cu seama la traditiile românesti, care deranjeaza foarte mult in zona, dar am incercat de fiecare data sa promovam elementul românesc, sa demonstram ca avem traditii, dovezi ale vietuirii noastre pe aceste locuri”


Grupul „Datina stramoseasca” a fost infiintat in anul 1998. Acum are un veritabil palmares artistic, dupa participarea, an de an, la mai multe festivaluri folclorice. Vioara si gorduna sunt singurele instrumente dupa sunetele carora joaca tinerii. Instrumentistii sunt autentici, localnici, iar gorduna, un soi de contrabas pitic, este un instrument muzical arhaic, confectionat numai in zona Bolovanis, vecina cu satul Tarhausi. „Gorduna, in formatiile de cântareti din zona noastra – spune Petrica Bilibok-Bârsan – este un instrument rar si apare din ce in ce mai rar. Ultimul constructor gordunar din Ghimes, Gavrilut Suciu, a murit in acest an, la vârsta de 91 de ani”.

Grupul „Datina stramoseasca” participa an de an la festivaurile folclorice
Grupul „Datina stramoseasca” participa an de an la festivaurile folclorice

Membrii ansamblului sunt, in buna parte, copii care au crescut sub mâna celor doi dascali. Unii au terminat scoala generala, dar invatatorii ii mentin aproape de ei. In 2007 – 2008, când au facut filmarea pentru documentarul „Nunta din Tarhausi”, erau 28 de perechi. Acum nici jumatate nu au mai ramas.

Viorica si Petrica Bilibok-Bârsan
Viorica si Petrica Bilibok-Bârsan

„Am reusit sa initiez cât de cât tineretul de la noi, altfel mâine-poimâne ni se va spune ca noi nu am existat acolo. Unii spun ca in Ghimes-Faget nu ar mai fi decât cel mult 11 familii de români. Maghiarii au scos multe lucrari prin care vor sa demonstreze ca ei sunt autohtonii zonei. Dar si in Hartile Iosefine, din Austria, in tinutl nostru apare trecuta o biserica româneasca, de orice rit o fi fost ea. Inca din 1725 avem o mentiune in lucrarea unui preot, care a mentionat existenta unei scoli si a unui invatator, Vasile Rusu, in Ghimes Faget, o scoala cantorala, cam in zona unde acum este asezamântul filantropic «Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil», inugurat in urma cu doi ani.”
Petrica Bilibok-Bârsan, coordonatorul Grupului folcloric „Datina stramoseasca”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri