28 martie 2024
ContrasensDaca e pe Facebook nu e neaparat real

Daca e pe Facebook nu e neaparat real

Doua pupeze care au refuzat sa se legitimeze au devenit vedete nationale dupa ce au fost filmate când se impotriveau retinerii de catre politisti.

Filmarea cu pitipoancele care nu voiau sa intre in masina politiei a facut furori pe Facebook, provocând valuri de indignare.

Nu s-a stins bine scandalul si a aparut altul: o femeie care a refuzat sa se legitimeze dupa ce a fost prinsa traversând prin loc nepermis, a facut scandal in timp ce era retinuta de politisti.

Filmarea a ajuns din nou pe Facebook. Iarasi nu s-a stins bine scandalul, ca a aparut o noua filmare, cu un individ “impuscat” in cap de un politist.

Dupa ce a produs furori pe retelele sociale, cazul s-a stins: s-a dovedit ca insul nu a fost impuscat, ci doar lovit cu pistolul dupa ce politistul care-i ceruse sa se legitimeze a fost lovit in stomac. Ulterior, politistul a incasat si o sticla in cap.

Aceste trei cazuri au in comun faptul ca desi inregistrarile par sa spuna un adevar, in realitate ele manipuleaza prezentând o realitate deformata.

Emotiile create privitorilor ii impiedica sa judece faptele, sa aiba o opinie critica.

Numitorul comun este refuzul persoanelor respective de a se conforma cerintelor politistului. Refuzul legitimarii duce la retinerea persoanei in cauza in vederea identificarii. Femeia a refuzat sa-si spuna numele cu gândul ca va scapa de amenda.

Tinerii din Centrul Vechi al Bucurestiului au fost legitimati deoarece tipau noaptea pe strada (faptul ca strigau sloganuri intr-un loc in care nu era nici o manifestatie nu le acorda circumstante atentuante).

Retelele sociale sunt bune instrumente pentru comunicare. Dar, in acelasi timp, au o mare capacitate de manipulare. Nu tot ceea ce apare pe Facebook este, neaparat, si real.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri