29 martie 2024
ActualitateCutremur la Sascut

Cutremur la Sascut

* seismul s-a produs joi dimineata, la ora 6.43, a fost evaluat initial la 3,1 grade pe scara Richer si ulterior la 2,9 grade * zona Sascut este cunoscuta ca fiind generatoare de seisme de mica si medie magnitudine

Un cutremur cu o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter s-a produs, joi dimineata, la ora 6.43, lânga Sascut-Sat, la o adâncime de numai 8,3 kilometri, conform unui comunicat al Institutului National pentru Fizica Pâmântului. Cutremurul nu a fost resimtit de populatie.

De mentionat insa ca zona Sascut este generatoare de seisme de mica si medie magnitudine. In martie 2013, in zona s-a produs ceea ce specialistii numesc un roi de seisme. Cele mai puternice au avut magnitudinea de 3,6, respectiv 3,8 grade pe scara Richter, la o adâncime de 14, respectiv 15 kilometri, urmate de mai multe replici mai slabe.



Epicentrul a fost localizat tot lânga Sascut, o zona mai putin cunoscuta ca activa din punct de vedere seismic. Directorul stiintific al Institutului National de Fizica Pamântului, Mircea Radulian, a explicat ca Bacaul este asezat pe un sistem de falii active de suprafata, ce apartine zonei seismice a Podisului Bârladului, care poate genera si cutremure mai puternice.

„Vorbim despre zona seismica din Depresiunea Bârlad, unde exista un sistem de falii active de suprafata. Zona poate produce si seisme de magnitudine mai mare, dar evenimentele au importanta doar din punct de vedere stiintific si mai putin pentru populatie”, a spus directorul Radulian.

Zona seismica Vrancea, cea mai importanta din România si una dintre cele mai active din Europa, a produs in primele zile ale lunii iulie 2016 patru cutremure, cel mai puternic fiind de 3,9 grade Richter. În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter si s-a înregistrat în data de 29 martie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri